Va renunciar a revalidar el títol davant la marginació que pateix la dona àrab

Muzitxuk: "Assumeixo haver perdut el Mundial per no anar a Aràbia Saudita"

L'escaquista ucraïnesa espera que la Federació Internacional rectifiqui amb futures seus

Agraeix que després del seu anunci gairebé la meitat dels homes van renunciar a anar al torneig de Riad

zentauroepp41954725 valencia 8 2 2018 sociedad  anna muzychuk y oltra  la vicepr180208131214

zentauroepp41954725 valencia 8 2 2018 sociedad anna muzychuk y oltra la vicepr180208131214 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La ucraïnesa Anna Muzitxuk havia d’haver tancat el 2017 intentant revalidar els seus títols de campiona del món d’escacs ràpids i llampecs i de passada guanyar fins a 150.000 euros, però unes setmanes abans va renunciar a fer-ho. Amb un post al seu mur de Facebook va explicar que es negava a jugar coberta amb un vel o a haver d’anar sempre acompanyada d’un home, cosa que va contra els seus principis i que ja l’havia violentat temps enrere a l’Iran, on va anar sense informar-se del que viurien ella i la seva germana Mariya, que també hi va renunciar. El seu gest va tenir una enorme repercussió i ara estan de gira per Espanya, on ahir es van reunir a València amb Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat. «Amb el seu gest –va valorar Oltra– han posat el focus en els problemes en determinats països i el masclisme que perviu en gran part de les societats, i han contribuït a visibilitzar la situació dels drets de les dones i a canviar una mica aquest món per a millor».

–¿Com va ser per a vostè renunciar a un campionat en què els premis eren més suculents que mai per defensar la igualtat de tracte amb les dones?

–Va ser una decisió molt difícil no anar a Aràbia Saudita perquè suposava perdre el títol i perdre l’oportunitat de guanyar un bon premi, però penso que és important mantenir la distància i mostrar que hi ha un problema real, que les dones han de ser tractades bé i que les competicions s’han de celebrar allà on els drets de les dones siguin defensats.

–Va decidir fer-ho just en el campionat que havia multiplicat per vuit la quantitat dels premis.

–Perdre el títol i perdre l’oportunitat de guanyar aquestes diners va ser molt difícil per a mi, però penso que és més important que rebutgéssim ser allà.

–Com a vigent campiona la seva decisió va tenir una enorme repercussió. ¿Això suposa un triomf més enllà d’haver perdut el campionat?

–Els títols eren molt importants i va ser molt difícil prendre la decisió perquè no sabia què passaria després. Mai m’havia enfrontat a una decisió així, però ha sigut magnífic que a tanta gent arreu del món li hagi importat. Som a Espanya i els diaris més importants del país van donar la informació però també he donat entrevistes a la BBC, a la CNN, a Reuters, The Guardian, The Independent o The Washington Post. Els mitjans més importants han escrit d’aquest cas i és molt agradable aquesta repercussió perquè la meva germana i jo ens adonem que no estem soles en això.

–Després d’anunciar que no aniria  al campionat a Riad, molts homes també van renunciar a viatjar a Aràbia Saudita, ¿li va sorprendre que ho fessin?

–No ho esperava perquè els homes no tenen aquesta discriminació, així que fàcilment podien haver-hi anat allà i no hauria passat res. Em va sorprendre i estic agraïda als que no hi van anar.

Notícies relacionades

–Després de l’enrenou que es va crear amb la seva renúncia, de rebre el suport de gairebé la meitat dels competidors masculins, i de tot el que s’ha arribat a parlar i escriure sobre els seus motius, ¿què pensa que passarà?, ¿què creu que hauria de fer la Federació Internacional amb els pròxims campionats a celebrar?

–Encara no estan decidides les seus dels següents campionats, però espero que la Federació Internacional tingui en compte que no vam anar a l’Aràbia Saudita per una raó molt concreta i confio que el pròxim es disputi en un altre lloc.