LA MUTACIÓ DE 'LA ROJA'

Luis Enrique: la revolució d'Espanya en temps rècord

El seleccionador asturià acapara elogis al regenerar una selecció que va fer el ridícul al Mundial de Rússia

La nova Espanya, liderada per joves com Saúl i Asensio, ofereix un joc més vertical i agressiu

rpaniagua44996555 spain s coach luis enrique gestures during the uefa nations 180912183302

rpaniagua44996555 spain s coach luis enrique gestures during the uefa nations 180912183302 / JOSE JORDAN

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

La vida ha canviat completament a la selecció espanyola en un temps rècord. Fa justament tres mesos el terratrèmol es va desencadenar a Krasnodar ambl’acomiadament de Julen Lopetegui a dos dies de l’inici del Mundial.  Julen Lopetegui El tècnic s’havia compromès amb el Madrid a l’esquena de Luis Rubiales, el nou president de la federació, que el va fulminar en contra de l’opinió dels pesos pesants del vestidor.

Les conseqüències negatives no van tardar a arribar. Ridícul a Rússia i final d’un cicleRidícul a Rússia. Faltava un canvi i Luis Enrique va ser l’elegit per a la missió. En 10 dies i dos partits s’ha gestat la mutació. La nova ‘Roja’ ja brilla i enamora.

Voracitat i energia

El prestigiós triomf en l’estrena a Wembley contra Anglaterra (1-2) va obrir el camí de l’extècnic blaugrana en la selecció. Les sensacions ja van ser positives, però els dubtes del final del partit requerien una confirmació , que va arribar contra un rival més poderós.

Luis Enrique dona instruccions a Marco Asensio en el duel contra Croàcia / REUTERS

Croàcia, la subcampiona del món, que va brillar a Rússia, va patir la voracitat de la nova Espanya. L’equip de Modric Rakitic va sucumbir davant l’energia de ‘la Roja’. En 180 minuts de joc Luis Enrique ha deixat molt clara la seva filosofia, imposant una marxa més al joc espanyol.

Un grup motivat

Aquella rebel·lió interna del vestidor, capitanejada per RamosIniestaBusquetsPiqué Silva, partidaris de la continuïtat de Lopetegui, ha donat pas a un grup unit i entregat al nou tècnic. El nefast pas de Fernando Hierro per la selecció va demostrar que la figura de l’entrenador sempre és important, no només pels seus coneixements tècnics sinó també per la seva capacitat de cohesió i motivació del grup. Sense la unió de totes les parts els èxits són impossibles.

Amb una mitjana d’edat de 26 anys la selecció ha passat de la depressió a l’entusiasme

A la pissarra, Luis Enrique ha apostat per un 4-3-3 gairebé innegociable amb vuit futbolistes que semblen fixos: De Gea, Carvajal, Ramos, Nacho, Busquets, Saúl, Isco i Rodrigo. Asensio, amb la seva exhibició contraCroàcia, s’hauria d’afegir a aquesta llista en la qual queden dues posicions més obertes: el lateral esquerre i l’interior dret.

Corejat a les grades

Alba hauria de ser l’amo de la primera si l’asturià fos just i s’oblidés de picabaralles del passat. Ni Marcos Alonso,  més còmode en un 3-5-2 amb carrilers de llarg recorregut, ni Gayá milloren el blaugrana. ThiagoCeballos i Sergi Roberto opten a l’altra posició. El debat de la porteria, amb De Gea reforçat, i el del nou, amb un immens Rodrigo , que hauria de desbancarDiego Costa, comencen a aclarir-se.

"Tenim una idea de joc i ha sortit tot de forma meravellosa. A aquest nivell és molt difícil parar-nos. El millor d’aquests dies ha sigut l’actitud dels jugadors", va proclamar Luis Enrique, el nom del qual va ser corejat per la grada del Martínez Valerod’Elx. "Vaig sentir vergonya aliena quan va passar això. No m’ho esperava, ho agraeixo però prefereixo que animin als jugadors", va afegir el tècnic.

Reticències oblidades

Lucho va concloure el duel contra Croàcia sense cap blaugrana sobre la gespa. Tampoc hauria de sorprendre gaire. Sense Piqué ni Iniesta, retirats de la selecció, i Alba a la sala d’espera, només queden Busquets Sergi Roberto, un titular indiscutible i un polivalent suplent que busca la seva oportunitat. El Madrid és la base evident de l’equip, cosa que també ha fet caure les reticències inicials de la premsa de la capital.

Notícies relacionades

"Espanya li va fer una repassada a Croàcia. Luis Enrique mereix un aplaudiment, repassada Luis Enriqueen molt pocs dies ha armat un equip", va escriure Alfredo Relaño, director de l’'As’, que va titular la seva portada de dimecres amb un "Així fa goig". En la mateixa línia, el 'Marca' va obrir amb un "Bravo" a tot drap, destacant"l’allau de futbol" per enterrar fantasmes. “Els crítics de Luis Enrique han de plegar veles, esperar a un altre moment", va afirmar José Félix Díaz , a la crònica.

Agressivitat i ganes 

El futbol alegre, vertical i gens especulatiu és l’objectiu de la nova selecció. Aquesta agressivitat aquestes ganes absents a Rússia han tornat la il·lusió per ‘la Roja’. Amb una mitjana d’edat de 26 anys i liderada per Saúl (23) i Asensio (22), Espanya ha passat de la depressió al’entusiasme. I el primer responsable té un nom: Luis Enrique.