final a un conflicte

Tailàndia allibera el futbolista de Bahrain que estava pres al país

Hakeem al-Araibi era reclamat per les autoritats del regne àrab per la seva participació en les protestes de la Primavera Àrab

FILE - In this Monday, Feb. 4, 2019, file photo, refugee soccer player Bahraini Hakeem al-Araibi leaves the criminal court in Bangkok, Thailand. A Thai court on Monday, Feb. 11, 2019, has ordered the release of al-Araibi after prosecutors said they were no longer seeking his extradition to Bahrain. (AP Photo/Sakchai Lalit, File)

FILE - In this Monday, Feb. 4, 2019, file photo, refugee soccer player Bahraini Hakeem al-Araibi leaves the criminal court in Bangkok, Thailand. A Thai court on Monday, Feb. 11, 2019, has ordered the release of al-Araibi after prosecutors said they were no longer seeking his extradition to Bahrain. (AP Photo/Sakchai Lalit, File) / Sakchai Lalit (AP)

2
Es llegeix en minuts

Un tribunal tailandès va ordenar aquest dilluns l’alliberament del futbolista de Bahrain Hakeem al-Araibi, reconegut com a refugiat per Austràlia, després que la fiscalia retirés la demanda d’extradició al seu país, segons va informar la premsa local.

S’espera que el futbolista, detingut el 27 de novembre quan va arribar a Bangkok, sigui posat en llibertat aquest mateix dilluns, segons va indicar el portal ‘Khaosod’. Al-Araibi va arribar a Austràlia el 2014 després de fugir del seu país, on aquell any va ser condemnat en rebel·lia a deu anys de presó per danys en una comissaria durant una protesta de la Primavera Àrab.

Recolzament de la FIFA

El futbolista va viatjar al novembre amb la seva dona a Tailàndia per passar la lluna de mel, però va ser detingut quan va arribar a Bangkok. L’arrest va ser per una ordre emesa per la Interpol, que posteriorment va ser retirada, i per la demanda d’extradició presentada per Bahrain.

Notícies relacionades

El cas va tensar les relacions entre Tailàndia i Austràlia, el govern del qual va demanar diverses vegades l’alliberament d’ Al-Araibi, a qui va reconèixer com a refugiat el 2017, demanda a la qual es van unir la FIFA i destacats esportistes. El futbolista, que va denunciar que va ser torturat el 2012 abans de fugir de Bahrain, va defensar la seva innocència a l’al·legar que quan van passar els fets pels quals va ser condemnat estava disputant un partit amb la selecció del seu país.

Reacció federativa

La FIFA ha celebrat l’alliberament del futbolista. "Aquest és el resultat pel qual hem treballat junt amb una àmplia coalició d’organitzacions de drets humans, governs i amplis sectors de la comunitat futbolística", va indicar l’organisme rector del futbol mundial després de declarar-se "extremadament complagut" per la resolució del cas. La FIFA també va donar les gràcies a les autoritats tailandeses per "fer el que és correcte i posar fi al calvari que ha passat Hakeem", a qui van desitjar una tornada segura a Austràlia amb la seva família perquè pugui reprendre la seva carrera esportiva al més aviat possible. Al Araibi, de 25 anys, jugava a l’equip semiprofessional Pascoe Vale.

El Govern àrab vol emprendre accions legals

El <strong>Govern de Bahrain</strong> va reafirmar aquest dilluns el seu dret d’emprendre "totes les accions legals" contra el jugador, després de la seva posada en llibertat. <span style="font-size: 1.6rem;">El Ministeri d’Afers Estrangers de Bahrain ha explicat en un comunicat que "pren nota de la detenció dels procediments judicials" contra <strong>Al-Araibi</strong> a Tailàndia, però va recalcar que no retirarà els càrrecs contra el futbolista, que viu a Austràlia amb estatus de refugiat.</span>