QUATRE CLAUS

Els perquès de l'abandonament de Zidane

zentauroepp43489387 zidane180525205900

zentauroepp43489387 zidane180525205900 / KAI PFAFFENBACH

2
Es llegeix en minuts
Alejandro García

1) El desgast de sumar tres Champions consecutives: És la raó que ha esgrimit en la seva compareixença pública Zidane. Guanyar provoca exigència i, després dels èxits de la Champions, l’entrenador francès sent que cal canviar alguna cosa perquè el Madrid continuï aspirant a guanyar, perquè mantenir-ho tot igual no seria suficient, que el seu missatge ja està massa utilitzat. Però el desgast també pot ser amb ell mateix, amb l’erosió que suposa haver-se erigit com el portaveu no oficial del club per a tots els assumptes, mai no ha defugit una polèmica o una pregunta i sempre ha contestat amb sentit de club, i ha portat la càrrega de ser el que sempre ha donat la cara.

2) Els egos de la plantilla: Encara que va aconseguir involucrar-lo fins al final i que es convertís en l’heroi de la final, tot just acabar el partit a Kíev, Gareth Bale ja va dir que volia jugar més minuts i que els buscaria fora del Madrid si era necessari. El gal·lès va ser el primer a desmarcar-se del discurs i mostrar-se insatisfet amb les decisions de Zidane, “esperava ser titular, estic molt decebut”, va dir.

Zidane mantejat pels seus jugadors després de guanyar la Champions a Kíev / AFP / GETTY IMAGES

Però pot ser que el britànic no sigui l’únic descontent. Com ell, Benzema i Ronaldo no estan disposats a perdre el seu lloc de privilegi dins de l’equip, mentre que els joves arriben trepitjant per darrere. Un jugador com Lucas Vázquez, que no va fer declaracions polèmiques després de guanyar la Champions, no devia d’acabar satisfet després de no poder jugar a la final. O Marco Asensio, que cada vegada demana més protagonisme, una mica més que els cinc minuts que va jugar a Kíev. Cal prendre decisions importants i, potser, Zidane no les volia prendre, o, potser, té diferències amb la direcció esportiva.

Notícies relacionades

3) Una afició que el va fer passar tràngols: Els màxims elogis de Zidane en el seu comiat han estat per a la grada del Bernabéu. Però el francès també ha insistit en els mals moments d’aquesta temporada, en la mala actuació a la Lliga i en l’eliminació a la Copa per part del Leganés. El tècnic ha reiterat que va escoltar els xiulets i que va passar moments dolents. Si hagués caigut de la Champions abans de la final, és probable que la mala temporada se l’hagués carregat. Davant d’aquesta perspectiva, i quan ha vist tan de prop el perill de perdre el favor de la gent, millor anar-se’n amb l’èxit.

4) L’ambició de ser seleccionador de França: Després d’haver fet història amb el Reial Madrid a la Champions, el tècnic pot tenir motivacions noves. Encara que ha assegurat que la temporada que ve no entrenarà cap club, en el seu comiat del Madrid també ha insistit que no està cansat d’entrenar i que vol seguir. La selecció francesa, que acudeix al Mundial com una de les favorites amb el projecte Deschamps, pot ser la destinació de Zidane després de la cita de Rússia.