ESPORTISTA DE FUTUR

Té 9 anys i el Japó l'espera als seus Jocs

Sky Brown és la patinadora de skate professional més jove del món

sky-brown-1

sky-brown-1 / BEHROUZ MEHRI (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Irati Vidal

Sky Brown, de 9 anys, viu batent rècords. És la patinadora de monopatí professional més jove del món i, tot i la seva edat, ja somia participar en uns Jocs Olímpics. "Penso molt en els Jocs de Tòquio 2020", diu la jove japonesa, convençuda de les seves possibilitats. I ho diu, no com un somni d'infància -tot nen esportista anhela arribar a uns Jocs-, sinó com una meta realitzable a curt termini. 

Llavors tindrà 12 anys i tota una vida a sobre del monopatí. "Vull anar als Jocs encara que sigui jove. No vull esperar a tenir 16 anys", comenta Sky ja veient-se allà. "Vull demostrar a totes les noies del món que tot és possible, encara que siguis jove", afegeix. Amb la il·lusió pròpia d'un nen i la determinació d'un esportista d'elit, aquesta jove patinadora amb pigues i cabells enrossits pel sol, treballa per a la classificació dels Jocs de Tòquio, on el monopatí serà un dels 5 nous esports olímpics (amb l'escalada, el karate, el surf i el beisbol).

En plena pirueta / BEHROUSZ MEHRI (AFP)

De mare japonesa i pare britànic, Sky té clar a qui vol representar si es classifica. "M'agradaria representar el Japó perquè vaig néixer aquí, els meus amics són aquí i la meva escola també", diu sense vacil·lacions.

Del bressol a l'elit

Sky va néixer amb un monopatí sota el braç. Va descobrir l'esport al sortir del bressol i als seus 9 anys ja és tota una professional que recorre el món de competició en competició. Va aconseguir el seu primer espònsor als 7 i avança sobre el circuit amb una determinació de ferro. "Verdaderament, no tinc por", assegura. I aquest és el seu secret, patinar sense límits. Perquè la seva valentia li permet encadenar figures a tota marxa, una cosa que la diferencia de la resta de competidors.

Sense perdre l'equilibri / BEHROUSZ MEHRI (AFP)

Encara que faci només 1,23 metres i no tingui l'experiència d'altres, Sky somia en gran i s'entrena amb duresa. Combina la seva passió pel monopatí amb el circuit professional de surf i des que va firmar el seu primer contracte de patrocini ha après a controlar i fer figures perilloses que la converteixen en tot un referent.

Ha fet grans actuacions a Suècia, la Gran Bretanya i Singapur, i ara espera amb ànsies participar en els X Games, la cita més important dels jocs extrems. Però l'organització és reticent amb la participació de jugadors tan joves i per això Sky segueix a l'espera. En el cas dels Jocs Olímpics, l'edat no suposaria un problema si la Federació Internacional de Stakeboard accepta la seva participació.

La família, clau

Notícies relacionades

Si Sky és on és és gràcies al talent i valentia que desprèn, però també gràcies al suport de la seva família. En un principi la idea del monopatí no va convèncer els seus pares. De fet, Stu, el seu pare, va intentar sense èxit que es dediqués a un altre esport. "Quan tenia 3 anys no m'agradava que pugés en un skate, però ella tornava contínuament a aquesta joguina", explica. I la mare afegeix: "Vaig suar molt la primera vegada que va saltar des d'un autobús. Però ara, si em diu que ho pot fer, me la crec".

Recuperant forces / BEHROUSZ MEHRI (AFP)

La passió de Sky pel monopatí s'ha convertit en la passió de tota la família. Tant és així que Oceane, el seu germà de 6 anys, també es dedica a aquest esport. Els pares comenten que el petit és encara més perillós que la seva germana. Però l'èxit de tots dos es basa en la unió. Són inseparables. Practiquen skate i surf junts, dormen junts i comparteixen un compte d'Instagram que ja té més de 92.000 seguidors.