PROTESTA GENERAL

L'NFL desafia Trump de forma massiva

Nombrosos jugadors van aixecar el puny o es van agenollar durant la interpretació de l'himne en l'última jornada del campionat

Miami Dolphins defensive end Robert Quinn (94) raises his right fist during the singing of the national anthem, before the team’s NFL preseason football game against the Tampa Bay Buccaneers, Thursday, Aug. 9, 2018, in Miami Gardens, Fla. (AP Photo/Wilfredo Lee)

Miami Dolphins defensive end Robert Quinn (94) raises his right fist during the singing of the national anthem, before the team’s NFL preseason football game against the Tampa Bay Buccaneers, Thursday, Aug. 9, 2018, in Miami Gardens, Fla. (AP Photo/Wilfredo Lee) / Wilfredo Lee (AP)

3
Es llegeix en minuts

Nombrosos jugadors de la Lliga Professional de Futbol Americà (NFL) van desafiar el president dels EUA, Donald Trump, amb noves protestes mentre s’interpretava l’himne nacional en la primera jornada de pretemporada del campionat. Agenollats, alçant el puny, asseguts a les banquetes o esperant als vestidors, els jugadors van mantenir les seves protestes per la injustícia social i la violència policial contra els afroamericans, uns gestos que Trump detesta.

Segons mitjans nord-americans, en el partit que va enfrontar els Dolphins de Miami amb els Tampa Bay Buccanners, els receptors locals Kenny Stills i Albert Wilson es van agenollar, mentre el defensor Robert Quinn va alçar el puny.

Més protestes

A Filadèlfia, el capità dels Eagles, vigent campió de l’NFL, Malcolm Jenkins, va alçar el puny, com també va fer el defensor laterial De'Vante Bausby, mentre que el defensor Michael Bennett es va quedar a la banqueta en el partit contra els Steelers de Pittsburg. Molts jugadors dels Jaguars de Jacksonville, com Jalen RamseyTelvin SmithLeonard Fournette i T.J. Yeldon, no van sortir al camp durant l’himne en el partit que els va enfrontar amb els New Orleans Saints. En el partit entre els Cleveland Browns i els New York Giants, almenys 10 jugadors del conjunt novaiorquès es van agenollar durant l’himne.

Malcom Jenkins, amb el puny alçat / james lang (USA TODAY)

Amb les seves protestes, els jugadors no només van desafiarTrump sinó també l’NFL, que estrena aquesta temporada un nou reglament per multar els equips els integrants dels quals s’agenollin durant l’himne nacional, tot i que sí que se’ls permet quedar-se al vestidor fins a l’inici del partit. Trump, que fa mesos que està enfrontat amb els jugadors, va celebrar al maig l’aprovació del nou reglament i va dir que els esportistes que no es posin drets durant l’himne "probablement no haurien de ser al país".

Mesures dràstiques

De fet, el president va demanar recentment a l’NFL que expulsi per tota la temporada els jugadors que reincideixin en les protestes. La Casa Blanca va suspendre al juny la tradicional recepció del president als campions de l’NFL, en aquest cas els Eagles, després que molts dels jugadors optessin per no assistir a la cita.

Notícies relacionades

Trump tampoc va convidar el campió de l’NBA, el Golden State Warriors, després que Lebron James, encara als Cleveland Cavaliers, anunciés durant les últimes finals que l’equip que sortís vencedor no acudiria a la Casa Blanca. L’NFL és la lliga més popular del país i el futbol americà l’esport que mou més diners, amb una xifra de negoci que el 2017 va assolir els 14.000 milions de dòlars.

Rèplica de Trump

Donald Trump va reclamar aquest divendres que no es pagui als jugadors de l’NLA que han protestat durant l’himne. "Els jugadors de l’NFL estan de nou en acció, agenollant-se quan haurien d’estar orgullosos de l’himne nacional. (...) ¡Que es mantinguin orgullosament dempeus durant el seu himne nacional o que siguin suspesos sense paga!", va exclamar el president dels Estats Units en el seu compte oficial de Twitter.