La Copa Amèrica

El Brasil empata a zero amb Veneçuela i s'encenen les alarmes

Si bé es manté com a líder del grup A, dissabte ha de guanyar el Perú per garantir classificar-se

CAF0764. SALVADOR (BRASIL), 19/06/2019.- Gabriel Jesús de Brasil, durante el partido Brasil-Venezuela del Grupo A de la Copa América de Fútbol 2019, en el Estadio Arena Fonte Nova de Salvador, Brasil, hoy 18 de junio de 2019. EFE/Raul Spinassé

CAF0764. SALVADOR (BRASIL), 19/06/2019.- Gabriel Jesús de Brasil, durante el partido Brasil-Venezuela del Grupo A de la Copa América de Fútbol 2019, en el Estadio Arena Fonte Nova de Salvador, Brasil, hoy 18 de junio de 2019. EFE/Raul Spinassé / Raul Spinassé (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Brasil no va poder amb Veneçuela.L’empat a zero el manté igual en primer lloc en el Grup A que comparteix a més amb el Perú i Bolívia, tot i que només per la diferència d’un gol. Però la cascada d’insults que van rebre els jugadors en el Fuente Nueva obligarà Tite a replantejar-se el pròxim partit. "El Brasil juga malament", va reconèixer el diari ‘O Globo’. La ‘canarinha’ haurà de jugar dissabte amb els peruans, que van derrotar 3-1 els bolivians. Si la verd-i-groga perd i Veneçuela supera Bolívia pot tenir lloc la segona catàstrofe futbolística del Brasil com a local en cinc anys i quedar-se fora de la Copa Amèrica. No és el més probable però tampoc és impossible que això passi.

Els diaris van coincidir a remarcar la intensitat dels xiulets que van baixar de les tribunes a l’estadi de Salvador. La bronca de bona part dels 40.000 seguidors no va tenir contemplacions. Els que van aplaudir van quedar en minoria. Les orelles de Coutinho, Arthur, Dani Alves i els seus companys van ser perforades per l’estentori malestar. El xiulets ja havien sigut forts davant de Bolívia malgrat el 3-0. Però el que va passar a l’estat de Bahía va tenir un altre volum.

Defensa veneçolana

El Brasil no va guanyar perquè el seu rival va saber defensar-se fins a l’últim sospir i, també perquè li van anul·lar tres gols, dos d’aquests pel VAR, el primer a Gabriel Jesus i l’altre a un Coutinho intermitent.  L’àrbitre xilè Julio Bascuñán no va dubtar a aplicar el reglament i el sentit comú malgrat la pressió dels locals. Com a mòdica compensació, el partit es va estendre gairebé 10 minuts després d’haver-se complert l’hora i mitja de joc.  "De res va servir. Tot va acabar com va començar", va dir el diari esportiu ‘Lance’.

La història de cadascun dels contendents no donava dubte de quin era superior. No obstant, la Copa Amèrica no es guanya només amb pergamins. Malgrat els seus noms propis, el Brasil va estar lluny de carregar-se al conjunt que dirigeix Rafael Dudamel. La ‘vinotinto’ va poder contenir l’allau. Amb el córrer dels minuts, els locals van quedar atrapats a la seva xarxa i presos també de la seva falta d’idees. Coutinho, de qui s’espera que faci un pas endavant i lideri el seleccionat en absència de Neymar, va estar aquesta vegada lluny de complir aquestes expectatives.

Els típics errors brasilers

Els pupils de Tite no van poder capitalitzar la seva superioritat al terreny. Neres, Firmino i Fernandinho es van quedar amb les ganes de cridar les seves dianes. "El problema és que la pressió inicial no va resultar en gol", va assenyalar ‘Lance’. El porter Fariñez es va lluir també davant de Richarlison. Veneçuela va deixar sol Rondón a la pesca d’un miracle. Però va obtenir més del que potser pensava.

Notícies relacionades

El Brasil no sol començar els tornejos de la millor manera. Sol anar de menys a més. Però el que va passar en els últims dos mundials i copes Amèrica estableix un altre antecedent. Al seleccionat li costa de vegades forjar les seves victòries. Veneçuela ho va recordar en la calorosa nit bahiana.

Més enllà de l’empat i la frustració del públic, el Brasil és el Brasil i en qualsevol moment pot despertar d’aquest malson futbolístic. Almenys això és el que s’espera del seleccionat.

Fitxa tècnica

<span style="font-size: 1.6rem;"><strong>Brasil</strong> Alisson, Daniel Alves, Marquinhos, Thiago Silva, Filipe Luís; Casemiro (m.57 Fernandinho), Arthur, Philippe Coutinho; David Neres (m.72 Éverton), Richarlison (m.45 Gabriel Jesús) i Roberto Firmino.</span>