COM UN BARÇA-MADRID EN LA CHAMPIONS

Deliri a l'Argentina: Boca i River, final de la Copa Llibertadors

Per primera vegada els dos equips més populars de l'Argentina es jugaran el torneig més important del continent

zentauroepp45707272 fotodeldia  bra314  sao paulo  brasil   31 10 2018   jugador181101092251

zentauroepp45707272 fotodeldia bra314 sao paulo brasil 31 10 2018 jugador181101092251 / Fernando Bizerra

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Malgrat la seva càrrega de frustracions i del seu present gris, el futbol argentí es prepara per a un episodi extraordinari que fa oblidar les penes recents: Boca Juniors i River Plate s’enfrontaran en la instància final de la Copa Llibertadors d’Amèrica. Una cosa tan increïble com que Barça i Madrid es juguessin la Champions en un cara a cara. 

“L’impossible va passar”, titula el diari ‘La Nación’. Els del Boca van empatar en dos gols amb Palmeiras a Sao Paulo i van quedar una altra vegada a un pas del títol més anhelat, i que ja va obtenir en sis oportunitats. Ara li toca veure’s ni més ni menys que amb el seu rival històric, que va aconseguir el passaport de manera èpica contra Gremio, també al Brasil. L’equip que condueixGuillermo Barros Schelloto havia guanyat a Buenos Aires 2-0 en la primera volta. 

La Federació Sud-Americana va anunciar que els partits d’aquesta particular mare de totes les finals es disputaranel 10 i el 24 de novembre, tot i que encara no se sap quin equip serà primer local. A vuit dies, la imminència del xoc comença a bategar amb genuïna emoció i certs temors. Encara està present l’amarg record del que va passar fa tres anys a l’estadi del Boca, en els vuitens de final del certamen regional. El River havia guanyat el partit d’anada per 1-0. La tornada es disputava a la Bombonera. Els amfitrions, que en rigor no ho van ser tant, tenien la pressió de guanyar. Boca, que llavors era dirigit per Arruabarrena, no trobava la fórmula per obrir el marcador. El primer temps va acabar 0-0. La segona etapa mai es va jugar perquè va sobrevenir l’escàndol.

Gas pebre, en el precedent

Quan els de River entraven al terreny de joc per disputar el segon temps, un núvol nauseabund els va aturar. Havien sigut atacats amb gas pebre des de la tribuna baixa, que limita amb el túnel que connecta als vestidors amb la gespa. Diversos jugadors van resultar afectats. El partit es va suspendre, els locals van perdre els punts i, per a súmmum, el seu “enemic” va acabar consagrant-se campió del torneig i jugant la Copa Intercontinental amb el Barça al Japó. Adrián Napolitano, més conegut com a ‘El Panadero’, i l’autor de l’atac contra els jugadors mai va ser castigat.

Deliri entre els jugadors de Boca / fernando bizerra (EFE)

El fantasma del paperot continua rondant per Buenos Aires i, per això, el president argentí i expresident del Boca,Mauricio Macri, va dir que el futbol d’aquest país té “una gran oportunitat” de demostrar al món el“nivell de maduresa”exhibit en els recents Jocs Olímpics de la Joventut. “Més enllà de la passió, no deixa de ser un esport”.

Els seguidors poden recórrer a la burla. Però aquest, va suggerir, ha de ser el límit. Tot ha de quedar en el pla “esportiu” i “en absoluta harmonia i en pau”. Macri va fer recomanacions juntament amb la secretària de Seguretat, Patricia Bullrich. El cap d’estat no només va demanar prudència als seguidors. “És molt important tot el que facin els protagonistes, dirigents esportius, els tècnics. Tots sentint que és una festa”.

El marcador històric

Al llarg de més d’un segle, els ‘xeneizes’ van guanyar en 134 oportunitats i River, 121. Van empatar 115 vegades. Però aquest any ha sigut altament favorable al conjunt de la banda vermella. River va guanyar els tres partits en joc, i de sobres. Marcelo Gallardo ha aconseguit armar un conjunt més regular i cohesionat. “Será explosiu. Infartant. Inèdit. I ho serà tant per als seguidors dels dos clubs més populars de l’Argentina, com per a la resta del món futboler”, ho ha definit el diari ‘Clarín’.

Notícies relacionades

 Els aficionats han de remuntar-se a 1976 per ubicar un moment sense igual. Llavors, Boca i River van protagonitzar la final del Torneig Nacional. Van guanyar els primers amb un xut lliure que Rubén Suñé va executar sense esperar l’ordre de l’àrbitre. Els antecedents són importants però de cap manera permeten inferir què és el que passarà. L’únic que saben uns i d’altres és que són a les portes del cel o seran assenyalats com a part d’un fracàs col·lectiu. Pablo Pérez, el capità de Boca, ha sigut eloqüent en aquest sentit: “Qui guanyi entrarà en la glòria”.

  #CONMEBOLLibertadores pic.twitter.com/BbuMcMTjNz