EL GRUP B

Un cop de cap de Cristiano impulsa Portugal contra un notable Marroc

Els lusitans pateixen per batre el combinat de Renard, que va dominar sense punteria i ja està eliminat (1-0)

rpaniagua43863963 topshot   portugal s forward cristiano ronaldo celebrates hi180620153725

rpaniagua43863963 topshot portugal s forward cristiano ronaldo celebrates hi180620153725 / JUAN MABROMATA

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Portugal ja té la primera victòria en el Mundial. Amb el seu ranci estil, amb gol de Cristiano Ronaldo, sense brillantor, sense bon futbol. La campiona d’Europa va enviar al carrer un notable Marroc, que es va deixarl’ànima  per evitar l’adeu.

El combinat d’Hervé Renard  va prolongar la seva desgràcia del debut, en què va perdre amb un increïble autogol del seu porter. Contra Portugal va rematar 16 vegades sense fortuna. Molt menys van necessitar els lusitans. Un cop de cap de l’estrella del Madrid als quatre minuts i a la trinxera. La fórmula va tornar a funcionar. Algun dia fracassarà. No es pot viure tant temps al límit sense caure.

Voracitat de l’estrella

La testa de Cristiano i les mans del porter Rui Patricio van impulsar una Portugal covarda que va sobreviure gràcies a la ineficàcia del seu rival, tan admirable en el desbordament i la combinació com nefast en la definició. Sense gol no hi ha paradís i el Marroc ja és fora abans d’enfrontar-se amb Espanya dilluns vinent a Kaliningrad. Badr Hari, el boxejador amic de CR7, tindrà sentiments oposats. Feliç pel gol del seu estimat col·lega i trist per l’eliminació de la seva selecció.

La voracitat de Cristiano va tornar a evidenciar-se per la via ràpida. Tremendament motivat per la il·lusionant meta d’aconseguir l’únic títol important que li falta en el seu palmarès, vol deixar el seu segell en tots els partits. Com més aviat millor. Si contra Espanya va marcar als tres minuts amb un penal provocat per ell mateix aquest dimecres va fer diana als quatre. A Sotxi li van ser suficients 210 segons per perforar la porteria; al Lujniki de Moscou en va necessitar 238.

Reclamació absurda

Amb aquesta rematada al córner llançat per Moutinho, CR7 va aconseguir el seu quart gol del Mundial. Amb la dreta, amb l’esquerra, de cap... Del que faci falta. El lusità ja suma 85 gols en partits internacionals, i ja supera Puskas (84) com a màxim artiller de la història d’una selecció europea. Per davant només li queda l’iranià Alí Daei (109). Va tenir alguna opció més de marcar el davanter, que també es va permetre el luxe de reclamar el VAR en una caiguda sense res.

Benatia assenyala la pilota després d’una caiguda de Cristiano Ronaldo / PAULO NOVAIS (Efe)

No enganya ningú el Portugal de Fernando Santos. Ha canviat algunes peces respecte al campió de l’Eurocopa a París de fa dos anys, però manté les mateixes senyes d’identitat. Aquest compromís, rocositat i eficàcia. Costa esquerdar el seu sistema, que se sustenta a més en un magnífic porter com Rui Patricio. Encara així, es veuen llacunes en els veterans centrals. Pepe no és el de París i Fonte tampoc no ofereix tantes garanties. El Marroc va demostrar que la defensa lusitana pot patir malgrat les seves taules.

L’encert de Cristiano va desnivellar aviat un xoc que va explicar amb l’exblaugrana Fernando Couto en els prolegòmens. No quadraria malament en aquest equip aquell valent central que va ser titular al Barça de Bobby Robson que va conquerir la Recopa del 1997 al costat dels seus compatriotes Figo i Vitor Baía

Penal escamotejat

El bloc de Renard va reaccionar de meravella davant de l’adversitat. Va carregar el joc a la banda dreta amb el bulliciós Amrabat, que va ser un martiri per a Guerreiro. Només li va faltar precisió al Marroc. L’àrbitre tampoc no els va donar un cop de mà al no xiular un penal per empenta de Fonte (m. 30), un tipus de jugada en què no entra el VAR. Menys dubtes va tenir l’àrbitre nord-americà per xiular tot el que passava a l’altre bàndol.

Sense fer res de l’altre món Portugal va acariciar el 2-0 amb una gran passada de Cristiano a Guedes, que no va saber definir davant de Munir, el porter del Numància. La segona meitat es va iniciar amb una altra irrupció de l’astre madridista, que aquesta vegada va enviar la pilota a les grades (m. 51). El Marroc va continuar tractant bé l’esfèrica. Sense presses, confiant en l’habilitat i el talent dels seus interiors.

Enorme Rui Patricio

Notícies relacionades

Belhanda, el mitjapunta del Galatasaray, va ser el protagonista d’una doble ocasió desbaratada per un immens Rui Patricio (m. 56), que va fer una parada descomunal en la segona, un cop de cap baix que apuntava a la xarxa. No va canviar el panorama fins al final.

Dirar plora l’eliminació del Marroc / KAI PFAFFENBACH (REUTERS)

El Marroc va continuar aclaparant Portugal, recorrent també a la pilota aturada. Allà va emergir Benatia, el central de la Juventus que va protagonitzar el famós penal sobre Lucas Vázquez a la Champions. A les seves botes va tenir l’últim cartutx en el minut 93, però va ser impossible.  

Portugal, 1; Marroc, 0

<strong>PORTUGAL: </strong>Rui Patricio (8); Cedric (5), Pepe (6), Fonte (5), Guerreiro (4); Bernardo Silva (4), William Carvalho (6), Moutinho (4), Joao Mario (4); Guedes (5), Cristiano Ronaldo (9). Entrenador: Fernando Santos (5). Canvis: Gelson (4) per Bernardo Silva (m. 59). Bruno Fernandes (4) per Joao Mario (m. 70), Adrien Silva (s. q.) per Moutinho (m. 88)