Anar al contingut

EL TOC ANGLÈS

Marcelo Bielsa, espia amb panxa i sense gavardina

La federació anglesa estudia sancionar el tècnic argentí, que dirigeix el Leeds United, per espiar l'entrenament dels rivals

Josep Martí Blanch

Marcelo Bielsa, espia amb panxa i sense gavardina

Michel Spingler

Vaig aprovar llatí a segon de batxillerat en el plistocè de la Universitat Laboral Francisco Franco de Tarragona gràcies al futbol. Cap dels interns ens manejàvem bé amb les declinacions. Però vam tenir la fortuna d’ensopegar amb un professor de passions binàriescaliquenyos Barça. Amb diners a la butxaca hauríem provat amb uns havans, però estàvem més pelats que les rates i vam apuntar directament a la seva obsessió culer. A l’examen vam deixar totes les preguntes en blanc i hi vam gargotejar l’himne del Barça en llatí. Vam aprovar el curs sense merèixer-ho, com els polítics madrilenys els seus màsters.

Pot ser que sigui per purgar la culpa d’aquest immerescut notable que assisteixo de tant en tant a la missa tridentina del Brompton Oratory, al ‘pijíssim’ barri de Knightsbridge, on pasturo. La cerimònia és en llatí i no m’assabento de res. Però hi ha bon ambient i a més l’encens és de qualitat i fa una olor perfectíssima. El lloc també té l’encant que proporciona la història. Durant la guerra freda va ser utilitzat com a lloc d’intercanvi de missatges pels espies russos. Al caliu del sermó algú amb gavardina deixava el missatge amagat, un altre el recollia després i el transmetia a Moscou. Amén.

Ara els espies són més grollers, vesteixen xandall i llueixen panxa de capatàs d’obra de suburbi, com Marcelo Bielsa, l’entrenador argentí que al seu dia ho va ser de la seva selecció i també de l’Espanyol  i que ara dirigeix el Leeds United, el líder de la Championship, la Segona Divisió anglesa. Per preparar el partit contra el Derbi County, entrenat per Frank LampardBielsa va enviar un espia a l’entrenament del rival. El van descobrir, van trucar a la policia i s’ha armat un sagramental.

La defensa del ‘lobby’ argentí

Mentre la federació estudia el cas, el ‘lobby’ argentí d’Anglaterra ha sortit a defensar les estratagemes de Bielsa traient-li importància a l’assumpte. A l’Argentina és normal i no n’hi ha per a tant, han dit amb diferents paraules el mateix Bielsa o l’entrenador del TottenhamMauricio Pochettino. Però clar, la retòrica dels argentins a què estem acostumats no arriba en anglès i els dolçassos discursos de paraules incomptables s’esvaeixen sense aconseguir confondre ningú. Tots semblem més tontos del que som quan parlem en una altra llengua o, com passa en el cas de Bielsa, quan els seus discursos arriben a l’audiència a través d’un traductor.

Total, que Frank Lampard ha contestat que si creu-t’ho. Que a ell no li diguin que els entrenadors argentins utilitzen les estratagemes dels espies en camp contrari com qui va al supermercat a buscar el pa. No li valen les excuses i exigeix clarament que hi hagi un càstig perquè s’ha violat el fair play.  Veurem què acaba decidint la federació. En favor de Bielsa apuntem que, amb gavardina o sense ella, està fent el que va venir a fer i el seu equip estarà l’any que ve en la Premier League amb total seguretat.

Amb tot, el xou de l’espionatge de la pilota ha quedat petit en comparació amb l’atenció que aquesta setmana ha merescut la piloteta més petita del tennis a compte de les llagrimotes vessades per Andy Murray a l’anunciar la seva imminent retirada. El futbol és el rei, però la pàtria és Déu en aquestes llars i Murray, un dels seus ambaixadors esportius més estimats. L’escocès, que va guanyar el seu primer Wimbledon el 2013 (tres monarques, 15 primers ministres i 77 anys després del mític Fred Perry, últim britànic a fer-ho), diu adeu a la raqueta pel fort mal que li fa el maluc, que li impedeix rendir al màxim. Per dir alguna cosa en llatí, sic transit gloria mundi.