La gesta del River Plate per arribar a la final de la Copa Libertadores

aguasch45697052 enzo perez of argentina s river plate  left  celebrates afte181031131545

aguasch45697052 enzo perez of argentina s river plate left celebrates afte181031131545 / Andre Penner

4
Iván Adler / Barcelona

El panorama no era clar per al River Plate. ‘Creure’ va ser la paraula que van repetir en les conferències de premsa durant la setmana. L’equip argentí tenia la difícil tasca de remuntar, com a visitant, un 0-1 a casa seva per l’anada, contra el Grêmio, campió defensor de la Copa Libertadores d’Amèrica. I amb la pressió que el Boca Juniors, el seu etern arxirival, havia guanyat 2-0 en el primer partit de la sèrie contra el Palmeiras en l’altra semifinal.

El partit va començar favorable al Grêmio de Porto Alegre amb el gol de Gomes als 36 minuts del primer temps, després d’una gran primera meitat del conjunt ‘milionari’, que va ser molt millor que els brasilers, però aquest gol va posar les coses encara més difícils per als argentins.

Val aclarir que Marcelo Gallardo, entrenador del River, no va ser a la banqueta i va veure el partit des d’una llotja, ja que va ser sancionat per la Conmebol, l’ens que regula el futbol sud-americà, per retardar la sortida del seu equip en el partit d’anada. Segons les regles de la Conmebol, aquesta sanció no permet ser a la banqueta ni tenir cap contacte amb els seus ajudants ni amb els jugadors, ja sigui personalment o mitjançant algun aparell tecnològic, ni tampoc acostar-se al vestidor.

Les imatges televisives

Tot i això, Gallardo va ser captat per la televisió brasilera entrant al vestidor del seu equip en el descans. I també el van filmar parlant per ràdio amb els seus ajudants.

És que potser li va donar les paraules justes i la força necessària als seus jugadors per sortir a afrontar la segona part, sabent que necessitarien una gesta per obtenir l'accés a la final. "És injust que et treguin el dret i la llibertat de treballar. Em vaig prendre l’atreviment de baixar i parlar amb els jugadors perquè creia que ho necessitaven, i a mi també. Assumeixo que vaig incomplir una regla a l’entrar al vestidor, però no em penedeixo de res", va dir el tècnic una vegada finalitzat el partit. Segurament el tornaran a sancionar i no podrà ser a la banqueta en els dos duels de la final.

Fent història

I és clar que no es penedeix de res. Perquè Marcelo Gallardo continua fent història. Un entrenador que aviat farà el salt a un equip gran d’Europa, segons apunten els mitjans especialitzats de l’Argentina. El llegat que està construint i que deixarà en el futbol llatinoamericà serà tan alt que serà difícil de superar.

Tot va passar en els últims 10 minuts. Primer l’empat del River gràcies al colombià Rafael Santos Borré, exjugador de l’Atlètic i el Villareal, després d’un centre de falta directa de Gonzalo Martínez.

Hi va haver moltes queixes per part del Grêmio a l’entendre que el gol de Borré va ser amb la mà. Carlos Simón, integrant del cos arbitral, va assegurar: "Toca al braç però no és intencional. És gol legal".

El tràmit del partit va seguir fins que en el minut 82 hi va haver una mà de Bressan, defensa del Grêmio, en la seva àrea. El col·legiat principal uruguaià Andrés Cunha va recórrer al VAR. El partit es va retardar molts minuts amb la desesperació de l’equip brasiler que ja es veia a la final.

El cert és que el penal va estar ben sancionat. El dorsal 10 del River, Gonzalo Mártinez, ‘el Pity’, com l’anomenen a l’Argentina, es va encarregar de transformar-lo en gol. Una excel·lent definició per a un moment estel·lar.

Increïblement, a causa de tot el tumult que es va generar pel penal, el duel va tenir 14 minuts de temps afegit. Semblava etern, però finalment es va consumar la victòria del River i es va desencadenar la bogeria dels seus seguidors. Una quantitat increïble de simpatitzants va viatjar al Brasil. Fet que demostra la passió que es viu en el futbol de l’Amèrica Llatina.

Ara el River espera a la final el Boca Juniors o el Palmeiras. La sèrie és favorable al Boca, ja que en l’anada van guanyar per 2 a 0 a la Bombonera i aquest dimecres s’enfronten a l’estadi del Palmeiras a São Paulo en el partit de tornada. És a dir, les probabilitats que hi hagi Superclàssic a la final de la Copa Libertadores són molt altes. El duel entre el Boca i el River és un dels més atractius i importants del món i, a l’Argentina, la tensió és màxima. L’anada seria el 7 de novembre i la tornada, el 28 del mateix mes. Si s’arriba a produir aquesta circumstància, sense dubtes, seria la final més important dels últims temps a l’Argentina i a tot Amèrica.