EL NOU TORNEIG

¿Què és la Lliga de Nacions de la UEFA? Totes les claus

La UEFA elimina els amistosos per crear una altra competició, que repartirà 76,25 milions entre els 55 països participants

marcosl44890847 graf5313  las rozas  madrid   03 09 2018   el seleccionador 180905171855

marcosl44890847 graf5313 las rozas madrid 03 09 2018 el seleccionador 180905171855 / JuanJo Martin

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

Un rutilant Alemanya-França, el duel entre els dos últims campions mundials, inaugura aquest dijous la Lliga de les Nacions, la nova competició de seleccions que, en teoria, alleugerirà el calendari futbolístic i eliminarà els remots amistosos organitzats per alguns països (i televisions i marques comercials) amb finalitats purament mercantilistes. La Lliga de les Nacions neix amb la idea, proclamada per la UEFA, de reforçar el valor esportiu dels partits internacionals, a més de generar un nou negoci controlat per l’organisme europeu.

Però hi ha un rerefons econòmic, perquè la UEFA repartirà 76,25 milions entre els 55 participants, i el campió del torneig té assegurada una bonificació de 4,5 milions, juntament amb als 3 per participar (1,5 per jugar i 1,5 per accedir a la Final Four). 

L’entrada d’Espanya en el torneig també serà sonada: dissabte a Wembley. Contra Anglaterra. Croàcia,  subcampiona mundial a Rússia, serà el tercer competidor del grup i el següent rival, el dimarts 11 de setembre a Elx.  La visita d’Anglaterra (15 d’octubre al Villamarín de Sevilla) i un viatge a Croàcia (15 de novembre) tancaran la primera fase de la competició, que no és tan breu ni simple com sembla. Ni tan fàcil d’explicar, ni de bon tros. 

Quatre places extres

La Lliga de Nacions està imbricada amb la fase de classificació per a l’Eurocopa-2020. Tot i que tingui un desenvolupament independent, amb dates pròpies reservades, conté l’al·licient extra d’oferir quatre places per a la fase final per a tots aquells països que hagin punxat en l’etapa inicial de la primera (del setembre al novembre) o en l’altra qualificació (del març al novembre del 2019) de la segona. Un embolic de dos fils que s’ha de desenredar.

Lliga de Nacions. Hi participen els 55 països d’Europa, ordenats pel coeficient dels resultats i repartits en quatre categories i divisions. Els 12 millors estan a l’A, els 12 següents a la B, n’hi ha 15 a la C i els 16 últims a la D. Mentre Espanya està a l’A, per exemple i sense ànim d’ofendre, Andorra i Gibraltar estan a la D, on lluitaran amb Geòrgia, Letònia, el Kazakhstan i Macedònia, Armènia i Liechtenstein, respectivament. 

Els ‘Play-off’ al març del 2020

En cada nivell els equips estan repartits en 4 grups de 3 o 4 participants i s’enfronten tots entre si. Els quatre primers de cada grup pujaran a la divisió superior (els quatre últims baixaran a la inferior) per a la següent edició que se celebri. Compte: una excepció. Els quatre campions del nivell A s’enfrontaran (semifinal i final a casa d’un d’ells), per decidir el primer campió.

Al llarg de 2019 es desenvoluparà la fase classificatòria de la pròxima Eurocopa

Atenció. Aquests 16 equips (recordeu, quatre campions de quatre grups i quatre divisions) s’enfrontaran en un ‘play-off’ el març del 2020. Amb els del seu nivell respectiu disputaran una semifinal i una final, i el vencedor de cada un tindrà plaça (n’hi haurà quatre) de repesca a l’Eurocopa.

Eurocopa: Entre el novembre del 2018 i el març del 2020 (principi i final de la Lliga de Nacions), és a dir, al llarg del 2019, es desenvoluparà la fase classificatòria. Els 55 equips entraran de nou al bombo i el sorteig, que es farà aquest desembre, els anirà repartint en 10 grups de cinc o sis participants. S’enfrontaran en una lligueta. Els dos primers de cada grup (20 països) es classificaran per a l’Eurocopa. Això quedarà decidit el novembre del 2019. S’hi uniran, el març del 2020, els quatre vencedors del ‘play-off’ de la Lliga de Nacions.

L’Eurocopa-2020 no se situarà en un sol país o en dos sinó en 12. Bilbao serà l’escenari espanyol

Tornada a l’embolic. Podria ser –serà– que algun país s’hagi assegurat l’accés a l’Eurocopa en la fase classificatòria convencional. Aquest ‘play-off’ no li servirà de res tot i que el guanyi. La seva plaça passarà a ser per al subcampió. I si no, per a un semifinalista. I si no, per a l’altre semifinalista. I si no, per al més ben classificat del següent nivell.

Notícies relacionades

La intriga no haurà acabat quan se sàpiga el nom dels 24 participants. Ni s’haurà restablert l’harmonia. L’Eurocopa-2020 no se situarà en un sol país o en dos, sinó en 12. L’escenari espanyol serà Bilbao. “En lloc de tenir una festa en un país, tindrem una festa a tot Europa”, va al·legar Gianni Infantino, llavors secretari general de la UEFA, avui president de la FIFA.

El 12 de juliol del 2020 acabarà el fil. On va començar. Wembley, sempre Wembley.