UNA ALTRA DECEPCIÓ A LA COPA AMÈRICA

I una altra vegada Messi torna amb les mans buides

A 14 anys del seu debut a la selecció, el futbol argentí mai va saber aprofitar el millor del món

"Em vaig trobar molt bé amb aquest grup. Si he d'ajudar, ho faré des d'on em toqui", avança

marcosl48912581 argentina s lionel messi reacts during a copa america semifi190703180911

marcosl48912581 argentina s lionel messi reacts during a copa america semifi190703180911 / Victor Caivano

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

A 14 anys del seu debut amb la selecció major i 12 anys de la seva primera i rutilant aparició a la Copa Amèrica, Leo Messi continua fent voltes en cercles amb l’Argentina. El seu temps incomparable com a jugador deixa ara per ara un forat negre a la selecció i la pregunta recurrent que en els fets autoincrimina la sempre caòtica federació: ¿com ha sigut possible un desaprofitament com aquest del seu talent? 

El Brasil va ser una altra vegada escenari de l’interrogant que el persegueix des del 2006. "És un extraterrestre. Tant a les accions amb pilota com sense. Més enllà de les qualitats individuals dels altres futbolistes, ell mereix aquesta reverència", es va inclinar Tite després de la victòria brasilera.  I una altra vegada, el to de les apologies, fins i tot en boca d’un vencedor, provoca l’efecte contrari a Buenos Aires. Aflora un reconeixement molest i fins i tot vergonyós: l’equip nacional només va saber aprofitar en comptagotes la seva estrella i golejador històric.

Versió millorada del Leo líder

Messi s’ha esforçat una vegada rere l’altra, amb llums i ombres. ¿Fins quan? "Si és per edat està clar que té marge de sobres per complir un altre cicle mundialista –arribaria a Qatar, a finals del 2022, amb 35 anys–. Si és per futbol és encara més evident que no hi ha argentí que estigui a la seva altura. Si és per actitud també sembla que té corda per a estona. Al Brasil es va veure una versió millorada del Messi líder", va assenyalar el diari Clarín.

"Comença una cosa nova, una cosa bonica. Hi ha una bona generació, a la qual s’ha de donar temps. S’ha de deixar que creixin" (Messi) 

"Em vaig trobar molt bé amb aquest grup. Si he d’ajudar, ho faré des d’on em toqui", va dir ell després de l’eliminació. Alguna vegada va ser el més jove de tots i es va posar sota l’ala de Román Riquelme. Avui és el més gran, i des d’aquest lloc va augurar mentre es llepava les ferides de la derrota: "comença una cosa novauna cosa bonica. Hi ha una bona generació, important a la qual s’ha de donar temps. S’ha de deixar que creixin".

Una era i cap flor

Notícies relacionades

La renovació a les palpentes de la selecció no mostra figures emergents. Per això, tot tornarà a recaure en l’astre del Barcelona en les eliminatòries sud-americanes de l’any que ve amb vista al Mundial. "Intenta-ho de nou, Leo. Com vas dir, segueix intentant-ho totes les vegades que sigui necessari. Que t’aguantin els que no t’estimen. Que et vegin cantar l’himne una altra vegada, així, amb els ulls tancats, amb el cap aixecat. Que et continuïn patint els rivals. Que et continuïn aplaudint els rivals. Seguueix trencant fronteres. Segueix fent emocionar tothom, fins i tot els seguidors de l’adversari més etern. ¡Perquè l’Argentina et necessita!", li va demanar el diari esportiu Olé.

Han passat 14 anys i una part petita però estrident de l’opinió pública no es va cansar de mesurar la intensitat del seu cant patri com a prova de la fidelitat a una samarreta. El van acusar de voler jugar amb els seus amics. Li han reclamat que brilli tant o més que al Barcelona. En aquests gairebé tres lustres ha quedat en evidència que la Federació mai va saber veritablement què fer amb el diamant, tret de convertir-lo per la força en carbó. Quinze anys i molts projectes amb els seus respectius entrenadors llançats per la borda. Tota una era i cap flor amb la selecció.