NOU ESCÀNDOL

Imputen a França el president del comitè olímpic japonès pels Jocs de Tòquio

Tsunekazu Takeda està acusat d'haver subornat membres africans del COI perquè votessin la capital japonesa

japones-imputado

japones-imputado / GABRIEL BOUYS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Comitè Olímpic Japonès, Tsunekazu Takeda, està imputat a França per "corrupció activa", sospitós d’haver subornat membres africans del COI perquè Tòquio aconseguís l’atribució dels Jocs del 2020, segons van confirmar a Efe fonts judicials. Takeda, considerat un dels artífexs que la capital japonesa s’imposés el 2013 a Madrid i Istanbul, va ser interrogat el mes passat per un jutge francès que des de fa tres anys investiga presumptes irregularitats, van afegir les fonts.

Els investigadors francesos rastregen el pagament, poc abans del vot de Buenos Aires que va donar a Tòquio els Jocs del 2020, d’1,8 milions d’euros a una empresa interposada, rere la qual hi havia el senegalès Papa Massata Diack, fill del llavors president de la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF), Lamine Diack, segons revela el vespertí 'Le Monde'. Aquests diners, oficialment per a l’elaboració de dos informes, van poder servir per subornar membres africans del COI a través de l’influent Diack, que va fer campanya llavors per la capital nipona.

Investigació oberta

Va ser precisament la investigació oberta contra l’exdirigent senegalès i el seu fill, els dos imputats a França per presumpta corrupció, el que va posar de relleu aquests pagaments sospitosos, que han portat a investigar Takeda. Interrogat per primera vegada a Tòquio el febrer del 2017, el president del comitè japonès va confirmar aquests pagaments, però no va poder justificar l’elaboració dels informes. Un segon interrogatori, el 10 de desembre, va obrir la porta a la seva imputació.

Segons els investigadors, els diners van circular a través d’una empresa establerta a Singapur, denominada Black Tidings, abans d’arribar a les butxaques del fill de Diack. El primer pagament, de gairebé 800.000 euros, data del 30 de juliol del 2013 i el segon, d’1 milió, del 28 d’octubre d’aquell mateix any, tot just deu dies abans del vot a Buenos Aires de l’Assemblea General del COI.

Derrota madrilenya

Tòquio va derrotar en la segona volta Istanbul, que havia desbancat Madrid en la primera després d’un vot de desempat. La capital nipona va obtenir 42 vots en la primera votació i 60 en la segona, davant dels 36 de la ciutat turca. Segons 'Le Monde', a la capital argentina Diack va fer campanya per Tòquio entre els votants africans, oficialment pel recolzament que la candidatura havia promès a la IAAF.

Notícies relacionades

Takeda, besnet de l’emperador Meiji, presideix el comitè japonès des del 2001 i tot apunta que serà reelegit al juny per a un 11è mandat, malgrat que supera l’edat màxima reglamentària de 70 anys. Després d’haver participat en els Jocs Olímpics de Munic 1972 i Mont-real 1976 en la disciplina d’hípica, el 2012 va ser nomenat membre del COI a raó del seu càrrec al capdavant del comitè japonès. Des del 2014 presideix la Comissió de Mercadotècnia de l’organisme internacional.

Com a president de la candidatura de Tòquio, al seu país és considerat l’artífex de la victòria, tot i que en l’actualitat és vicepresident del Comitè Organitzador d’uns Jocs previstos entre el 24 de juliol i el 9 d’agost de l’any vinent.