VA PASSAR EL 2017

Nou mesos de presó per insultar un àrbitre de raça negra

Els fets van passar l'any passat en un partit de benjamins que es disputava a Saragossa

rbitro

rbitro

1
Es llegeix en minuts

El jutge Eduardo Marquina ha condemnat dos pares jutjats per un altercat de caire racista sofert per l'àrbitre Mamadou Basirou, de raça negra, el gener de l'any passat, en un camp de futbol de Saragossa, concretament a Ranillas. La sentència del Jutjat Penal número 2 de Saragossa recull que només un d'ells, Rafael Pérez Fuertes, va protagonitzar els insults racistes, i per això li imposa nou mesos de presó i 1.440 euros de multa. El segon, Juan Carlos Berdusán Romero, ha sigut condemnat a sis mesos per resistència a la Policia, segons recull El Periódico de Aragón.

Els fets van passar el 28 de gener del 2017, en un partit de benjamins en què s'enfrontaven el Ranillas (on jugaven els fills dels condemnats) i l'Helios. Els dos acusats es van dirigir reiteradament a l'àrbitre amb insults com "pocavergonya, em cago en els teus morts, cabró, dolent...". No obstant, Rafael Pérez Fuertes va afegir altres insults com ara "negre, negret, negre de merda, em cago en la teva raça, ves-te'n al desert" o "et pegarem una pallissa que no se't veuran els blaus", en al·lusió al seu color de pell.

La policia es va presentar al camp

Notícies relacionades

La policia ja va anar al camp al descans del partit a requeriment de l'àrbitre, però el partit va continuar. Va ser al final del partit quan Pérez es va tornar a dirigir al col·legiat amb termes com "negret" i va intentar agredir-lo, cosa que van impedir altres pares. Mentrestant, fora del camp, l'altre condemnat, Juan Carlos Berdusán, es va resistir a la detenció policial i a més va dir als agents: "No em toqueu, us paguem el sou, ¿per què defenseu aquest negre de merda?".

El jutge exposa que aquesta última referència és indubtablement racista, però com que no la va dirigir directament a l'àrbitre és penalment difícil de castigar. Els insults racistes van provenir del segon pare, entén la sentència, ja que és en el que concorden tant l'acta -i la seva ampliació- de l'àrbitre com les manifestacions de diversos testimonis i de la policia. A més de la presó (que no complirà, al no tenir antecedents), Pérez Fuertes indemnitzarà l'àrbitre amb 500 euros.