MUNDIAL D'ESCACS

Un americà a la cort del rei Carlsen

El nord-americà Fabiano Caruana desafia el número 1 del món en un duel a 12 partides

zentauroepp45808511 carlsen caruana  ajederz181108213300

zentauroepp45808511 carlsen caruana ajederz181108213300 / FACUNDO ARRIZABALAGA

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS

El noruec Magnus Carlsen, campió del món d’escacs  des de l’any 2013, i el nord-americà de pares italians Fabiano Caruana, número dos de la classificació internacional, s’enfronten a partir d’aquest divendres a Londres pel títol que és a priori el duel més equilibrat dels últims temps si s’observa l’evolució de tots dos: el primer, en un altre temps invencible, acumula diversos resultats poc convincents en tornejos de gran nivell, mentre que el segon ha reduït al mínim la distància que els separa en la llista ELO, l’equivalent al 'rànquing' ATP en tennis.

La realitat, no obstant, és que "Carlsen continua sent el gran favorit", considera el mestre internacional Alfonso Jerez, jugador del Foment de Barcelona. "La seva experiència, la seva resistència i la seva capacitat de lluita en posicions aparentment igualades -prossegueix Jerez- fan d’ell un rival gairebé imbatible". Pocs aposten per un altre resultat, i més tenint en compte els duels previs entre tots dos (10 a 5 i 18 taules, per a un total de 33 partides disputades). El noruec ja va retenir el títol en tres ocasions anteriors (contra Anand, 2013 i 2014, i contra Kariakin, 2016).

El gran mestre noruec, campió des del 2013, va defensar anteriorment el títol contra Anand i Karjakin

El torneig de Londres és el campionat més esperat i mediàtic des dels duels de Garri Kaspàrov. S’enfronten els dos millors del 'rànquing', una cosa que no passava en un Mundial des de 1990. No hi ha política. No hi ha russos. Cap dels jugadors és un 'nerd' excèntric. Tots dos són joves polits al caliu dels programes informàtics (Carlsen fa 28 anys a finals de mes, mentre que Caruana en té 26). I, molt especialment, un dels rivals és nord-americà, el primer en la superelit dels escacs des de la irrupció de Bobby Fischer a finals de la dècada dels 60.

El fornit Carlsen, el jugador hipersegur que amb prou feines perd durant la temporada, es veurà les cares amb la seva antítesi, Caruana, un escaquista més procliu a l’atac i amb una preparació insuperable, tot i que potser més inestable anímicament. "Caruana és el pitjor oponent possible", assumia recentment el noruec en una entrevista.

Notícies relacionades

Jerez vaticina unes partides més apassionants que en l’anterior duel pel títol, el que va enfrontar a Carlsen amb el rus Serguei Karjakin, un jugador de caràcter molt defensiu. "Per fer front a l’excel·lent preparació de Caruana al terreny vital de les obertures [primers moviments de la partida], no es pot descartar que el noruec surti de seguida dels camins més coneguts". L’èxit de Carlsen, diu el jugador del Foment, es basa en la seva capacitat per treure petroli de situacions complexes en el mig joc.

Fins al 26 de novembre

El Mundial constarà de 12 partides que es disputaran fins al 26 de novembre. El primer jugador que arribi a 6,5 punts serà declarat guanyador, tenint en compte que una victòria en val 1 i fer taules són 0,5. En cas d’empat, es jugaran quatre jocs semiràpids addicionals.

Temes:

Escacs