UN ESTIL SINGULAR

La mirada anglesa del Pep

Anglaterra es rendeix al bon futbol de l'equip de Guardiola encara que reclamen fer un pas més a Europa la temporada que ve

zentauroepp42950390 manchester city coach pep guardiola celebrates at the end of180415210958

zentauroepp42950390 manchester city coach pep guardiola celebrates at the end of180415210958 / Tim Ireland

2
Es llegeix en minuts
Pol Gustems

Pep Guardiola va arribar a Manchester i va ser presentat com una estrella del rock. No va tenir un inici òptim, quan el seu equip no tenia consistència per jugar, tots els minuts, tal com s’estaven entrenant. Va compondre alguns singles però insuficients per publicar un àlbum. El Pep va necessitar una temporada per depurar la plantilla i tenir tots els elements per competir al màxim nivell.

Va ser a la segona. Amb detalls que ens indiquen que el projecte encara té marge de millora, com la inesperada eliminació europea. Aquest any sí, la Premier League sí que ha vist el futbol que podia esperar, perquè esperaven el millor, del tècnic de Santpedor. «Estem aquí per fer una cosa especial, no per a les estadístiques ni els números», afirma el Pep.

Mirada polèmica

La mirada cap a Guardiola sempre té dos angles, també a Anglaterra. L’anglesa és una de les cultures futbolístiques més resultadistes i quan perds, encara que sigui només un partit, es qüestiona absolutament tot. Li passarà també al tècnic del City la temporada que ve, quan el seu equip falli. Sigui a Anfield o a Bournemouth. No obstant, ja no es podrà dir que el futbol que predica Guardiola no es pot aplicar.

¿Però poden fer-ho en una freda i plujosa nit al camp de l’Stoke? Han respost tantes vegades a aquesta frase de culte, en estadis complicats i equips tradicionals de pilota llarga i defensa rocosa, que ja no té sentit seguir preguntant-ho. La caiguda contra el Liverpool a Champions va demostrar que hi ha mirades que no volien ser canviades i que el futbol de Guardiola es criticarà sempre des d’un vessant, però una altra mirada, ara majoritària i afavorida pel resultat, s’ha rendit al futbol del City. Han sigut tan superiors que no hi ha discussió.

Elogis generalitzats

Que serveixin d’exemples els elogis del grup de comentaristes del programa estrella del país, el Match of the Day de la BBC,Match of the Day presentat dissabte per Gary Lineker. Durant aquesta temporada els millors piropos han sigut per als jugadors celestes. «El seu futbol és sensacional. Un plaer per a la vista», va dir l’exdavanter del Newcastle, Alan Shearer.

Notícies relacionades

«Futbol total. És com veure el Barça però sense Messi», va afegir Danny Murphy, ex del Liverpool. Un integrant dels Invencibles de l’Arsenal, Martin Keown, va deixar pas a la imaginació: «Són artistes. Posen Sané en una banda i Sterling a l’altra. I enmig, De Bruyne i Silva, que són els pinzells. El que pinten per a nosaltres és molt bonic».

El seleccionador belga Robert Martínez va explicar que Pep Guardiola és una de les ments més brillants de les que seuen a les banquetes. Potser el millor elogi va venir d’una llegenda mancunian (del Manchester United). I vermella. Éric Cantona, sense embuts, va arribar a dir en una ocasió: «M’encantaria jugar en un equip entrenat per Pep Guardiola».