Descobreix la reina de la neu, que es diu Ledecka, és txeca i ha guanyat dos ors a PyeongChang

L'esquiadora txeca es va imposar al supergegant amb els esquís i al gegant paral·lel amb la taula de surf de neu

Snowboard - Pyeongchang 2018 Winter Olympics - Women’s Parallel Giant Slalom Finals - Phoenix Snow Park - Pyeongchang, South Korea - February 24, 2018 - Ester Ledecka of Czech Republic competes. REUTERS/Dylan Martinez  SEARCH OLYMPICS BEST FOR ALL PICTURES. TPX IMAGES OF THE DAY.

Snowboard - Pyeongchang 2018 Winter Olympics - Women’s Parallel Giant Slalom Finals - Phoenix Snow Park - Pyeongchang, South Korea - February 24, 2018 - Ester Ledecka of Czech Republic competes. REUTERS/Dylan Martinez SEARCH OLYMPICS BEST FOR ALL PICTURES. TPX IMAGES OF THE DAY. / DYLAN MARTINEZ (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Sempre hi ha un espai lliure per fer història als Jocs Olímpics, un ritual d’accés per a uns quants escollits, com l’esquiadora txeca Ester Ledecka, de 22 anys, que ahir va conquistar l’or al gegant paral·lel de surf de neu després de proclamar-se campiona olímpica al supergegant d’esquí alpí de PyeongChang.

D’aquesta manera, Ledecka, natural de Praga, es va convertir en la primera esportista de tota la història que captura l’or olímpic en dos esports diferents en els mateixos Jocs. I això que, potser, la inspiració la podria haver inclinar més cap a l’art escènic que a lliscar amb habilitat sobre la neu. El pare de l’Ester és Janek Ledecky, un músic de renom a la República Txeca. Els gens esportius li venen de part de la seva mare, Zuzana, patinadora de nivell i, sobretot, del seu avi, Jan Klapac, que va ser jugador d’hoquei gel i va guanyar set medalles en mundials i dues més en cites olímpiques –va ser bronze a Innsbruck 1664 i plata a Grenoble 1968–.

Des d’ahir, Ledecka ja és la més famosa de la família. L’any passat va començar a cridar l’atenció a l’accedir al top 30 en tres disciplines diferents d’esquí (descens, supergegant i combinada) als mundials de Saint Moritz (Suïssa) abans de presentar-se com a favorita als mundials de surf de neu de Sierra Nevada.

Al peu del cim del Veleta, Ledecka no va defraudar al disputar les dues finals de les disciplines alpines de la planxa de neu: va capturar la plata a l’eslàlom i va sortir de l’estació andalusa amb el títol mundial de gegant paral·lel.

A Pyeongchang ja s’havia convertit en una de les estrelles dels Jocs abans de col·locar-se sobre la taula gruixuda, ja que amb els esquís va guanyar el 17 de febrer el supergegant, on va relegar al segon i al tercer lloc l’austríaca Anna Veith i Tina Weirather, la representant del petit país de Liechtenstein. La gesta va tenir lloc en una prova en la qual buscava l’or tota una estrella mundial com la nord-americana Lindsey Vonn, que va acabar en una discreta sisena posició.

Ahir, Ledecka va completar la proesa. I ho va fer sense sorprendre. Simplement va fer bons els pronòstics. També hauria escrit una part de la història si hagués pujat al podi, però va pujar al capdamunt i es va penjar la medalla d’or.

Sense nervis a la final

Sense nervis a la finalPer arribar aquí, Ledecka va eliminar a quarts de final l’austríaca Daniela Ulbing i a semifinals l’alemanya Ramona Theresia Hofmeister, que acabaria celebrant el bronze.

Notícies relacionades

A la final no es va posar nerviosa i va lliscar per la neu cap a l’or, al derrotar l’alemanya Selina Jörg, per succeir en l’historial olímpic la suïssa Patricia Kummer, encara que amb el mèrit de penjar-se dos ors en dues disciplines diferents.

En el seu primer idil·li amb els Jocs, a la cita de Sotxi (Rússia), fa quatre anys, Ledecka va ser sisena a l’eslàlom paral·lel i setena al gegant de surf de neu. Més a l’est i al continent asiàtic, aquesta jove prodigi de l’esport txec s’ha endut la doble glòria olímpica i ha entrat en la història.