Nova fita

Eliud Kipchoge bat el rècord mundial de marató a Berlín

El corredor kenià ha baixat de 2 h. 02 amb un temps de 2h.01:39

zentauroepp45056310 kenya s eliud kipchoge stands in front of a clock displaying180916122025

zentauroepp45056310 kenya s eliud kipchoge stands in front of a clock displaying180916122025 / JOHN MACDOUGALL

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

Normalment, els rècords en atletisme es baten per centímetres o per segons. Però aixòd’Eliud Kipchoge  no és normal. El kenià és un corredor tan excepcional que acaba de rebaixar la plusmarca mundial de marató en més d’un minut a la rapidíssima marató de Berlín. El rècord anterior, que pertanyia a Dennis Kimetto, estava situat a l’entorn de les 2 hores i 3 minuts ( 2.02.57) des del 2014, també a Berlín, però aquest matí Kipchoge ha parat el cronòmetre al costat de  la porta de de Brandenburg en 2.01.39, un minut i 18 segons més ràpid. La gesta té un mèrit extraordinari, ja que el kenià va córrer només des del quilòmetre 25.

Kipchoge es va distanciar de la resta de corredors d’elit des de la sortida. Acompanyat per tres llebres, a les que anava indicant ritmes i com posicionar-se en carrera, el campió olímpic de marató a Rio 2016 va estar per sota del rècord durant tota la carrera. El ritme endimoniat que va voler imposar des del principi va obligar la tercera llebre, l’única que va aguantar una mica més, a llançar la tovallola al 25. Kipchoge ni es va immutar. Va seguir al mateix ritme i fins i tot es va permetre el luxe d’incrementar-lo en els dos últims quilòmetres ja que la projecció en el 40 era finalitzar en 2.02 i va acabar 20 segons per sota.

Eufòric per la victòria

“El meu entrenador m’ha estat pressionant en l’última fase dels rodatges perquè volíem assegurar que no fallaria al final”, va comentar Kipchoge, encara eufòric pel seu magnífic resultat, una nova victòria, amb la qual suma10 d’11, i una nova plusmarca mundial.

Ningú en la història de la marató ha corregut tan ràpid com Eliud Kipchoge. No obstant, el rècord oficial pertanyia fins aquest matí a Dennis Kimetto. Kipchoge va ser molt a prop  d’arrabassar-l’hi  quan va guanyar la marató de Londres el 2016 amb 2.03.05. Només vuit segons el van separar de la plusmarca de Kimetto. Una espineta que acaba de treure’s a l’asfalt de Berlín, un dia gairebé perfecte per córrer, i sobre un circuit amb onze rècords mundials en el seu historial, vuit en homes després del temps marcat per Kipchoge.

Kipchoge ja té el rècord oficial IAAF i, a més, és l’humà que més a prop ha sigut de treure el cap rere el mur de les dues hores en marató. El maig del 2017 va cobrir els 42 quilòmetres i 195 metres en un circuit traçat sobre la pista de l’autòdrom Monza, dins de l’innovador projecte Nike-Breaking2. Avituallat sobre la marxa i ajudat per un grup de llebres que es rellevaven en cada tornada, la prova no podia ser homologada. Al kenià li va faltar gasolina en l’última volta, inclosos els maleïts 195 metres, però va anotar un registre per continuar somiant (2.00.25), a tan sols 25 segons de l’objectiu de les dues hores. 

Fan de Rafa Nadal i del Barça

Notícies relacionades

Kipchoge no va renunciar mai a ser oficialment també el més ràpid. “És un somni de bojos... fins que ho aconsegueixes” deia el corredor de 33 anys abans d’aterrar a la capital alemanya, el millor maratonià del segle acabat d’estrenar, l’atleta que es va atrevir a derrotar a la pista dos intocables com Kenenisa Bekele i Hicham El Gerruj. I que no sembla tenir-li por a la distància, però si un gran respecte, cosa que implica una gran concentració en el seu treball. Kipchoge habita sis dies a la setmana apartat de la bullícia d’Eldoret,  entrenant a la base de l’equip Nationale Nederlanden  RT a Kaptagat, en un dels murs del qual pot llegir-se una cita de Paulo Coelho: “Si vols tenir èxit no t’enganyis a tu mateix”.

El corredor, que ha guanyat nou maratons de deu de disputades, inclosa l’olímpica de Rio 2016, i que cita Rafa Nadal i al Barça entre els seus grans referents esportius, exerceix de líder natural en el selecte grup de maratonians del NNRT, amb Geoffrey Kamworor com a alumne avantatjat i probable successor. Jutjant pel malnom que han triat per al seu cap, calc al que Ibrahimovic li va penjar a Guardiola, ‘El Filòsof’, el lideratge del ja llegendari Kipchoge sembla anar més enllà del rodatge turó a dalt, turó a baix.

Temes:

Maratón