EUROPEUS D'ATLETISME

Álvaro Martín i María Pérez, campions d'Europa de marxa

Els atletes espanyols aconsegueixen un doblet històric en els 20 km marxa a Berlín, amb Diego García plata en homes

jcarmengol44623453 athletes compete in the men s 20km walk final race during th180811122310 / ANDREJ ISAKOVIC

jcarmengol44623453 athletes compete in the men s 20km walk final race during th180811122310
jcarmengol44623696 spain s alvaro martin celebrates as he crosses the finish li180811123201
jcarmengol44623744 spain s maria perez celebrates winning the gold medal in the180811124343

/

5
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

La marxa li ha donat a l’atletisme espanyol noves alegries en els Europeus de Berlín, amb una pluja de medalles en les proves masculina i femenina dels 20 quilòmetres i un doblet de campions. Álvaro Martín s’ha proclamat campió en homes, mentre que María Pérez ho ha fet en dones, en una exhibició sense precedents. L’espectacular collita de medalles s’ha completat amb una plata de Diego García Carrera en homes, en un matí absolutament triomfal per a la selecció espanyola.

La sortida conjunta, per primera vegada, de les dues proves (després d’ajornar-se la femenina per qüestions de seguretat a causa d’una possible fuita de gas), ha portat sort al conjunt espanyol de marxa, una modalitat que ja havia donat 12 medalles a Espanya en els Europeus anteriors, cinc d’elles d’or. Martín ha succeït en el palmarèsMiguel Ángel López, que va ser campió a Zuric 2014, mentre que a Amsterdam 2016 no hi va haver proves de marxa al coincidir amb any olímpic.

Diego García Carrera celebra la seva segona posició. / ANDREJ ISAKOVIC (AFP)

El circuit d’un quilòmetre al voltant de la Breitscheidplatz, on hi ha la catedral mig enderrocada en la segona guerra mundial, li ha anat com l’anell al dit als marxadors espanyols, que han fet una exhibició. 

Domini de Martín

En la prova masculina, l’extremeny Álvaro Martín, vencedor amb un temps de 1.20.42 hores, va fer doblet juntament amb el madrileny Diego García Carrera -plata amb 1.20.48- i va succeir com a campió a un altre espanyol, el murcià Miguel Ángel López, que va arrodonir l’èxit espanyol amb el seu sisè lloc (1.21.27).

Aquestes dues medalles, al costat de la de María Pérez, sumen tres medalles en una sola jornada i quatre en total per a l’escola espanyola de marxa, que dimarts passat havia estrenat el medaller amb el bronze de Júlia Takács en la nova prova femenina dels 50 quilòmetres.

Martín es va quedar només al capdavant en l’última volta al circuit d’un quilòmetre i es va imposar per davant de Diego García i del rus Vasily Mizinov (1.20.50). Alemanys i espanyols es van deixar veure al capdavant del grup en els primers minuts. Les condicions meteorològiques -18 graus, 52 per cent d’humitat- es van mostrar una mica més benignes per als marxadors de 20 km que dimarts passat per als de 50, que van haver de suportar 32 graus.

El germànic Christopher Linke, cinquè en els Jocs de Río 2016, controlava la prova en els primers quilòmetres. Després ho va fer el seu compatriota Hagen Pohle, que va ser campió mundial i europeu en categoria júnior, al que es va enganxar Diego García -campió d’Europa júnior en 2015 i sub-23 en el 2017- i una mica més enrere Álvaro Martín. El defensor del títol, Miguel Ángel López, va començar a quedar-se.

En el km 16, passada l’hora de competició, va aparèixer el rus Vasily Mizinov, el més ràpid de l’any entre els contendents (1.18.54), que es va emportar d’escorta als dos espanyols. El seu atac va durar poc. En el divuitè quilòmetre Martín va posar un alt ritme de creuer, va deixar enrere García i Mizinov i se’n va anar a la recerca de la seva primera gran victòria internacional, mentre per darrere el madrileny ajusticiava el rus en la lluita per la plata.

Reacció brillant de Pérez

La granadina María Pérez, la dona de Orce,va vèncer amb el millor temps en la història dels campionats (1.26:36, al seu torn millor marca de l’any), seguida de la txeca Anezka Drahotova (1.27.03) i de la italiana Antonella Palmisano(1.27.30).

Drahotova, exciclista de 23 anys -bronze a Zuric 2014-, es va mostrar molt activa en la primera meitat. Els seus canvis de ritme van anar minvant el grup davanter, en el qual viatjaven les tres espanyoles: María, Laura García-Caro i Raquel González.

La constància de Drahotova va acabar per deixar-la sola per davant en el desè quilòmetre, perseguida per la italiana Antonella Palmisano -quarta en els Jocs de Río 2016 i en els Mundials de Londres 2017-, la lituana Zivile Vaiciukeviciute i María Pérez, que portava una targeta vermella (la tercera implica desqualificació).

La Txeca i la italiana van deixar enrere a María Pérez al complir-se l’hora de competició, però immediatament Drahotova es va desfer de Palmisano i la granadina es va recuperar a poc a poc i va emprendre un brillant contraatac. L’espanyola va atrapar la italiana i se’n va anar a la recerca de Drahotova, que també va depassar, donant un tomb a la prova en el breu espai de tres quilòmetres. Laura García-Caro, sisena amb rècord personal (1.28:15), també va assolir gran altura.

Dimarts passat, amb el bronze de Julia Takacs en 50 km, la marxa femenina espanyola havia tornat al podi europeu després de 32 anys, els que han transcorregut des que Mari Cruz Díaz es va convertir en la primera campiona d’Europa, també a Alemanya (Stuttgart-86), llavors en la distància de 10 km

Tots junts

Homes i dones van partir junts una vegada resolta l’alerta de seguretat provocada per l’olor de gas que hi havia a la zona de la Breitscheidplatz, on hi ha situat el circuit de la competició.

Un contingent de 58 atletes -30 dones i 28 homes- van iniciar la sortida a les 10.55 hores en l’àrea denominada "Milla d’Europa", en el centre de la ciutat, per dirimir la lluita per les medalles en la marxa curta. 

Notícies relacionades

La sortida de la prova femenina estava prevista per a les 9.05 hores, però va haver de retardar-se per raons de seguretat per l’olor de gas que hi havia a la zona. El Comitè Organitzador va resoldre que sortissin junts homes i dones a l’hora prevista per a la prova masculina.

"La Brigada de Bombers està revisant l’olor de gas pels voltants del circuit de marxa d’acord amb el protocol de seguretat i en conseqüència la competició s’ha retardat", va explicar el Comitè en el seu primer comunicat. Els bombers van inspeccionar les clavegueres de la zona a la recerca de l’origen de l’esmentada olor, però l’amenaça no va ser considerada greu per les forces policials, que no van desallotjar la zona, atapeïda d’aficionats al costat de l’Església Memorial kàiser Guillem, un dels atractius turístics de la capital alemanya.

Temes:

Atletisme