BRASIL - PARAGUAI (0-0, 4-3, PEN)

El Brasil pateix, però arriba a les semifinals després de ganyar el Paraguai als penals

L'equip de Tite va ser absolutament superior i es va classificar gràcies al gol de Gabriel Jesus en la tanda de penals

Jugarà la semifinal de la Copa Amèrica amb el guanyador d'Argentina-Veneçuela

marcosl48831555 brazil s soccer players celebrate winning at the end of the 190628092055 / Natacha Pisarenko

3
Abel Gilbert

El Brasil va estar a un penal de quedar-se fora de la Copa Amèrica, que organitza i que ara per ara motiva tan poc la seva població. Hauria sigut molt injust perquè va haver de derrotar els paraguaians de manera inflada en els 90 minuts reglamentaris. La mala sort i les gestes del porter guaraní, el ‘Gato’ Fernández, van ofegar una vegada i una altra el crit tan esperat. El partit va acabar zero a zero i va ser necessari anar a la definició des dels 11 passos amb l’antecedent que el Paraguai havia eliminat per penals la ‘canarinha’ en les dues últimes edicions del torneig regional.

El penal de Gabriel Jesus

A l’estadi gautxo van témer el pitjor. La història recent els jugava en contra. Una línia primíssima separava el bitllet per a la semifinal de la xafogor. Gabriel Jesus va decidir amb un gran xut que els locals es posessin per davant en la semifinal i esperar confiats al guanyador de l’Argentina-Veneçuela. Quan va arribar el 4-3 definitiu els jugadors es van poder alliberar del nerviosisme i el temor del fracàs.

El 0-0 no va confondre ningú a Porto Alegre. La superioritat brasilera va ser aclaparadora des del primer minut de joc. Però Fernández es va convertir en una muralla davant els intents de Firmino, Everton i Coutinho. El Paraguai només va atacar un cop en els 27 minuts de la primera etapa per pasasada intermèdia de Derlis González, i Alisson va evitar el perill. També hauria sigut un veritable contrasentit que el conjunt que dirigeix l’argentí Eduardo Berizzo es posés en avantatge gràcies a la seva única incursió. La primera etapa es va extingir amb més pena que glòria i molta incertesa.

El paper del VAR

La vermella i blanca va tornar al terreny disposada a preservar la paritat contra vent i marea. Quan l’àrbitre xilè Roberto Tobar va expulsar Balbuena als 55 minuts per una falta a Firmino  (el VAR va canviar el penal per una falta a la vora de l’àrea al davanter del Liverpool) el partit es va transformar en un monòleg brasiler. A la superioritat tècnica i posicional hi va sumar la numèrica. I no obstant, Fernández semprehi va ser per dir no al gol.

En la segona etapa, Berizzo va construir dues línies de quatre per impedir que caigués la seva porteria. Va col·locar dos defensors més al camp Gustavo Gómez i Juan Escobar, amb una única missió: aguantar l’envestida. Els minuts corrien i l’estadi Arena do Grêmio s’impacientava. Arthur intentava organitzar els atacs i filtrar alguna pilota entre els defenses. Sempre hi va haver una mà, la de Fernández, o un peu paraguaià per frenar l’estocada final.

Els brasilers desbordaven per les bandes, intentaven trencar el forrellat a través del toc. Però el zero no es trencava.  En el minut 90, William va xutar i la pilota va rebotar en un pal. Tovar va atorgar set minuts de descompte i en diverses ocasions el gol va estar molt a prop. No va poder ser i l’última paraula la van tenir els penals.

Va començar el Paraguai per mitjà de Gómez. Alisson va atallar i William va posar el Brasil en avantatge. Almirón va anotar pels guaranís. Marquinhos va ampliar diferències per als locals. Valdez va anunciar que els paraguaians donarien baralla. Coutinho va posar el Brasil una altra vegada per davant. Rojas va empatar provisòriament. I, de sobte, Firmino va fallar. L’estadi va emmudir. Una altra vegada la maledicció, van pensar molts. I, per a súmmum, disparava González, el mateix que havia eliminat el Brasil el 2015. No obstant, la pilota no va entrar. Va ser llavors que va aparèixer Jesus per evitar que al seleccionat el crucifiquessin. El Brasil continua sent candidat,  té algunes individualitats desequilibrants i altres com Coutinho que encara no mostren tota la seva brillantor. És una selecció  tan poderosa com desconcertant.