COMENCEN LES PROTESTES

Les dones, discriminades en la Supercopa italiana que es juga a l'Aràbia Saudita

Malestar per les normatives locals que impedeixen a les espectadores ocupar places lliurement a l'estadi on el 16 de gener se celebra el Juventus-Milan

mujeres-saudis

mujeres-saudis

2
Es llegeix en minuts

 La Supercopa que jugaran la Juventus i el Milan el 16 de gener a Jiddah (Aràbia Saudita) ha causat polèmica a Itàlia després de conèixer-se la normativa per a la venda d’entrades, que discrimina les dones, i ja hi ha fins i tot crides perquè se suspengui el partit. "Una vergonya absoluta", “gravíssim”, “venen els nostres valors per diners”, "el nostre futbol s’humiliarà així per uns quants milions", són algunes de les reaccions d’aquest dijous de polítics i mitjans italians després de publicar dimecres la Serie A la normativa de venda d’entrades per al partit que es disputarà a l’estadi Rei Abdullah de Jiddah.

"Que la Supercopa italiana es jugui en un país islàmic on les dones no poden anar a l’estadi si no van acompanyades d’homes és una tristesa, una immundícia: jo aquest partit no el veig", va afirmar el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, en el seu compte de Facebook. "¿On són les feministes italianes?", va afegir el també vicepresident del Govern i líder de la ultradretana Lliga.

Més protestes oficials

També el sotssecretari d’Estat en la presidència del Consell de Ministres, Vincenzo Spadafora, encarregat de polítiques d’igualtat, es va mostrar contrari a la decisió de la Lega Serie A de disputar la final de la Supercopa a Jiddah, "en un estadi on les dones només podran entrar acompanyades d’homes i assistir al partit segregades en recintes específics". "No és admissible que el futbol italià fingeixi no veure aquesta flagrant discriminació de drets. L’esport ha de ser un vehicle de difusió dels bons valors com la igualtat i la paritat de gènere", va afegir. I va remarcar que "els interessos econòmics no poden prevaler sobre els drets".

A la premsa també s’ha desencadenat la polèmica per la celebració d’aquest partit a la ciutat saudita. "¿I si la Juventus i el Milan, d’acord amb la Lega amenacessin amb no disputar la final de la Supercopa a Jiddah si no es permet que les dones accedeixin lliurement a l’estadi?", es pregunta aquest dijous un article en el 'Corriere de la Sera'. I afegeix que, tot i que sens dubte hi ha interessos econòmics en joc, "hi ha límits de la decència que no poden ser superats".

Les normes locals

Notícies relacionades

Segons les normes per a la venda d’entrades, hi haurà zones separades per a homes i per a "famílies", i serà en les segones on podran entrar les dones, que només des de principis de l’any passat estan autoritzades a entrar als estadis del regne saudita. Segons una nota oficial de la Serie A, organitzadora del partit entre el campió de la Lliga i el de la Copa italiana, les entrades "han volat" literalment després de ser posades a la venda.

"A Jiddah continua vigent un règim d’apartheid sobre les grades. Només els mascles podran assistir al partit lliurement, comprant un bitllet normal d’entrada", afegeix el 'Corriere'. Però recorda que "la final no és una excursió exòtica en un país on regeixen ritus i costums estranys. És un tros d’Itàlia el que es juga a l’exterior, i no podem tolerar que hi hagi espectadors, d’una banda, i espectadores inferiors per una altra". "Suspendre un partit per defensar un dret fonamental seria un gest valent", conclou l’article