REACCIONS POLÍTIQUES

La cancel·lació de la Barcelona World Race desencadena un tsunami polític

Els partits de l'oposició culpen Colau de l'adeu de la prestigiosa regata, alhora que s'intercanvien retrets per l'afectació del procés en la suspensió

vela-2

vela-2 / Gilles Martin-Raget/ Barcelona W

4
Es llegeix en minuts

La cancel·lació de la pròxima edició de la Barcelona World Race, que havia de sortir el gener del 2019, ha caigut com un tsunami en la política municipal i ha causat un onatge tan fort que arribarà també al Parlament i el Congrés dels Diputats. Segons ha explicat la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) en un comunicat, el clima d'"indefinició institucional" i la "falta d'estabilitat política" han motivat la suspensió de la quarta edició de la regata, raó a la qual se sumen el retard en l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat en el 2016 -així com les eleccions del desembre del 2015- i el canvi de criteri pel que fa a patrocini dins dels comptes estatals en els esdeveniments d'interès públics, com és la volta al món a vela.

Encara que amb el procés com a teló de fons, i amb retrets entre els uns i els altres, l'oposició municipal no ha desaprofitat el moment per sortir en tromba contra l'alcaldessa Ada Colau, a qui ha acusat de no lluitar prou per mantenir aquest esdeveniment esportiu. Com a rèplica, el tinent d'alcalde Jaume Asens ha assenyalat directament i únicament el Govern central pel "retard" i "els canvis de criteri" per a les "exempcions fiscals per part dels patrocinadors", cosa que ha provocat que no s'hi hagin adherit tants col·laboradors per fer "sostenible" l'esdeveniment". Al mateix temps, Asens s'ha mostrat "sorprès" quan la FNOB ha fet pública la decisió aquest dijous i ha subratllat que en el comunicat de l'entitat no queda clar si es refereix a la política espanyola o catalana quan parla d'"inestabilitat". Però aquestes explicacions no seran suficients, ni de bon tros, per a la resta de partits del consistori.

 "El Govern municipal força a cancel·lar un esdeveniment que genera un impacte econòmic de 23 milions d'euros", ha criticat el líder del grup municipal del PSC, Jaume Collboni. Segons el dirigent socialista, "que el Govern [municipal] elimini per la porta del darrere un projecte clau per a la promoció esportiva de la ciutat és greu, perquè Colau desmantella una de les eines de promoció econòmica internacional".

El regidor del PSC ha recordat a més que la pròxima Barcelona World Race era un ambiciós projecte, ja que per primera vegada "incloïa una parada a Sydney, que havia despertat l'interès dels patrocinadors i que suposava una oportunitat per promocionar Barcelona en el mercat australià". Segons ha subratllat, aquesta regata és "un esdeveniment que va atraure l'any 2014 més de 36.000 visitants aficionats a la vela".

Collboni també ha censurat Colau pel "desinterès municipal pels esdeveniments esportius, ja que els atribueix un caràcter elitista que no tenen, i perquè no té en compte l'oportunitat que suposen per a Barcelona en termes de llocs de treball, innovació i posicionament internacional". A aquest retret s'hi han sumat tant el republicà Alfred Bosch com la demòcrata Maite Fandos. A través d'un comunicat, aquesta regidora ha recriminat a Colau "la falta d'interès" en aquest tipus d'esdeveniments esportius i ha afegit una crítica al Govern de Mariano Rajoy. Segons els nacionalistes, l'Executiu del PP té "fòbia" a qualsevol iniciativa de "ressò internacional procedent de Catalunya" i sempre és "reticent" que es portin a terme.

Protesta d'ERC

El republicà Bosch, per la seva banda, ha afirmat que l'anul·lació de la prova esportiva suposa treure la ciutat del mapa internacional d'aquesta classe d'esdeveniments. En un comunicat, ERC apunta que "s'ha fet un altre pas en la desaparició dels esdeveniments internacionals a la ciutat" i que s'hauria de buscar la manera de celebrar la World Race "donant facilitats a la nova estructura i fent que les arques de la ciutat no en surtin perjudicades".

Segons el dirigent d'Esquerra, l'ajuntament "no pot dedicar diner públic a fer campanyes per promocionar Barcelona i després suspendre esdeveniments que són campanyes que fan la volta al món". "Han tret Barcelona del mapa internacional", ha sentenciat Bosch

Crítica de Ciutadans

Per la seva banda, la diputada de Ciutadans al Parlament Lorena Roldán ha denunciat que la situació de Catalunya és "insostenible" per la "inestabilitat política" i la "inseguretat jurídica" a conseqüència del procés, que estan provocant la "pèrdua d'oportunitats" com la Barcelona World Race. Roldán ha atribuït aquesta suspensió a la "situació insostenible" que viu Catalunya.

"El procés significa pèrdua de temps i pèrdua d'oportunitats, com aquest esdeveniment tan important per a Barcelona", ha dit la diputada de Ciutadans, després de recordar que Barcelona "va perdre també" ser elegida seu de l'Agència Europea del Medicament fa uns mesos.

El PP, en desacord

Així mateix, el president del grup municipal del PP a Barcelona, Alberto Fernández, ha atribuït l'ajornament de la Barcelona World Race a "la inestabilitat, fruit del procés independentista, i a Colau", i ha emplaçat el Govern municipal a treballar perquè "es reconsideri la decisió".

Notícies relacionades

Fernández ha mostrat "preocupació" per si "finalment aquesta edició no s'arriba a celebrar", i ha instat l'ajuntament "que es posi al timó i mantingui un rumb que permeti reconsiderar la decisió d'aquest ajornament". "La inestabilitat política, que tant perjudica sectors econòmics i turístics de la ciutat, també arriba a l'organització d'esdeveniments internacionals que projecten Barcelona al món, com és el cas de la World Race", s'ha lamentat el regidor.

Segons Fernández, "aquesta regata necessita patrocinis privats, reticents a destinar recursos tenint en compte la situació política actual".