ESCÀNDOL A FRANÇA

El Govern de París avisa que el PSG pot ser castigat penalment

L'equip de Neymar inicia una investigació sobre els criteris ètnics per fitxar joves jugadors

neymar

neymar / Thibault Camus (AP)

1
Es llegeix en minuts

La ministra francesa d’Esports, Roxana Maracineanu, va avançar aquest divendres en declaracions a l’emissora FranceInfo que si fos "cert" que el París Saint-Germain (PSG) utilitzava criteris ètnics per fitxar jugadors pot comportar "càstigs disciplinaris, fins i tot penals". La legislació francesa penalitza amb fins a cinc anys de presó i 300.000 euros de multa la "recollida o el tractament de dades de caràcter personal que inclouen, directament o indirectament, orígens racials o ètnics de persones". 

El  PSG, que diu haver descobert fa tot just un mes aquesta situació, ha obert una investigació interna i promet sancions una vegada s’estableixin les responsabilitats. El seu director general delegat, Jean-Claude Blanc, en una doble entrevista publicada aquest divendres pels diaris francesos 'L’Équipe' i 'Le Parisien', va confirmar que l’entitat es va assabentar fa un mes de l’existència de fitxes en les quals es catalogaven els jugadors en quatre categories: francès, magribí, antillà i africà.

Blanc va avançar que des d’aleshores han obert una investigació interna que han encarregat a dos advocats externs al club i que esperen resultats d’aquí a dues setmanes. Va assegurar que abans "ningú" i "en cap moment" havia comunicat a la direcció que s’utilitzaven aquestes fitxes.

Primera reunió

No obstant, va admetre que el 2014 havien rebut "una alerta sobre declaracions ambigües en una reunió del departament de formació" de Marc Westerloppe, responsable de la captació de joves promeses des del 2013. Segons les filtracions de Football Leaks, Westerloppe va considerar en aquesta reunió que hi havia "massa antillans i africans" en el club i que la direcció volia més francesos.

Notícies relacionades

Blanc va dir en les entrevistes divulgades aquest divendres que va convocar el 2014 a Westerloppe per saber si les seves "ambigües declaracions" eren certes, però "ho va desmentir amb precisió" i al final de la trobada va estimar que "no hi havia proves per acomiadar-lo, ni tan sols per a una sanció".

El director va assegurar que el president del club parisenc, Naser al-Khelaïfi, no estava llavors al corrent de la situació, i que només el va avisar quan la direcció en va tenir coneixement fa un mes, a través dels periodistes que els van aportar proves, que es recorria a fitxes amb criteris ètnics.

Temes:

PSG