LA GRAN CITA DEL FUTBOL EUROPEU

La Champions es fa un lífting

La UEFA introdueix nous horaris i noves normes en la competició, però s'oblida ara per ara del VAR

zentauroepp27071680 general view of the final draw for the uefa champions league180829201855

zentauroepp27071680 general view of the final draw for the uefa champions league180829201855 / CLAUDE PARIS

3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Podria l’holandès Fenkie de Jong jugar una hipotètica final de la Champions League amb la samarreta del FC Barcelona després d’haver-se enfrontat amb l’equip blaugrana en la fase de grups com a jugador de l’Ajax? Sí, podria fer-ho (sempre que s’hagués incorporat al Barça en el mercat hivernal, és clar). Aquesta és una de les innovacions que ha introduït la UEFA en la màxima competició continental de clubs per a aquesta temporada, en la qual ja no es repetirà, per tant, un cas com el de Philippe Coutinho, que el curs passat va quedar exclòs de la Champions després de la seva arribada al Camp Nou per haver jugat cinc partits de la primera fase amb el Liverpool.

A partir d’ara, els equips que es classifiquin per als vuitens de la competiciópodran inscriure en el mercat hivernal fins a tres jugadorsnous sense que hi pesi cap restricció, encara que hagin defensat els colors d’un altre club en la fase de grups. La nova norma forma part d’un paquet de mesures que la UEFA va començar a dissenyar l’estiu del 2016, quan l’organisme passavauna greu crisi institucionali planava el risc que els principals clubs del continent constituïssin una superlliga pel seu compte.

Classificació directa

Una altra de les novetats afecta el procés de selecció dels equips que estaran avui al bombo de Montecarlo. En aquesta ocasió,s’hi han classificat directament 26 equips: els campions de la Champions i de l’Europa League; els quatre primers de les lligues espanyola, anglesa, alemanya i italiana; els dos primers de les lligues de França i Rússia, i els campions de Portugal, Ucraïna, Bèlgica i Turquia. Els sis equips restants han arribat a través de les eliminatòries prèvies, en què han participat els campions de les lligues que en el rànquing de la UEFA estan situades per sota de l’onzena posició, els tercers classificats de les lligues cinquena i sisena (França i Rússia) i els segons de les federacions que ocupen del setè al quinzè lloc.

Hi haurà també nous horaris. L’hora Champions deixarà de ser les 20.45. A partir dels vuitens de final, tots els partits es disputaran a partir de les nou de la nit. En la fase de grups, hi haurà partits a les 18.55 hi les 21.00 h, excepte en l’última jornada, en què hi haurà un horari únic (es desconeix en quina de les dues franges, tot i que el més probable és que sigui la nocturna) per evitar que hi hagi irregularitats entre els equips que juguen més tard.

Més canvis. En els partits en què sigui necessària una pròrroga, els equips estaran autoritzats a fer una quarta substitució. Si un entrenador no ha esgotat els tres canvis en els primers 90 minuts, en podrà fer més d’un en la pròrroga (fins a arribar a un total de quatre).

23 jugadors convocats

Notícies relacionades

L’última novetat afecta nomésles finals de la Champions i de l’Europa League. A diferència del que passa en la resta de partits, en què cada club convoca 18 futbolistes, els entrenadorspodran comptar amb 23 jugadors. D’aquesta manera, a la banqueta s’asseuran 12 suplents, fet que, segons la UEFA, donarà als equips “més flexibilitat respecte als canvis i facilitarà la gestió de la plantilla en el partit més important de la temporada”.

La Champions canvia de cara, però, estranyament, en el lífting no s’hi inclou la introducció del videoarbitratge.El màxim organisme del futbol europeu és reticent a adoptar la nova tecnologia en les seves competicions, perquè els àrbitres de moltes federacions no tenen la formació necessària per aplicar-la, tot i que no és descartable que l’exitosa presentació en societat del VAR en el Mundial de Rússia empenyi la UEFA a accelerar-ne la posada en marxa. 

Temes:

Champions UEFA