EL MUNDIAL DE CLUBS

'Napoleón' Gallardo no s'espanta davant el Reial Madrid

Després de guanyar el Boca al Bernabéu el tècnic del River creu que és possible vèncer l'equip del seu amic Santiago Solari

zentauroepp46202490 river plate181211160804

zentauroepp46202490 river plate181211160804 / SERGIO PEREZ

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Li diuen ‘Napoleón’ com si hagués guanyat les batalles d’Ulm o la d’Austerlitz. El vesteixen en la imaginació amb l’uniforme de Bonaparte per ressaltar la seva imponència. Marcelo Gallardo s’ha guanyat aquests honors dels seguidors del River a força de títols, però especialment, per doblegar el Boca Juniors en totes les circumstàncies. Aquest any, s’ha imposat en un partit amistós, dues lligues locals i, per sobre totes les coses, al Bernabéu mateix.

Si s’ha pogut fer tot això, ¿per què seria impossible derrotar el Reial Madrid en el mundial de clubs? Això pregunten els seguidors. “Si ens deixem portar per les qualitats dels planters, no podem competir amb potències com aquestes. Però aquest equip ja va demostrar que pot jugar aquest tipus de partits amb qualsevol i segurament serà competitiu”, va assegurar ‘el Muñeco’, i els de River el creuen.

“El 2015 ens vam enfrontar a un dels millors equips del món i no vam tenir oportunitat. Ara veurem, és un altre moment”, li va dir també Gallardo al diari esportiu ‘Olé’, sobre aquella final amb el Barcelona que va acabar 3-0. L’entrenador més d’èxit de la història del club creu que alguna cosa s’ha après d’aquella pallissa. “Podem lluitar amb qualsevol”. Però perquè això passi han d’esquivar altres obstacles previs.

Messi supera Barovero a la final del 2015 / FRANCK ROBICHON (EFE)

De moment, Gallardo i els seus jugadors encara estan travessats per les emocions de la recent victòria. Volen disfrutar els últims ressons d’aquesta gesta abans. Passi el que passi en el mundial de clubs, res esborrarà el que va passar al Bernabéu. “És una fita extraordinària que no sé si es tornarà a repetir”.No pensa que pugui ser superat, ni tan sols pel que passi als Emirats Àrabs a partir del 12 de desembre. River, va insistir, ha tingut “el triomf més gran de la història”. Res es compara amb haver-li arrabassat la Libertadores al rival de tota la vida.

Gallardo sap, no obstant, que la felicitat és efímera i que en el futbol sempre es torna a començar. Ja es va guanyar “a” Madrid. Ara es tracta d’imposar-se “davant del” Madrid, sempre que es passi a la final. Recorda en aquest sentit que el 2015 li va costar al River arribar a la instància definitiva d’aquest torneig. “Sentíem la necessitat de no fallar perquè van anar 20.000 seguidors al Japó, amb tot el que significava que ens acompanyessin tan lluny. I ens volien veure jugar amb el Barcelona. Ara ens hi voldran veure amb el Reial, però abans tenim un altre partit, i és el pitjor partit”.

Jugar d’igual a igual

Del que està segur és que el River mai especularà. No farà el que va fer el Boca al Bernabéu, quan, després de posar-se en avantatge, va provar de preservar el resultat contra vent i marea i després no va poder evitar el seu naufragi. Especular, va insistir ‘el Muñeco’, no és enl’“essència”  del club que ha obtingut quatre copes Libertadores.

Notícies relacionades

“Volem anar a guanyar. Ens va passar amb el Barcelona, que vam buscar pressionar per veure si teníem oportunitat de disputar-li el partit. I bé, fins que ens van fer el gol va ser igualat. Després del primer, te’n fa un, te’n fa dos i te’n fa cinc si volen”. L’entrenador estableix un matís. “El Reial Madrid no és el Barcelona, però té jugadors extraordinaris”.

Gallardo va ser company de Santiago Solari en aquell River que ho guanyava tot a finalitats dels 90, tot i que mai podia amb el Boca. “M’hi uneix una relació molt pròxima que va seguir després quan estàvem a Europa o quan ens vam trobar a Montevideo en el moment en què va anar a jugar a Peñarol i jo dirigia el Nacional”. El que diu ‘el Muñeco’ és a hores d’ara paraula santa per als seguidors. Per alguna cosa li diuen ‘Napoleón’. I per això els rivals caiguts volen que aviat tingui el seu Waterloo i mossegui la sorra del desert amb el gust de la derrota.