iniciativa esportiva

El Vaticà ja té un equip femení

Un grup de treballadores de la Santa Seu s'entrena per jugar a finals del mes contra la Roma

e0507bed-c9bc-46ed-99cc-d2193d6b5b31-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe / Cristina Cabrejas

Tot i que al Vaticà no hi ha gaires dones, motiu pel qual han hagut de “fitxar” la portera al país veí (Itàlia), s’ha aconseguit formar el primer equip femení de futbol de la Santa Seu. Surten a escalfar en una nit de maig atípicament freda al camp d’un dels centres esportius pròxims al Vaticà, on es juga la ja famosa Clericus Cup, el torneig d’equips de sacerdots i seminaristes, i riuen sorpreses alveure la premsa.

No comprenen per què tot aquest interès per un grup de dones que es reuneix una vegada a la setmana per entrenar-se i jugar un partit, explica a Efe Danilo Zennaro, responsable de l’associació Sport in Vaticano. Tot i que Zennaro entén que el futbol femení des de fa uns quants anys ha despertat un gran interès i encara més si es juga a l’ombra de la cúpula de la basílica de San Pere, on de les 4.800 persones que treballen per a la Santa Seu només 750 són dones.

"No només hi ha monges al Vaticà"

El responsable de l’associació Sport in in Vaticano reconeix que la primera pregunta que li fan quan es coneix l’existència de l’equip femení és "si hi juguen monges" i defensa que "al Vaticà no només hi ha monges", ja que la presència de treballadores laiques a la Santa Seu ha augmentat considerablement en els últims anys. "Les coses han canviat", remarca. I així s’observa quan treballadores de la sala de premsa vaticana, empleades del supermercat o dels diversos dicasteris (els ministeris) de la Santa Seu es posen a jugar avui al futbol sota les ordres de l’entrenador Gianfranco Guadagnoli.

La responsable de l’equip i secretària de l’Associació de dones del Vaticà, Susan Volpini, explica que tot va néixer "com un joc", quan el maig de l’any passat, durant una de les iniciatives per a les empleades del Vaticà i les seves famílies, es va organitzar un partit de futbol femení i això va tenir molt eco, per la qual cosa es va pensar que es podria formar un equip.

Torneig intern

Fins ara han jugat només un torneig intern organitzat per l’hospital pediàtric del Vaticà Bambino Gesú i ara està previst que juguin diverses trobades en iniciatives de solidaritat. "Perquè això és el que ens interessa i no la competició", apunta.

Està format en un 60 per cent per dones que treballen al Vaticà, mentre que la resta són dones o filles d’empleats i van des dels 25 anys fins als més de 40 i moltes són mares que s’emporten als seus fills a les grades durant els entrenaments. "De vegades els sembla un miracle poder treure un dia a la setmana per ser aquí", assenyala Volpini.

Només tres d’elles tenen un passat en equips de futbol italians, mentre la capitana és la camerunesa Eugene Tcheugoue, que jugava fa 30 anys al seu país natal i ara arrossega amb el seu bon humor i amb la seva energia la resta de companyes d’equip. "Ha sigut una idea genial. Mai em podria haver imaginat tornar a jugar aquí al Vaticà, de tenir l’oportunitat de tornar a divertir-me com quan era una nena donant puntades de peu a una pilota en companyia d’altres dones", comenta abans de sortir a entrenar. Reconeix rient que quan ho va explicar als seus col·legues de feina al Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida li "van prendre el pèl" i no s’ho podien creure.

El cardenal Farrell

No obstant, el prefecte del dicasteri, el cardenal Kevin Farrell, després de rebre diverses trucades que li van explicar aquesta iniciativa i li van explicar que una de les seves treballadores també hi jugava, va voler felicitar-la personalment a ella i va aplaudir la iniciativa. "Crec que tothom (al Vaticà) està content per aquesta idea perquè a més és una manera simple de crear una comunitat fora de l’ambient de feina", apunta Tcheugoue.

Notícies relacionades

Durant l’entrenament de dijous van haver de cridar reforços, a l’equip del Bambin Gesú, format per empleades, infermeres i metges, per poder jugar un 11 contra 11. Estan preparant el partit del pròxim 26 de maig contra l’A.S. Roma, que va arribar quart en la seva primera temporada a la lliga femenina de la Sèrie A, i el 22 de juny viatjaran a Viena per enfrontar-se a un equip local.

"Fins i tot si perden 30-0, això no importa", assegura Zennaro que explica que l’important en tot això és "crear vincles i amistats". També per a la davantera Barbara de Filippi el resultat no importa: "Nosaltres sortim al camp només per divertir-nos. Pel plaer de jugar".