partits dilluns i divendres

Horaris del futbol: LaLiga i la RFEF porten aquest dimecres davant de la justícia la seva disputa sobre la competència

L'assumpte quedaria en mans del CSD i dels tribunals contenciosos administratius, que serien els encarregats de buscar una decisió definitiva

4e81d431-baed-45e0-83f5-f517be1484d8-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Jutjat Mercantil número dos de Madrid celebra aquest dimecres la vista de mesures cautelars sol·licitades per LaLiga contra la resolució de la Jutge Única de Competició de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) de no permetre que hi hagi partits de Primera i Segona els divendres i dilluns.

L’advocat de la RFEF, Tomás González Cueto, ha iniciat la seva compareixença assegurant que acceptaran la decisió judicial sobre LaLiga Santander i LaLiga SmartBank. "Aquests dies hi ha hagut una gran pressió mediàtica generada per LaLiga amb notícies que no són certes. Òbviament la RFEF creu en l’Estat de dret i respectarà i complirà les resolucions del jutge perquè creu en la independència del poder judicial", ha declarat. Prèviament, la lletrada de LaLiga assegurava que la RFEF està fent un "abús d’autoritat" que "dinamita el procés de comercialització de drets audiovisuals".

La vista, a la qual no han assistit ni Javier Tebas, president de LaLiga, ni Luis Rubiales, de la RFEF, ha començat a les 9.45 hores davant del magistrat Andrés Sánchez Magro, que dictaminarà si concedeix la cautelar a LaLiga o dona la raó a la Federació en una decisió que podria produir-se aquest mateix dimecres o, com a molt tard, divendres al migdia. 

Tebas 'versus’ Rubiales

La Jutge Única de Competició de la RFEF, Carmen Pérez,  va resoldre divendres passat 26 de juliolCarmen Pérez,  que els partits de les dues primeres divisions durant la pròxima temporada 2019-20 no poden jugar-se aquests dos dies de la setmana, "excepte amb autorització de la RFEF", i va donar així la raó a l’organisme que presideix Rubialesque li va presentar una sol·licitud després de publicar LaLiga els horaris de les tres primeres jornades. Aquestes tenien vuit partits de LaLiga Santander i cinc de LaLiga SmartBank programats en aquesta franja, entre ells l’Athletic Club-FC Barcelona, fixat com a estrena de la nova temporada el divendres 16 a les 21.00 hores.

Però la Jutge Única de Competició va passar aquestes trobades als dissabtes i diumenges després de resoldre que les jornades de lliga han de desenvolupar-se en dissabte i diumenge a causa que els partits dels dilluns i divendres van quedar al marge de l’"acord de mínims" pactat per la RFEF i LaLiga el passat 3 de juliol per a la renovació del conveni de coordinació fins al 2024.

La jutge no va discutir que la competència per fixar els horaris correspon a l’organisme de Tebas, però va advertir que aquests havien de disputar-se "d’acord amb el calendari aprovat per la RFEF", que no inclou els partits en divendres i els dilluns.

Luis Rubiales ha insistit en diverses ocasions en la seva negativa que hi hagi futbol els dilluns, mentre que s’ha mostrat més receptiu que es pugui utilitzar divendres, tot i que amb una compensació econòmica més gran que la que li ofereix LaLiga, a la qual un informe del març del Consell Superior d’Esports dona la raó en aquesta competència. La patronal va replicar immediatament a la resolució i va deixar clar que no modificaria els seus horaris perquè és "l’única organització competent" per fixar-los i va avisar que aquesta decisió posa en perill els seus clubs i els seus drets audiovisuals.

Només tres primeres jornades

LaLiga va remarcar que aquesta posició de la RFEF és un atac a les seves "competències" i "al valor dels drets audiovisuals" dels seus clubs, que té firmats ja contractes amb operadors nacionals i internacionals "per un valor de més de 2.000 milions d’euros".

Notícies relacionades

A més, va recordar que aquests concursos van ser aprovats per l’Òrgan de Control dels Drets Audiovisuals, un òrgan on la RFEF té "veu", tot i que llavors "no es va pronunciar sobre la competència que ara s’atribueixen". La passada setmana, després de l’Assemblea General Extraordinària, tots els clubs es van posicionar contra la federació, tret del Reial Madrid.

Ara, el Jutjat Mercantil número dos de Madrid haurà de decidir si concedeix aquestes mesures cautelars a LaLiga perquè pugui mantenir els seus horaris en aquestes tres jornades. Però passi el que passi, l’assumpte no acabarà aquí i quedaria en mans del CSD i dels tribunals contenciosos administratius, que serien els encarregats de buscar una decisió definitiva sobre qui té la competència.