sentència favorable

El Reial Madrid guanya el pols a Brussel·les

El Tribunal General de la UE dona la raó al club i anul·la una decisió que reclamava la devolució de 18,4 milions per una opración urbanística

Els jutges consideren que la Comissió Europea no ha provat de forma 'satisfactòria' que hi hagués un avantatge il·legal

zentauroepp45158953 graf080  madrid  23 09 2018   el presidente del real madrid 180923121428

zentauroepp45158953 graf080 madrid 23 09 2018 el presidente del real madrid 180923121428 / Emilio Naranjo

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

El Reial Madrid no haurà de tornar els 18,4 milions d’euros a l’ajuntament de Madrid que li reclamava la Comissió Europea per una operació urbanística de permuta de terrenys. El Tribunal General de la Unió Europea ha sentenciat aquest dimecres que l’Executiu comunitari “no va provar de manera satisfactòria” que l’operació de requalificació de terrenys amagués avantatges il·legals i considera que els tècnics comunitaris no van tenir en compte “tots els elements de l’operació controvertida i el seu context” en el seu examen, per la qual cosa ha decidit anul·lar la decisió.

L’entitat que dirigeix Florentino Pérez va sol·licitar a la cort europea l’anul·lació de la decisió de l’Executiu comunitari a finals del 2016, diversos mesos després que es declarés incompatible amb el mercat interior una ajuda estatal que va establir en 18,4 milions d’euros, i que segons Brussel·les es va concedir de forma il·legal al Reial Madrid. Segons els arguments esgrimits pel club durant el litigi, l’Executiu comunitari es va equivocar al declarar que l’acord amb l’ajuntament va originar un avantatge econòmic, va cometre errors greus d’apreciació al rebutjar diferents valoracions sobre el preu dels terrenys i no va estimar el valor dels immobles cedits pel Madrid en concepte d’indemnització.

El cas es remunta a fa més de dues dècades. El desembre de 1991, l’Ajuntament de Madrid, la Gerència Municipal d’Urbanisme de l’ajuntament i el Reial Madrid van firmar un conveni sobre la remodelació de l’Estadi Santiago Bernabéu. El novembre de 1996, l’entitat de futbol i la Comunitat de Madrid van subscriure un conveni de permuta de terra i gairebé dos anys després el Reial Madrid i l’ajuntament van firmar un conveni per executar la permuta prevista. El club cedia uns terrenys i en contrapartida en rebia d’altres a la zona Julián Camarillo sud i Las Tablas. Els tècnics de l’ajuntament van estimar el valor d’aquesta última parcel·la en 595.194 euros.

El juliol de 2011 les dues parts van regularitzar la situació a través d’un acord transaccional. L’ajuntament va reconèixer la impossibilitat jurídica de cedir la parcel·la de Las Tablas al Reial Madrid i va decidir llavors compensar-lo amb una quantitat equivalent al valor de la parcel·la, que va ser taxada en 22,6 milions d’euros. L’operació es va completar amb la cessió d’altres parcel·les i la devolució per part del club de certs béns immobles. 

Brussel·les llança la investigació

Aquell mateix any l’Executiu comunitari va determinar que existien indicis d’una “presumpta ajuda d’estat” en favor del Madrid i dos anys després va llançar formalment un procediment d’infracció. Segons les conclusions dels tècnics comunitaris, cap operador en una economia de mercat en una situació comparable en què es trobava l’ajuntament de la capital espanyola hauria acceptat un acord com el de 2011 i hauria sol·licitat assessorament jurídic per determinar la probabilitat de ser efectivament declarat responsable. 

Notícies relacionades

Els serveis de la competència també van concloure que ningú hauria acceptat una compensació de 22,6 milions perquè aquesta quantitat superava amb escreix el grau màxim de la seva responsabilitat jurídica per no entregar la parcel·la de Las Tablas que, segons la valoració esgrimida per la Comissió, seria de 4,2 milions d’euros. Per això, Brussel·les va concloure que la cessió de terrenys entre el Reial Madrid il’Ajuntament de Madrid constituïa una ajuda d’Estat, en la mesura que els terrenys afectats per la transacció es van sobrevalorar en 18,4 milions 

En la seva sentència, els jutges discrepen de la interpretació de l’Executiu comunitari. Desestimen les dues primeres al·legacions del club, però no la tercera. Consideren que l’Executiu comunitari “no va provar de manera satisfactòria que la mesura que es tracta hagués conferit un avantatge al Reial Madrid”, i al·leguen que al cenyir-se a examinar només el valor de la parcel·la de Las Tablas no van tenir en compte “tots els elements de l’operació controvertida i el seu context”, i no es va poder realitzar una “anàlisi completa de tots els elements pertinents”.