ELS FITXATGES HIVERNALS

Els jugadors saudites de la Lliga no es podran despullar davant els seus companys

Els nou futbolistes hauran d'adaptar els seus hàbits religiosos, alimentaris i d'higiene a la competició

El jugador saudita Fahad al-Muwallad aquesta tarda a l’arribar a l’estació de l’AVE de València per incorporar-se al Llevant UD fins a final de temporada.

El jugador saudita Fahad al-Muwallad aquesta tarda a l’arribar a l’estació de l’AVE de València per incorporar-se al Llevant UD fins a final de temporada. / Kai Foersterling (EFE)

3
Es llegeix en minuts
EFE / València

Els nou jugadors saudites que han arribat al gener a la Lliga per jugar en set equips de Primera i Segona Divisió hauran d'adaptar els seus hàbits religiosos, alimentaris i fins i tot d'higiene per combinar a Espanya la seva fe a l'islam amb l'activitat que desenvoluparan en el futbol professional. Entre altres aspectes, no es podran despullar davant els seus companys al vestidor.

Al-Dawsari, a l'arribar a l'estació de l'AVE de València per incorporar-se al Llevant / KAI FÖRSTERLING (EFE)

Yahia al-Shehri i Marwan Othmnan (Leganés i Leganés B), Fahad al- Muwallad (Llevant), Salem al-Dawsari i Jaber Issa (Vila-real i Vila-real B), Nooh al- Mousa (Valladolid), Abdulmajeed al-Sulayhim (Rayo Vallecano), Ali al- Namer (Numància) i Abdullah Alhamdan (Sporting juvenil) han arribat a Espanya gràcies a un acord de col·laboració entre la Lliga i l'Aràbia Saudita.

Estil de vida i religió

A partir d'ara tots aquests jugadors hauran de combinar el seu estil de vida i els preceptes de la seva religió amb les exigències del futbol professional. Les seves rutines estaran marcades per cinc oracions al dia, al marge de la visita a la mesquita de cada divendres; per la seva dieta, en què no està permesa la carn de porc, i pel seu rebuig a mostrar-se despullat davant els seus companys d'equip, tal com va explicar un directiu del Centre Cultural Islàmic a València, Abdelasiz Bouhlassa.

"Quan parlem de la pràctica, com en qualsevol religió, ets lliure de seguir-la i no és obligatòria, però com que tu has triat una fe o una religió, el normal és que t'ompli voluntàriament fer-ho segons les normes que hi estan recollides. I l'oració, per exemple, és un pilar de l'islam, és el principal", va explicar Abdelasiz. Els musulmans fan cinc oracions diàries: la primera, a l'alba; la segona, al migdia; la tercera, a la tarda; la quarta, amb la posta del sol, i la cinquena, a la nit.

Les oracions

Tenen una durada d'entre quatre i sis minuts i si no es fan a la mesquita s'han de fer en direcció a la Meca i en un entorn adequat. "Anar a la mesquita per resar és obligatori per als que no treballen o la tenen al costat de la feina, però es pot resar en altres llocs. Abans cal rentar-se les mans, la cara, les orelles, el cap, els cabells, els braços i els peus tres vegades. Cal dirigir-se cap a la Meca, cap a l'est, i fer-ho en un lloc net", ha comentat a Efe Abdelasiz.

A València, per exemple, el davanter del Llevant Fahad disposa de tres mesquites a les quals exfutbolistes del club com Arouna Koné o Nabil al-Zhar ja hi anaven cada divendres, encara que en el cas d'un viatge per un partit o en una concentració es pot evitar la visita i reduir a tres les oracions diàries.

Carn tractada segons la tradició islàmica

A més, els musulmans no mengen porc ni tampoc carn que no hagi sigut tractada segons la tradició islàmica en la matança, i per això l'alimentació serà un altre dels aspectes que haurà de tenir en compte en la seva adaptació, encara que molts clubs de futbol espanyols ja tenen jugadors, musulmans o no, que eviten el porc en la dieta.

Al-Dawsari, nou jugador del Vila-real / JUAN CARLOS CÁRDENAS (EFE)

El tècnic valencià Juan Carlos Garrido, que l'any passat va dirigir durant cinc mesos l'Ettifaq de Dammam a l'Aràbia Saudita, explica que li va cridar l'atenció durant la seva estada en aquell club que tots els futbolistes es dutxaven amb roba interior per evitar mostrar-se despullats, una pràctica inusual en el futbol occidental.

"Els genitals són una cosa íntima i només els pot veure la parella", explica Abdelasiz Bouhlassa, del Centre Cultural Islàmic de València

"A l'Alcorà no s'especifica res respecte a aquesta qüestió, però en la norma islàmica els genitals són una cosa íntima i l'únic que els pot veure és la teva parella. No és cap complex i és difícil que alguns companys ho entenguin, però en un àrab o musulmà és normal. No li podem exigir que es tregui la roba interior perquè sembli un futbolista modern", va ironitzar Abdelasiz.

El Ramadà

Notícies relacionades

Aquest any el Ramadà, període d'un mes en què han de dejunar des de l'alba fins a la posta de sol, només afectarà els jugadors en l'última jornada de la Lliga, mentre que la Festa del Sacrifici del Xai, una altra de les celebracions sagrades, tindrà lloc dos mesos després, ja durant les vacances s'estiu.

Al marge d'aquestes modificacions en les rutines diàries que afectaran els jugadors saudites, Garrido considera que alguns dels futbolistes que han arribat, com és el cas del jugador del Llevant Fahad, tenen prou nivell per jugar a Espanya. "Fahad és un bon jugador. Té gol, velocitat i agressivitat, i el seu únic hàndicap pot ser l'adaptació al futbol espanyol", va dir.