COPA DEL MÓN DE FUTBOL

El Mundial de la por

La por d'incidents protagonitzats pels 'hooligans' russos, d'episodis racistes als estadis o d'atemptats d'extremistes marca la cita mundialista a Rússia

Les forces de seguretat de Rússia es coordinaran amb representants policials d'altres països experts en violència en l'esport i en amenaces terroristes

jmexposito43663286 police officers patrol in a metro station in downtown moscow180608185544

jmexposito43663286 police officers patrol in a metro station in downtown moscow180608185544 / MLADEN ANTONOV

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

"Organitzar un megaesdeveniment esportiu comporta molts desafiaments, però la Copa del Món d’aquest any potser no té precedents quant al nombre d’amenaces de seguretat que afronta".

Amb aquestes paraules, Richard Arnold, professor de la universitat de Muskingum, als EUA, i expert en l’auge de l’extremisme xenòfob a la Federació Russa, encapçalavaun informe recent  sobre els perills de la cita mundialista que arrenca dijous vinent al’estadi Lujniki de Moscou. La possibilitat d’un atemptat, o la incerta perspectiva d’incidents  protagonitzats per seguidors radicals russos enfrontats a altres aficions, tal com va succeir a la passada Eurocopa de França, i d’episodis de racisme als estadis, similars als que tenen llocs amb freqüència a la lliga nacional, converteixen el campionat en potència en una cita d’alt voltatge, en què els cossos de seguretat locals hauran d’anar a totes.

Tot això, a més, en un paísd’escassa tradició turística, amb ciutats-seu separades per llargues distàncies, malgrat l’esforç dels organitzadors per concentrar els partits en la part europea del territori nacional, i que manté vigents alguns delsrequisits burocràtics de l’era soviètica destinats als estrangers, coml’obligació de registrar-se davant de les autoritats policials.      

Punt de mira del terrorisme

La intervenció militar russa a Síria i els milers de ciutadans russos que s’han integrat a les filesd’Estat Islàmic ha posat el país en el punt de mira del terrorisme internacional. No es tracta d’una amenaça etèria; aquesta s’ha materialitzat en diverses ocasions durant els últims mesos, en cartells i ultimàtums amenaçadors. 

El maig passat,l’organització ultraradical va posar en circulació un pòster manipulat en què mostrava els futbolistes Lionel Messi i Cristiano Ronaldo a punt de ser decapitats per dos individus coberts amb una màscara. "La vostra sang cobrirà la terra", era el títol del pasquí. Un mes abans, a l’abril, un vídeo difós per les xarxes socials mostrava un individu amb una pancarta en què es llegia: "Rússia 2018. Putin infidel. Pagaràs per l’assassinat de musulmans".

El Servei Federal de Seguretat (FSB, ex-KGB) ha obert un Centre de Cooperació Internacional que s’ubicarà a la celebèrrima seu de la plaça Lubianka, on s’analitzaran "les amenaces" i s’"adoptaran les mesures preventives per anul·lar-les o minimitzar-ne les conseqüències". Segons han informat fonts diplomàtiques, "dos funcionaris (espanyols) de l’equip de la conselleria d’Interior" s’hi incorporaran.   

Malgrat que no constitueixen un perill directe per a la vida dels participants o els assistents al campionat, inquieta tant o més la possibilitat de baralles protagonitzades per seguidors radicals russos amb altres països, en particular amb aficionats procedents d’Anglaterra, la selecció de la qual podria creuar-se amb el combinat nacional rus en semifinals. Diputats britànics han advertit fins i tot del perill d’atacs contra els seus ciutadans que viatgin a Rússia aquests dies, especialment contra aquells aficionats "obertament homosexuals". 

Oportunitat per donar una imatge positiva

Per al Kremlin, el Mundial constitueix una oportunitat per oferir una imatge positiva al món, i fa temps que les seves forces de seguretat van a totes per evitar baralles o conats entre aficionats, freqüents fins fa poc al campionat nacional rus. "Crec que els centres de les ciutats-seu estaran ben vigilats; no obstant, a tots els països hi ha radicals i Rússia no n’és una excepció; seria aconsellable evitar barris remots i no deixar-se veure passada certa hora", aconsella per telèfon el periodista rus i expert en racisme Aleksandr Kim

En algunes ciutats del sud de Rússia, les tasques de vigilància seran fetes conjuntament per la policia local i grups de cosacs, formacions paramilitars tradicionals, que ja es van deixar veure en la repressió de les últimes protestes contra el triomf electoral de Vladímir Putin organitzades per l’oposició, on fins i tot van agredir manifestants. Aleksandr Artemiyev, portaveu d’Amnistia Internacional a Rússia, recorda que "tots els integrants" dels cossos de seguretat "han de respectar la llei", i que, en última instància, han de "respondre" per les seves accions.

Notícies relacionades

El Ministeri de l’Interior centralitzarà la vigilància de les aficions des delCentre de Cooperació Policial, al sud de Moscou, que comptarà amb oficials d’enllaç i experts de seguretat en futbol dels països participants, incloent-hi Espanya.

Una de les incògnites a aclarir serà comprovar si l’amenaça d’una forta multa dissuadeix elsaficionats radicals d’entonar càntics racistes o de protagonitzar faltes de respecte a jugadors de color. En qualsevol cas, la FIFA ha preparat mesures contundents. Per primera vegada, desplegarà observadors de l’associació Futbol Contra el Racisme a Europa (FARE) amb coneixements d’idiomes. I en cas d’episodis discriminatoris, els àrbitres podran suspendre cancel·lar el partit.