JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

Pieonchang, ¿els Jocs units?

Corea del Sud planteja els seus primers Jocs blancs com un acostament al Nord i amb la presència de la castigada Rússia

jcarmengol41842574 topshot   in a photo taken on january 10  2018 members of th180202115122

jcarmengol41842574 topshot in a photo taken on january 10 2018 members of th180202115122 / YONHAP

3
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

Els Jocs Olímpics d’Hivern recalen per primera vegada a Corea del Sud. El comtat de Pionchang, situat a menys de 80 quilòmetres de la frontera amb Corea del Nord, al famós paral·lel 38, és l’escenari elegit per a la cita quadriennal dels esports de gel i neu, que com la seva homònima d’estiu està cada vegada més decantada cap als països asiàtics i de l’Est. Després de Sotxi 2014 (Rússia), arriba el torn de Corea, abans que Pequín repeteixi l’hivern del 2022 cosa que ja va fer l’estiu del 2008. Els Jocs d’estiu del 2020, així mateix, recalaran una mica més a l’Est, a ­Tòquio.

    

%scoreboardHtml%

Arbitro: ,.

Tarjetas:

%

Campo: ()

Malgrat els problemes que s’entreveuen els dies previs a la inauguració del dia 9 (la competició s’estendrà fins al 25 de febrer, amb un aperitiu el dia 8 en cúrling i salts), els de Pionchang prometen ser els Jocs blancs més grans de la història, superant les xifres prèvies de Sotxi, on van competir un total de 2.858 esportistes (aquí seran 2.925) de 88 països (a Corea seran 92, amb el ­debut de països de tan poca tradició en esports del fred com Malàisia, Singapur, Kosovo, Eritrea i ­Equador).

    

Els Estats Units presenten l’equip més gran entre els 92 països participants, amb 242 esportistes (un rècord també per a ells), per 226 del Canadà, 111 de Noruega i, per exemple, 12 d’Espanya, que ocupa el furgó de cua i ha disminuït clarament la seva delegació respecte dels Jocs anteriors, com els de Sotxi 2014 (20 esportistes).

PURGA ALS RUSSOS

Un asterisc, i molt gran, s’ha de posar al costat de les participacions de Rússia i Corea, països dels quals més s’ha parlat en les últimes setmanes. Rússia, de fet, no pot participar-hi amb un equip propi després de ratificar el 5 de desembre el Comitè Olímpic Internacional (COI) la suspensió pel terrible escàndol de dopatge sistemàtic i, se sospita, institucionalitzat, que el país de Vladímir Putin va implantar entre el 2011 i el 2015, amb un màxim d’activitat fraudulenta sense precedents als Jocs d’Hivern de casa el 2014.

    

El COI ha hagut de portar a terme una selecció exhaustiva per ­deixar en 169 la xifra d’atletes russos considerats nets per participar, sota bandera olímpica, a Pionchang. 111 més s’han quedat en el camí de la ignomínia, si bé aquesta purga (pendent d’una última revisió) ha provocat, entre altres coses, que la patinadora de velocitat Olga Graf –una de les admeses– hagi renunciat a participar en solidaritat amb els castigats. Entre ells, les seves companyes de l’equip de persecució per equips, que optava clarament a medalla. «Les meves esperances de podi olímpic no es materialitzaran perquè l’esport s’ha convertit en una moneda de canvi en el joc polític», va denunciar Graf.

    

Entrenament conjunt d'esquiadors de les dues Corees a Masik / yonhap (afp)

Notícies relacionades

El cas de les dues Corees és encara més enrevessat. Els també anomenats Jocs de la Pau s’han plantejat com un intent de treva entre dos països que estan tècnicament en guerra des de fa més de 65 anys. Això es traduirà en la primera desfilada conjunta en la inauguració d’uns Jocs des de Torí 2006 i en un controvertit acord que permetrà que 22 atletes nord-coreans participin en cinc disciplines, quan inicialment només dos patinadors d’artístic s’havien guanyat la plaça. Entre els 22 nord-coreans s’hi inclouen les 12 jugadores d’hoquei sobre gel que han passat a omplir la selecció sud-coreana, per a disgust de les seleccionades prèviament, que hauran de renunciar en molts casos fins i tot a equipar-se en alguns partits per deixar lloc a les seves convidades del nord.

QUATRE NOVETATS

Corea del Sud, per la seva part, presentarà 144 esportistes, una xifra rècord per al país asiàtic amfitrió en una cita hivernal que també presentarà novetats importants en l’aspecte purament esportiu. S’han incrementat les medalles d’or a repartir a 102, a l’haver-se ampliat lleugerament el programa olímpic amb la inclusió de quatre proves que s’estrenen: Big air (surf de neu), patinatge de velocitat amb sortida massiva, dobles mixtos en cúrling i esquí alpí per equips. Els Jocs blancs de la presumpta unitat entre les dues Corees ja estan a punt. ¿Funcionaran?