lament per la desaparició

Progreso, un poble de La Pampa, plora la mort de Sala

El futbolista era originari d'aquesta petita població on encara viu el seu pare, Horacio, separat de la mare

cuerpo-emiliano-sala / periodico

2
Es llegeix en minuts
France Presse / Progreso

A Progreso, un petit poble agrícola de La Pampa (Argentina), la confirmació oficial dijous de la mort del nen prodigi Emiliano Sala ha portat dolor i consternació. "Des que vam saber de la identificació del cos la gent només en parla, el poble està molt afectat, era molt estimat i admirat per tothom... aquí tots ens coneixem", explica a AFP el cap del restaurant La Sociedad Italiana, Óscar Heymo.

Profundament dolgut per l’anunci oficial de la identificació del seu fill, Horacio Sala, pare del futbolista, està reclòs a casa seva des de dijous a la nit. Separat fa 10 anys de la mare d’Emiliano Sala d’Emiliano SalaHoracio Sala s’havia convertit en una figura de Progreso després de l’èxit del seu fill, que va viure allà dels 3 als 15 anys.

La senzillesa personalitzada

Amic d’Horacio Sala, el pare del futbolista, el restaurador consultat per AFP no va tenir el coratge de visitar-lo dijous. "Aquesta història és terrible, no pots imaginar el dolor que sent", diu Óscar Heymo. Ídol de Progreso, Emiliano Sala jugava a futbol amb els nois del poble en cada una de les seves visites, durant les vacances d’estiu o a l’hivern quan ja era futbolista del Nantes.

Mentre els futbolistes argentins a Europa desfilaven amb bonics cotxes quan tornaven a casa, Sala continuava sent un jugador de perfil baix i senzill. "Era bo, però honestament no podíem predir que arribaria a l’elit; va fer molts sacrificis, el futbol era la seva passió", recorda Diego Solís, el seu entrenador al club de San Martín a Progreso. Solís conserva les dues samarretes del Bordeus que Sala va regalar a les seves filles. "Era una persona notable. Estem en xoc", afegeix el seu exentrenador.

Julio Muller, alcalde de Progreso, una localitat de 3.000 habitants, explica com tots els veïns han seguit la carrera futbolística de Sala. "No era tan fàcil, ja que no es retransmeten a l’Argentina la majoria dels partits de la Lliga francesa". El poble de Progreso va fer malabarismes amb l’èxit del seu nen prodigi. "Després de cada partit amb el Nantes, comentàvem els gols marcats per Sala. Miràvem de disfrutar i celebrar els seus èxits", explica l’alcalde. "El seu deliri –continua– era la pilota, jugar a futbol, per això va arribar a aquest nivell".

Però, no és només la localitat de Progreso la que està impactada per la comunicació oficial de la mort de Sala. "Lamento sentir aquesta trista notícia", va afirmar Diego Maradona. "Molts de nosaltres guardàvem una mica d’esperança per a tu, Emiliano. Agraeixo el recolzament que has rebut de tothom. Fins sempre Emiliano", va afegir l’estrella argentina.

Notícies relacionades

"Quina tristesa és la pitjor notícia, descansa en pau, guerrer, les meves condolences a la família i familiars d’Emiliano Sala", va indicar l’exinternacional Gabriel Batistuta. "Quina notícia tan dolorosa, les meves condolences a la família, amics i companys d’Emiliano Sala  en aquest moment difícil, estem amb vosaltres", va dir el president argentí Mauricio Macri, expresident del Boca Juniors.

A Progrés, el dia de la desaparició d’Emiliano Sala  es va viure com un terratrèmol. "Hi ha un abans i un després, som un poble trist, que pateix... Emi era el nostre ambaixador", conclou l’alcalde abans de pregar, ple d’emoció.