El judici contra Sandro Rosell per blanqueig començarà el 25 de febrer

L'Audiència Nacional jutjarà l'expresident del Barça fins al 27 de març

El fiscal demana 11 anys per a Rosell i penes d'entre 6 i 10 anys per a la resta d'acusats

zentauroepp38572115 barcelona 23 05 2017 el expresidente del bar a sandro rosell171207151434

zentauroepp38572115 barcelona 23 05 2017 el expresidente del bar a sandro rosell171207151434 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Secció Primera del Penal de l’Audiència Nacional ja ha posat data al judici contra l’expresident del Barça Sandro Rosell, per al qual el fiscal demana 11 anys de presó pels delictes de blanqueig i organització criminal. La vista oral començarà el 25 de febrer i es prolongarà fins al 27 de març, tot i que no se celebrarà tots els dies. 

En concret, els dies assenyalats pel tribunal són del 25 al 28 de febrer, de l’11 al 14 de març i del 25 al 27 d’aquest mateix mes, quan el judici haurà de quedar vist per a sentència, van informar fonts de l’Audiència Nacional. Per aquesta causa són a presó provisional tant Rosell, com el seu amic, l’advocat andorrà Joan Besolí. Joan Besolí

La Fiscalia de l’Audiència Nacional demana per a Rosell 11 anys de presó per blanqueig de capitals i organització criminal, així com una multa de 59 milions d’euros, pel presumpte blanqueig de 19,9 milions d’euros procedents del cobrament de comissions per la compravenda dels drets de 24 partits amistosos de la selecció de futbol brasilera i la seva esponsorització per Nike.

La fiscalia també demana per a la seva dona, Marta Pineda, set anys de presó; a l’advocat andorrà Joan Besolí, deu anys; al cunyat d’aquest últim, Pedro Andrés Ramos, vuit anys; al considerat testaferro de Rosell, Shashe Ohannessian, 7 anys, i al seu amic José Colomer, 6 anys. No actua contra l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol Ricardo Teixeira, investigat per la fiscalia del seu país. El ministeri públic demana també que Rosell i Besolí siguin inhabilitats com a empresaris durant tres anys després de complir la pena que se’ls imposi.

Estructura per blanquejar

Segons l’escrit de qualificació, tots ells "guiats pel comú propòsit d’obtenir així importants beneficis econòmics com a contraprestació als riscos que corrien amb la seva il·lícita activitat, almenys des del 2006, van formar una estructura estable, reforçada per vincles d’amistat i parentiu, dedicada al rentat de capitals a gran escala". La seva direcció corresponia a Rosell.

Així "van procedir a ocultar les quantitats il·lícitament obtingudes per Teixeira en ocasió de la firma de contractes en els quals aquest intervenia en representació de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), particularment el de compravenda dels drets audiovisuals de la selecció nacional del Brasil en favor d’International Sports Events i el contracte d’esponsorització firmat per la CBF amb la marca esportiva Nike". La fiscal detalla els moviments que van fer els diners i xifra en 19.972.612 euros "l’import total dels capitals enlluïts en aquest procediment a càrrec de l’entramat del qual formaven part tots els acusats". 

Per a això Rosell va utilitzar la societat instrumental Uptrend Developments, que va constituir a Nova Jersey el 2006, i un entramat de comptes a Andorra, "destinat a fer arribar els diners finalment a Teixeira, allunyant-lo del seu origen, fragmentant-lo i enfosquint la seva traçabilitat". També es va valer de la venda simulada de la seva empresa Bonificació Sport Marketing a Ohannessian.

Venda de drets i de Bonificació Sport Marketing

El 24 de novembre del 2006, Texeira va firmar un contracte amb la societat àrab domiciliada a les Illes Caiman International Sports Events per adquirir 24 partits amistosos de la selecció brasilera. Només un dia abans, Rosell, en nom d’Uptrend, hauria subscrit un contracte amb ISE, per ser la mitjancera de la venda de drets dels 24 partits amistosos. Els 8,3 milions que va rebre la instrumental de Rosell "en realitat constituïa una part de la il·lícita comissió que Teixeira anava a desviar al seu favor i a l’esquena de la CBF".

Notícies relacionades

L’escrit també acusa Rosell d’idear "escenificar la venda de l’empresa Bonus Sport Marketing a la libanesa Sports Investments Offoshore", inscrita només un mes abans de l’operació i de la qual era administrador Ohanessian, que "no tenia en absolut experiència en el sector del màrqueting esportiu".

Segons l’acusació, "l’aparent venda de BSM va facilitar a Rosell i Pineda una font oberta d’ingressos que els facultava a rebre transferències en els seus comptes sota una falsa aparença". Així els 6.580.000 euros que van rebre per la suposada venda formaven part de les comissions dels partits amistosos, per les quals Uptrend n’havia rebut ja 8.392.612 a Andorra, la qual cosa suposa un total de 14.972.612 euros. L’esponsorització de Nike va ascendir a uns altres 5 milions.