REBEL·LIÓ EN ELS ESCACS

La campiona del món es nega a jugar a l'Aràbia Saudita

La ucraïnesa Anna Muzitxuk perdrà els dos títols per no sotmetre's a les regles de les dones al país

jcarmengol41418023 tehran  iran   march 03   anna muzychuk of ukraine plays aga171226181307

jcarmengol41418023 tehran iran march 03 anna muzychuk of ukraine plays aga171226181307 / Anadolu Agency

2
Es llegeix en minuts

 

 

Les seves fermes conviccions li faran perdre dos títols mundials de cop i, probablement, 250.000 dòlars, el premi destinat a les guanyadores. Però les conviccions no es negocien, i la ucraïnesa Anna Muzitxuk, de 27 anys, acaba de fer un moviment de peces que ha posat en escac l’esport. L’Aràbia Saudita imposava una sèrie de condicions que la gran mestra internacional considera inacceptables, i Muzitxuk ha renunciat a participar en el Mundial de partides ràpides i llampec que se celebra al país islàmic entre ahir mateix i el 30 de desembre.

Així ho va anunciar a les xarxes socials la jugadora nascuda a Lviv (Ucraïna): «Estic disposada a defensar els meus principis i saltar-me l’esdeveniment, on en cinc dies esperava guanyar més del que aconsegueixo en 12 tornejos junts [es donen 250.000 dòlars per a les guanyadores sobre un total de 2.000.000 de premis]. Tot això és molest, però el més molest és que gairebé a ningú li importa», va afirmar.

Muzitxuk argumenta la seva absència per no sotmetre’s a les normes que exigeix el país per jugar: «He decidit no anar a l’Aràbia Saudita. No jugar amb les regles d’un altre, no portar abaia –la túnica llarga que es porta als països àrabs–, no ser acompanyada al sortir i no sentir-me una criatura de segona», afirma la doble campiona mundial d’escacs.

L’organització del Mundial havia donat permís perquè les dones poguessin jugar per primera vegada sense portar la hijab (vel que cobreix el cap), però imposava altres normes de vestimenta: vestits formals blau marí o negre, amb camises blanques, de coll obert o amb corbata; i vestits de pantalons, amb bruses blanques de coll alt per a dones.

La germana d’Anna Muzitxuk, Mariya, que ja va renunciar a jugar la Copa del Món a l’Iran, tampoc serà a l’Aràbia Saudita. Mariya va fitxar a principis d’aquest any pel Club de Ajedrez Laboratorios SYS de Paterna (València). «Estic realment feliç pel fet que compartim el mateix punt de vista», ha dit Anna, que ha abundat en el seu comunicat: «Tot això és molest, però el més inquietant és que no li importa realment a gairebé ningú. Aquest és un sentiment realment amarg, però no tant com seria canviar d’opinió i de principis».

Notícies relacionades

VETO A SET ISRAELIANS / No seran les úniques absents al Mundial. Com que l’Aràbia Saudita no reconeix Israel i no manté relacions amb l’Estat hebreu, no va atorgar el visat als set representants d’aquest país per poder jugar els Mundials. Si que hi seran grans noms dels escacs mundial com Magnus Carlsen, Sergei Kariakin, Vassili Ivantxuk o Vishy Anand, entre altres.

A última hora de dilluns, el vicepresident de la Federació Mundial d’Escacs (FIDE), Israel Geller, va confirmar que el visat de set jugadors israelians, cinc homes i dues dones, no serien expedits. «El regne permet la participació de tots els ciutadans (...) amb excepció de països específics amb els quals històricament no ha tingut relacions diplomàtiques», va explicar la portaveu del ministeri d’Exteriors saudita. Israel es va indignar perquè la FIDE acceptés aquest veto en un Mundial.