GREUS ACUSACIONS

L'Afganistan investiga la violència sexual, amenaces i violacions a l'equip femení de futbol

El president Ghani posa el cas davant de la justícia després de les denúncies de l'excapitana de l'equip Khalida Popal que també examinarà la FIFA

equipo-afgano

equipo-afgano

2
Es llegeix en minuts

El president de l’Afganistan, Ashraf Ghani, ha afirmat que estava "sorprès" per les denúncies de violència sexual contra la selecció nacional de futbol femení i ha demanat al sistema judicial del seu país que investigui el cas. Dissabte, la FIFA va indicar que "examinaria" aquestes acusacions revelades el dia anterior en un article publicat al diari britànic 'The Guardian'.

L’excapitana de la selecció afganesa, Khalida Popal, que va fugir del país el 2016, va indicar que havia rebut denúncies de violència sexual, amenaces de mort i violacions que presumptament van tenir lloc als locals de la Federació Nacional Afganesa de Futbol (AFF), amb la participació del seu president, així com durant un viatge a Jordània.

La protesta oficial

"Qualsevol forma de mala conducta contra els atletes, siguin homes o dones, és inacceptable i no tolero la violència sexual", va denunciar el president Ghani en un comunicat oficial. "Per tant –va afegir– li demano el Procurador General de l’Afganistan que faci una investigació profunda, d’acord amb els nostres codis legals". I va demanar "l’establiment d’un marc legal per prevenir aquest tipus d’incidents en les nostres federacions esportives".  El fiscal general de l’Afganistan, Farid Hamidi,va afegir que havia "instruït un equip per investigar el cas". Va dir que esperava "acabar les investigacions a finals de la setmana i fer públics els resultats preliminars".

Dilluns, el president del Comitè Olímpic afganès, Hafizullah Wali Rahimi, va comentar davant de la premsa local que "els abusos dels líders de les federacions, entrenadors o esportistes sempre han existit". Així mateix va confirmar que havien rebut “queixes en el passat”. “Això és innegable”.

La defensa del futbol afganès

Notícies relacionades

El secretari general de la Federació Afganesa de Futbol (AFF), Sayed Alireza Aqazada, va desmentir dissabte les acusacions que va tractar com "històries falses". "No es van cometre abusos sexuals amb cap noia de l’equip nacional", va reivindicar en una conferència de premsa. També va negar que el fabricant de roba danès Hummel suspengués el patrocini amb la seva selecció a causa d’aquestes acusacions.

No obstant, en una declaració dijous, un portaveu de Hummel va dir que "després de revisar les acusacions, la companyia no només cancel·la el seu patrocini sinó que exigeix activament la renúncia del president de la federació afganesa". Segons el fabricant de roba, "el president va ser còmplice d’aquests abusos i no va respondre a les denúncies de l’equip nacional afganès".