detingut a Barcelona

Gerard Figueras: un expert en les relacions públiques

Porta les regnes de l'esport català des que Puigdemont va ser nomenat president de la Generalitat i és nebot del polèmic còmic Toni Albà

figueras

figueras

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

Gerard Figueras, detingut aquest dimarts per la Guàrdia Civil per presumpta desviació de fons, és un dels pocs polítics que acostumen a presentar-se, gairebé es podria dir que és ell que busca el contacte com si fos abans relacions públiques que secretari general de l’Esport, o el que és el mateix, el màxim responsable de l’esport català, un càrrec que, malgrat la tensió política que es viu des de l’inici del procés, sempre li ha fet mantenir una bona relació amb els dirigents de l’esport espanyol en els dos governs d’Espanya amb què ha coincidit; primer el PP i ara el PSOE.

El seu art de dominar les relacions públiques potser li ve dels seus inicis polítics, quan va ser, representant Convergència, tinent d’alcalde (el càrrec és llarguíssim) de promoció turística, turisme, comerç, fires, mercats, comerç, premsa i joventut a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la localitat on va néixer fa 37 anys.

Les simpaties

Si aquest dilluns es cridava algun dirigent de l’esport català de seguida mostrava la seva estranyesa per la detenció, perquè precisament l’art com a bon relacions públiques l’ha fet guanyador de moltes simpaties. Ell procedeix d’una família de Vilanova vinculada tant a la gastronomia –primer el restaurant El Peixerot i ara el 1918 – com a l’art escènic. El seu oncle no és cap altre que el polèmic còmic Toni AlbàAlbà és, precisament, el segon cognom de Figueras.

Quan Carles Puigdemont va ser designat pel Parlament com a president de la Generalitat, Figueras va substituir en el càrrec de màxim dirigent de l’esport català Ivan Tibau Quim Torrà el va mantenir en el càrrec. La vinculació esportiva de Figueras va començar quan el 2013 va ser nomenat president del Consell General de l’Esport. En la seva biografia es presenta com a practicant del tennis i el futbol. 

Ha sigut president de la Joventut Nacionalista de Catalunya, les joventuts de la desapareguda Convergència i es va llicenciar en Ciències Polítiques i Administració d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Contactes per salvar la Volta

Notícies relacionades

Mai ha amagat la seva faceta independentista i, malgrat el seu bon art amb les relacions públiques, sempre ha aparegut en actes oficials, fins i tot amb convidats de fora de Catalunya, amb el llaç groc. El seu paper, esportivament parlant, va ser determinant, entre altres coses, per a la salvació de la Volta Ciclista a Catalunya ja que va ser un interlocutor clau en les converses que van portar ASO, l’empresa propietària del Tour, a fer-se càrrec de l’explotació comercial de la prova catalana, que estava condemnada a la desaparició per problemes econòmics.

Ha sigut diputat al Parlament de Catalunya per CiU i portaveu de la desapareguda coalició nacionalista al Consell Comarcal del Garraf abans d’explotar la faceta esportiva. Un dels seus últims actes públics va ser assistir dissabte 9 de novembre a l’homenatge que la ciutat de Cervera va tributar als germans Marc Àlex Márquez pels títols mundials de motociclisme.