GREUS INCIDENTS

Mor un ertzaina després d'una batalla campal a San Mamés

L'agent va tenir una aturada cardiorespiratòria i es va desplomar quan una bengala li va caure al costat

Cinc detinguts en els enfrontaments entre radicals de l'Athletic i l'Spartak de Moscou abans del partit

Tot apunta que la mort s’ha produït a causa d’un infart. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Agències

Un ertzaina antiavalots va morir a l’hospital de Basurto després dels incidents que van tenir lloc als voltants de San Mamés abans de l’Athletic-Spartak de Moscou de la Lliga Europa. L’agent, Inocencio Arias García, de 51 anys i natural d’Ermua (Bizkaia), de la novena promoció de la policia autonòmica basca, es va desplomar i va entrar en aturada cardiorespiratòria durant un dels altercats i va ser reanimat al lloc dels fets. Va ser traslladat després a l’hospital, on va patir una altra aturada cardiorespiratòria que no va poder superar i finalment va morir.

Els incidents es van produir quan els seguidors de l’equip moscovita arribaven a l’esplanada de San Mamés. En aquell moment, un dels radicals russos va llançar una ampolla de vidre a la zona on hi havia els aficionats de l’Athletic, que van respondre-hi amb el llançament de tota mena d’objectes.

A partir de llavors es van succeir les càrregues de l’Ertzaintza. L’agent es va desmaiar moments després que una bengala llançada per un aficionat de l’Spartak caigués al seu costat, segons informa Efe. Cinc persones, almenys tres d’elles aficionats radicals de l’Spartak, van ser detingudes a l’esplanada al costat de l’estadi de San Mamés.

Els altercats, que van finalitzar abans de les vuit del vespre (el partit Athletic-Spartak començava a les 21.05 hores), es van iniciar en el moment de l’arribada dels seguidors moscovites que havien sigut convocats pel club rus a Moyúa, al voltant de 300, reunits de manera pacífica a la cèntrica plaça bilbaïna.

Un aficionat rus implora a un agent de l'Ertzaintza / MIGUEL TONA (EFE)

En pocs segons van aparèixer des de carrers veïns a l’esplanada exterior de l’estadi desenes de seguidors dels dos equips, alguns dels quals portaven bengales que van llançar als agents. Llavors es van succeir carreres, contenidors tombats i càrregues policials sobre els esvalotadors. L’Ertzaintza va carregar contra els aficionats d’un equip i de l’altre per intentar frenar les baralles entre ells, acompanyades del llançament de tota mena d’objectes i de bengales per part dels russos. Tres persones van resultar ferides de diversa consideració.

Dispositiu de seguretat

Notícies relacionades

Uns 600 agents (500 ertzaines i 100 policies municipals) i 200 guàrdies de la seguretat privada habitual de l’Athletic, el desplegament més gran realitzat fins ara, havien sigut mobilitzats ahir en previsió que els més de 1.000 aficionats russos que van viatjar a Bilbao sense entrada per al partit, a més dels 2.000 que tenien localitat, provoquessin altercats semblants als que han protagonitzat en els últims anys. Els seguidors de l’Spartak de Moscou ja van participar en la batalla campal de Marsella durant l’Eurocopa del 2016 i aquesta mateixa temporada ja havien deixat una mostra de la seva extrema violència a Eslovènia, Suïssa i dilluns passat a Vitòria.

Les autoritats havien aconsellat als hostalers recollir les terrasses en previsió de possibles incidents i els alumnes del col·legi Pureza de María, pròxim al camp, no van anar a classe.