polèmica esportiva

Laia, la nena amb síndrome de Down, jugarà la Copa d'Espanya de vòlei

L'Esplugues podrà comptar amb la menor en el torneig que es disputa a Guadalajara, ja que la federació espanyola corregirà la norma de la limitació d'edat

zentauroepp50785751 191107141001

zentauroepp50785751 191107141001 / PONS ELISENDA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Laia, la nena de 13 anys amb síndrome de Down que juga a l’equip infantil del Club Volei Esplugues, participarà en la Copa d’Espanya de l’especialitat que se celebra a finals de desembre a Guadalajara, segons ha confirmat a aquest diari Agustín Martín, president de la Federació Espanyola de Voleibol. No hi haurà impediments per a la inscripció malgrat que superi en un any l’edat de la categoria. «Nosaltres, en canvi, encara no ho tenim tan clar», precisa Álex Gusano, president del club barceloní, per rebaixar el to d’optimisme.

La federació entén que tot s’ha degut a un malentès i a una falta de comunicació amb el club afectat, alhora que denuncia una mala utilització de les xarxes socials practicada per l’entorn del conjunt català. Sempre, segons l’explicació del màxim dirigent de l’organisme espanyol, «s’hauria atès la petició perquè Laia pogués jugar».

La primera alerta

Dilluns passatSílvia Picas, directiva del club d’Esplugues, va alertar a través del seu compte de twitter que la federació espanyola impedia la participació de la nena amb síndrome de Down a la Copa d’Espanya que es disputa a finals de desembre a Guadalajara. Diverses persones, com l’alcaldessa de la localitat, la socialista Pilar Díaz, es van fer ressò de la demanda que de seguida es va fer viral a les xarxes socials. Laia, així s’anomena la nena nascuda el 2005, superava en un any l’edat permesa en infantils.

La Federació Catalana mai ha posat impediments perquè Laia jugui com a infantil. Així mateix, hi ha un dictamen psicopedagògic que recomana que vagi sempre un curs per sota del que li toca per edat, la qual cosa Laia sempre ha fet tant en les seves tasques d’estudi com en les esportives. L’Esplugues, així mateix, estava disposat a acudir al torneig de Guadalajara tot i que li donessin tots els partits per perduts per poder comptar a les seves files amb Laia.

«Fins i tot a la BBC»

«El tema fins i tot ha sortit a la BBC. És una vergonya només pensar que la federació podia oposar-se que aquesta nena participés en el torneig. Ha sigut un acte covard quan nosaltres no sabíem res i ens en vam assabentar per les xarxes socials. No hi ha cap problema. Tan sols s’haurà de canviar la regla, el que farà la comissió executiva de la federació que es reuneix a finals de mes. Però jo, com a president, ja puc avançar que la Laia jugarà tant sí com no».

«Nosaltres no ho veiem tan clar, perquè igual ens obliguen a canviar de categoria i jugar en cadets i no podem perjudicar totes les nenes. En aquestes condicions no acudiríem al torneig», afirma Álex Gusano. Ell mateix confirma que va contactar en dues ocasions, en un termini de 48 hores, amb la federació espanyola. «Va parlar amb una administrativa dues ocasions, però no era la interlocutora correcta per a una consulta d’aquest tipus», puntualitza el president Martín. «No és cert –desmenteix Gusano–. Vaig contactar amb la persona que s’encarrega dels temes de competició, que sempre és la mateixa i em va confirmar que la jugadora no complia les condicions que nosaltres demanàvem».

El canvi de normativa

«Només cal aprovar-ho, com així es farà, perquè cal fer l’impossible perquè laLaia jugui. Però fins dimecres l’Esplugues no s’hi havia inscrit. És un cas excepcional, però m’agradaria rebre disculpes. Ha sigut vergonyosa la utilització de les xarxes socials contra la federació», indica el president de l’organisme.

Notícies relacionades

L’Esplugues compta amb el recolzament del seu ajuntament. «El club va trucar diverses vegades a la federació espanyola i des de la secretaria tècnica els van dir que no podia jugar. Gusano va demanar parlar amb alguna persona de la directiva i li van dir que no, i més quan la vicepresidenta és la presidenta de la catalana», indiquen fonts municipals. La vicepresidenta de l’espanyola i presidenta de la catalana, Maribel Zamora, era absent a causa d’un problema personal.

«El viatge al torneig el sufraguen els pares de les nenes [El Club Volei Esplugues és exclusivament femení]. Alguns van en autocar per abaratir despeses i no es tracta d’un torneig oficial», conclou Álex Gusano. El president de l’espanyola puntualitza que la Copa d’Espanya és el torneig més important en categories inferiors amb 6.000 nens participant.