AJUTS ARBITRALS AL MADRID

Com arribar a una final ajudat pels àrbitres

L'italià Rocchi, l'anglès Oliver i el turc Çakir van donar un cop de mà al Madrid davant del PSG, el Juventus i el Bayern de Munic

Zidane va treure pit, després d'accedir a una nova final, per haver eliminat els líders de França, Itàlia i Alemanya

wsegw

wsegw

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Un cop acabada la tornada de la semifinal davant del Bayern de Munic (2-2) i posar el Reial Madrida la 16a final de Champions, el tècnic francès Zinedine Zidaneva reconèixer sentir-se molt orgullós «perquè hem patit, per descomptat, perquè és l'única manera de sobreviure a la Champions i arribar a la final, però hem eliminat el PSG, el Juventus de Torí i el Bayern de Munic».

En efecte, la grandiositat de la proesa (una vegada més) del Reial Madrid se centra a haver eliminat tres líders i campions (la ‘Vecchia Signora' encara ha de lluitar cos a cos amb el poderós i vistós Nàpols per repetir ‘scudetto') de França, Itàlia i Alemanya. I no només això: el que és més gran és que el poder d'intimidació, la tan esbombada por escènica del Santiago Bernabéu davant dels rivals i, per què no reconèixer-ho, també davant dels àrbitres, s'ha produït contra tres dels clubs més poderosos i influents del Vell Continent: el megamilionari i emergent PSG, el Juventus de Torí de la família Agnelli (la versió del club blanc a Itàlia, sempre ben vist pels col·legiats) i el Bayern de Munic, la representació futbolística del poder alemany al món.

El suposat penal de Benatia a Lucas Vázquez al Reial Madrid-Juventus. / AFP / JAVIER SORIANO

El que no va dir ‘Zizou' és que, a més de jugar amb dos porters (un fantàstic Keylor Navas, al qual porten mesos volent acomiadar i al qual va salvar l'avaria d'un fax als despatxos de la casa blanca, i un mediocre Sven Ulreicha l'altra porteria), el Reial Madrid va tornar a ser ajudat descaradament, beneficiat, empès cap a la final de Kíev per un àrbitre, diuen que el millor d'Europa, anomenat Cuneyt Çakir, que va deixar sense assenyalar unes claríssimes mans de Marcelo en un centre de Kummich, quan es complien els primers 45 minuts, el que podria haver facilitat que els campions alemanys es retiressin al vestidor havent igualat ja l'eliminatòria i havent ficat la por al cos a l'equip blanc.

Les protestes d'Emery

Aquesta ajuda, que va tenir com a protagonista a un Marcelo sincer («si dic que no he tocat la pilota amb la mà, seria un mentider, així que sí, va ser penal»), va tenir, davant del PSG i el Juventus, dos precedents molt empipadors i sospitosos. A l'anada davant del PSG (3-1 al Bernabéu), l'italià Gianluca Rocchi va assenyalar com a penal a favor dels blancs (va ser l'1-1) un frec de Lo Celso sobre l'esquena de Kroos, que, a sobre, era en fora de joc. Des del poderós xeic Nasser Al-Khelaifi («Rocchi ha ajudat massa el Reial Madrid i, a sobre, ha assenyalat un fora de joc de Mbappé que no ho era») fins a Unai Emery («si xiules el penal a Kroos, has de xiular també les mans de Ramos i la falta d'abans del 2-1»). Van posar el crit al cel, però no va passar res.

«Si dic que la pilota no m'ha tocat la mà, seria un mentider. Sí, va ser penal, però l'àrbitre no el va xiular»

Marcelo:

Lateral dret del Reial Madrid

I no parlem de l'últim antecedent, el xiulet definitiu, decisiu, mortífer, del jove àrbitre anglès Michael Oliver (premiat recentment amb la final de la FA Cup: Chelsea-MUnited, el proper 19 de maig) quan, en plena remuntada de la Juve al Bernabéu mateix, va decidir que Benatia havia comès penal sobre Lucas Vázquez, al qual, immediatament, li va entrar una tremolor impressionant, i ¡a terra!

Aquí va ser on va aparèixer Gigi Buffon, història viva del futbol mundial, per denunciar que algú que s'atreveix a tant com es va atrevir Oliver, més enllà del minut 90, quan ja s'entreveu la pròrroga d'un partit èpic, «ha de tenir un bidó d'immundícia en lloc de cor». Cert, el món va creure que Buffon s'havia passat molt, molt, i, fins i tot, li van suggerir que demanés perdó, però l'històric porter ‘azzurri' no es va retractar gens ni mica de la seva crítica.

L'altre suposat penal de Lo Celso a Kroos, al Reial Madrid-PSG. / BEINSPORTS tv

Notícies relacionades

El popular diari alemany ‘Bild' reproduïa ahir una instantània, que es va convertir en viral en desenes de milions de WhatsApps del món sencer, en el moment exacte en què la centrada de Kimmich va a petar a l'avantbraç esquerre de Marcelo i tant Çakir, darrere del lateral blanc, com el linier d'aquesta banda (davant la grenyuda estrella brasilera), com el jutge de línia de gol (davant seu) decideixen que no és penal. «Com és possible que tres àrbitres no ho veiessin?», titula ‘Bild', i afegeix un subtítol encara més explícit: «Sis ulls i unes mans».

El mateix diari alemany recordava, sense més ni més, la frase de Jupp Heynckes, tècnic del Bayern, de 72 anys, quan va arribar dilluns a Madrid: «El Madrid ha guanyat tres Champions de les últimes quatre i això només pots aconseguir-ho treballant molt dur, amb molt talent, amb molt bons jugadors, amb sort en els sorteigs i amb bons arbitratges en els moments adequats».