ídol de Finlàndia

Mor als 55 anys el finlandès Matti Nykänen, un gran saltador de vida violenta

El mític esportista, un dels grans mestres del trampolí, havia tingut problemes d'alcohol i havia intentat apunyalar la seva dona

aguasch46827248 files  in this file photo taken on february 23  1988  finnis190204132704

aguasch46827248 files in this file photo taken on february 23 1988 finnis190204132704 / JONATHAN UTZ

2
Es llegeix en minuts

El finlandès Matti Nykänen, quatre vegades campió olímpic de salts d’esquí, va morir diumenge als 55 anys, ha informat aquest dilluns la Federació Internacional d’Esquí (FIS), organisme que va indicar que es desconeixien les causes de la mort però recorda que l’exesportista "lluitava contra els problemes amb l’alcohol".

Considerat un dels millors saltadors de tots els temps, Nykänen va sumar també set campionats del món entre el 1982 i el 1987, dues victòries als Quatre Trampolins i quatre Copes del Món. Als Jocs Olímpics va guanyar la medalla de plata al trampolí normal i la d’or en el llarg a Sarajevo 1984, i a Calgary 1988 se’n va penjar tres més, en el normal i el llarg i per equips. En copes mundials és el màxim guanyador de salts de la història, amb 49 victòries. 

Però no tot va ser perfecte en la vida del saltador. Perquè Nykänen va tenir seriosos problemes fora de l’esport després de la seva retirada, el 1990. A partir d’allà es va fer tristament popular per les seves agitades relacions sentimentals, per l’addicció a l’alcohol i, després, per protagonitzar diferents episodis violents i ser acusat de maltractament. Va estar dues vegades a la presó. El 2004 va ser sentenciat a 26 mesos de presó i el 2010, a 16 mesos.  També va intentar apunyalar la seva dona en dues oportunitats, en un cas clar de violència masclista.

Va provar com a músic

Notícies relacionades

A més, després d’aparcar la carrera esportiva, també va fer incursions en l’àrea de la música, la seva altra passió, i fins i tot en l’'striptease’. El primer disc que va treure a la venda va arribar les 25.000 còpies i, fins i tot, va realitzar durant una època concerts cada divendres a la nit a Hèlsinki, però finalment no va tenir gaire èxit en el mercat artístic.

El 2003, quan els seus problemes ja eren públics i s’anaven incrementant es va publicar el llibre de la seva autobiografia anomenat 'Saludos desde el infierno’. I l’any 2006 es va estrenar una pel·lícula que relatava la vida del saltador d’esquí, un dels esportistes més importants en la història de Finlàndia, que va tenir èxits sensacionals i mútiples en la seva disciplina, però que, lluny de la neu, va tenir comportaments pèssims que, en certa manera, van enfosquir els seus increïbles èxits.

Temes:

Esquí