UNA LLEGENDA DE L'ESQUÍ

Marcel Hirscher, el campió discret

L'austríac ha igualat les 50 victòries de Tomba a la Copa del Món i busca l'or olímpic

jcarmengol41480687 topshot   austria s marcel hirscher celebrates on the podium180105171834

jcarmengol41480687 topshot austria s marcel hirscher celebrates on the podium180105171834

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

És molt diferent d'Alberto Tomba, però els uneix una cosa. La bomba de Bolonyabomba era expansiu, extravertit, mediàtic, fet per a l'espectacle. Ell, en canvi, és el paradigma de la modèstia i la discreció. Això explicaria que, malgrat la seva exuberant trajectòria, Marcel Hirscher hagi passat moltes vegades inadvertit malgrat el seu fulgurant palmarès. Fins i tot a Àustria, on l'esquí és esport nacional, ha seguit la roda, pel que fa a popularitat, d'antics campions com Toni Sailer (triple or olímpic a Cortina d’Ampezzo 1956), el rei de la velocitat Franz Klammer o el robòtic Hermann Herminator. Dins de l'esquí, el rei és el descens, i tots van destacar en aquesta especialitat. Hirscher, en canvi, és el líder en les modalitats tècniques (eslàlom i gegant), i això explica la discreció amb què es viuen les seves incomptables gestes.

L'última, dijous passat, va ser igualar les 50 victòries de Tomba a la Copa del Món, a l'imposar-se a l'eslàlom nocturn de Zagreb per escasses centèsimes. Suficients, no obstant, per aconseguir aquesta fita i situar-se líder d'una Copa del Món que ja ha guanyat ni més ni menys que en sis ocasions. I aquest any va per la setena. Amb 50 victòries en proves individuals, aquest austríac de la regió de Salzburg, que complirà 29 anys el dia 2 de març, ja se situa com el tercer esquiador amb més triomfs, a 4 de Maier i a bastants més, 36, del líder històric, el mític suec Ingemar Stenmark, dominador implacable en els anys 70 i 80 del segle passat.

"Igualar Tomba representa molt per a mi, perquè es tracta d'una llegenda viva de l'esquí mundial", va assegurar Marcel després d'aconseguir a Zagreb la tercera victòria seguida de la temporada. L'austríac sap de què parla, perquè quan va guanyar fa unes setmanes a Madonna di Campiglio va tenir l'oportunitat de saludar el mític esquiador italià que, com ell, també va marcar una època, amb cinc medalles olímpiques entre el 1988 i el 1994. A Hirscher, en canvi, l'or olímpic és l'únic que li falta (té una plata d'eslàlom a Sotxi 2014), i ho intentarà d'aquí un mes a Pyeongchang (Corea del Sud).

Des dels dos anys

Notícies relacionades

Hirscher, de natural discret, no està gaire preocupat pel lloc encara secundari que ocupa a Àustria. "És així i no hi puc fer res per canviar-ho", assegura sense cap deix de rancor aquest home que ha viscut sempre envoltat de neu. Esquia des dels dos anys. L'entorn familiar l'hi va portar. De pare alemany (Ferdi) i mare holandesa (Sylvia), tots dos eren professors d'esquí. Es van conèixer quan ell la va ajudar a col·locar les cadenes del seu cotxe sota la neu. Marcel es va criar pràcticament a la cabanya de Stuhlalm, a prop d'Annaberg, on el seu pare passava la major part del temps. El nen es passava els dies a la muntanya, corrent entre les vaques i fent equilibris en una slackline, aquelles cintes que s'instal·len entre dos arbres. Aquí és on es creu que el futur esquiador va desenvolupar el sentit de l'equilibri que el va portar després a encadenar èxits sense parar sobre els esquís.

Hirscher, un prodigi físic d'1,93 (estat físic basat en la pràctica del CrossFit), no limita el seu món a brillar en l'esport. Gran amant dels animals -el seu gos Timon, un cocker spaniel, l'acompanya en moltes carreres-, també és un reconegut col·leccionista d'art, especialment de pintures impressionistes, i un amant de la música: fins i tot ha arribat a compondre cançons. En les seves estones lliures és un apassionat dels videojocs, i en munta trepidants partides amb els seus col·legues o familiars.