L'ESCÀNDOL DEL BERNABÉU

Un penal indecorós per mantenir-se dempeus

L'equip blanc multiplica el seu favoritisme per guanyar la tercera Champions consecutiva a costa d'una taca inesborrable en la seva trajectòria

tecnicomadrid42886127 real madrid s spanish midfielder lucas vazquez  2r  vies wit

tecnicomadrid42886127 real madrid s spanish midfielder lucas vazquez 2r vies wit

3
Es llegeix en minuts
Carlos F. Marcote

Si el Madrid ja era favorit per guanyar la tercera Champions consecutiva després que el Barça s'estimbés contra el Roma i abans de rebre el Juventus al Bernabéu, ara ho és molt més després de la indecorosa manera de fer fora el campió italià de la competició. El penal de Benatia a Lucas Vázquez serà recordat pels segles dels segles per retreure a l'equip blanc la consecució del títol amb què pot salvar la temporada, si és que aconsegueix traspassar la barrera de les semifinals.

Cosa que ben pocs dubten a aquestes alçades després de la decisió de l'àrbitre anglès Michael Oliver, que ja és digne de figurar per mèrits propis entre els forjadors més il·lustres de la triomfal història madridista. Encara que sigui el Bayern Munic, el rival que donava com a segur Florentino Pérez abans que s'organitzés la mundial al Bernabéu, en un altre minut 93 gloriós per a l'equip blanc i fatídic per a la Juve.

Almenys això és el que pensen la immensa majoria dels que no estan encegats per la fe madridista, i entre aquests últims fins i tot n'hi ha que creuen que el col·legiat britànic es va excedir a l'assenyalar la pena màxima en l'acció del central francomarroquí sobre l'extrem del Madrid. Ho demostra el resultat d'una enquesta del diari Marca, en què el 57% dels 240.000 votants pensen que el penal està ben assenyalat i el 43% restant que no.

Ni amb el VAR

Ni els àrbitres es posen d'acord sobre si Oliver la va encertar o no i és probable que, si el VAR hagués estat vigent, a aquesta hora els seus responsables encara estarien rebobinant i donant voltes a la jugada, sense atrevir-se a prendre una decisió amb la seguretat plena d'encertar la diana. En el que la majoria dels interessats poden coincidir és que resulta més fàcil veure penal amb l'acció en viu que al visionar una vegada i una altra les imatges de la jugada.

Ronaldo llança el penal que va donar la classificació al Madrid / JAVIER SORIANO (AFP)

“No hi ha prou contacte per decretar la pena màxima, Benatia arriba fins i tot a tocar la pilota”, ha dit l'excol·legiat Andújar Oliver a Radio Marca. Coincideix amb ell Iturralde González, que va defensar a la cadena SER que es tractava d'una decisió equivocada. “El contacte de Benatia amb Lucas Vázquez no és suficient. No hauria d'haver assenyalat penal”, ha assegurat l'exàrbitre basc, que ha admès que entre els col·legues amb qui havia intercanviat opinions la cosa també estava al 50%.

Jugada complicada

Entre aquesta meitat del bàndol contrari també hi ha l'excol·legiat internacional Martín Navarrete, sense deixar de ressenyar els riscos que l'àrbitre anglès va córrer de patinar en una decisió tan transcendent. “La jugada és molt complicada. Crec que l'envergadura més gran del jugador del Juventus sobre el futbolista del Reial Madrid és el que determina la decisió. Em va semblar una acció punible. Benatia sabia el risc que corria per disputar la pilota des de la seva posició i la va assumir”, ha declarat. Amb ell s'ha alineat l'exàrbitre assistent Rafa Guerrero, que a El chiringuito de jugones va sentenciar que “endur-te una pilota així sempre és falta i, si és a dins de l'àrea, és penal.

Buffon s'enfronta a l'àrbitre per la senyalització del penal / ÓSCAR DEL POZO (AFP)

Tiempo de juego, de la COPE, l'expert en temes arbitrals Pedro Martín no es va atrevir a pronunciar-se de manera contundent. “Jo, en la situació del partit, no el xiularia, però no dic que no sigui penal. Per xiular un penal així he d'estar-ne segur i no ho estic”, va assenyalar, mentre que a Onda Cero, García de Loza es va alinear amb els que pensen que Oliver es va equivocar: “No em sembla penal. Tinc els meus dubtes sobre l'empenta i de puntada de peu, res”.

Dubtes de Del Piero

Notícies relacionades

Entre les opinions de l'entorn del Juventus crida l'atenció la de l'exjugador Alessandro del Piero, que pot haver donat peu que l'afició i el mateix equip juventí se li tiri al damunt amb les seves ambigües paraules. “Són intervencions al límit. En alguns casos et xiulen penal, en altres, no. És obvi que si et frustren una gesta com aquesta et poses nerviós”, va comentar a Sky Sport després de mostrar-se incrèdul per l'actitud de Buffon: “Em costen d'entendre les seves paraules. Estic segur que, d'aquí uns dies, quan li hagi marxat la ràbia, dirà coses diferents sobre l'àrbitre. No entenc les seves declaracions”.

"Si jo hagués sigut Buffon, li hauria partit la cara a l'àrbitre"

Stefano Tacconi

Exporter del Juventus

Tacconi va justificar plenament la reacció del porter expulsat. “Si jo hagués sigut Buffon, sabent que ja em retirava, li hauria partit la cara a l'àrbitre. Hauria sigut el gran final d'una carrera estupenda. No pots xiular un penal així en el minut 95, no ho pots fer”, va dir l'exporter blanc-i-negre.