LA DIFÍCIL SITUACIÓ DEL PRESIDENT BLAUGRANA

Pressió a Bartomeu

Peticions de dimissió arran de la detenció de Rosell i la restitució de Laporta

jmexposito38514702 gra171  barcelona  20 05 2017   el presidente el fc barcelon170526175623

jmexposito38514702 gra171 barcelona 20 05 2017 el presidente el fc barcelon170526175623 / Alejandro Garcia

3
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL / BARCELONA

Quan dilluns Josep Maria Bartomeu, amb nou títol de Copa del Rei o sense, dirigeixi la junta directiva del Barça, el president del club blaugrana tindrà alguna cosa més per explicar que el relleu a la banqueta del primer equip, aquest intercanvi entre Luis Enrique i Ernesto Valverde que és un secret conegut. El màxim dirigent blaugrana haurà de fer front a la creixent pressió sobre la seva persona, provocada no tan sols per una temporada que ell va qualificar de «molt bona» i que en realitat no passarà de l'aprovat just, sinó pels esdeveniments que s'han acumulat els últims dies als tribunals i que apunten directament a la línia de flotació de la presidència.

Quan Sandro Rosell va fugir de la presidència el 2014, Bartomeu es va erigir en el «legítim» i continuista hereu de la seva gestió, posició que després va certificar en les eleccions del 2015, en què va superar un altre expresident, Joan Laporta. Amb Rosell dormint els últims dies a la presó de Soto del Real i Laporta reviscolat després d'haver derrotat la junta de Rosell (i Bartomeu) en l'acció de responsabilitat social, el màxim dirigent blaugrana haurà de respondre a les creixents peticions de dimissió o, com a mínim, de posar en marxa la maquinària per aclarir els contractes firmats per Rosell durant el seu inacabat mandat (2010-14).

LAPORTA DISPARA

«Si tingués la mínima vergonya, Bartomeu hauria de deixar el Barça i no aferrar-se al càrrec només per il·lusió. Tot ha sigut una mentida i per segona vegada un tribunal ens ha donat la raó: la nostra gestió va ser correcta i la vam tancar sense pèrdues», va disparar Laporta dijous passat, després que l'Audiència de Barcelona desestimés el recurs del club per l'acció de responsabilitat.

Dos més dels cinc últims directius encara afectats pel contenciós van reaccionar ahir d'idèntica manera al seu anterior cap en l'executiu blaugrana. «Hem estat set anys patint per una cosa que s'havia d'haver solucionat en el minut zero. Perquè sortissin pèrdues, ells van sumar els 63 milions de l'últim mandat de Gaspart, per decisió del mateix Rosell», va assegurar Xavier Sala Martín. Maria Elena Fort, una altra de les directives de Laporta que ha mantingut el pols fins a l'última sentència, va afirmar ahir: «Després que la sentència ens hagi donat la raó, crec que no poden seguir dirigint el Barça ni un minut més. Han d'assumir les conseqüències de les seves decisions».

Un altre que es va sumar a la petició de dimissió immediata va ser el candidat en les eleccions del 2010 i del 2015, Agustí Benedito. «La situació actual del club és de màxima inestabilitat, i l'única sortida és la dimissió immediata de la directiva», va afirmar Benedito, a qui no el va sorprendre la deriva que ha pres el cas de Rosell, acusat de blanqueig de 15 milions d'euros ingressats a través de comissions il·lícites pels drets de televisió de 24 partits de la selecció brasilera de futbol. «Ja estàvem avisats, tots teníem informació sobre els interessos de Rosell amb el senyor Teixeira sobre els partits del Brasil, la relació amb Andorra i les seves connexions amb Qatar. Estem davant un cas de gravetat màxima pel desprestigi mundial que representa per al Barça l'empresonament del seu expresident».

PRESÓ PER COMISSIONISTA

Notícies relacionades

Benedito, igual que Sala Martín, exigeix la revisió dels contractes firmats sota la presidència de Rosell, que inclouen el controvertit fitxatge de Neymar i el patrocini de Qatar. Sala Martín va ser categòric sobre aquest tema. «Quan tens un senyor a la presó per comissionista, si jo defensés el Barça i la transparència, ho repassaria tot, perquè potser ens ha colat un gol. No dic que els directius actuals en siguin els responsables, però aquesta junta ha de ser conseqüent», va afirmar l'economista, que va prosseguir: «Sabem què ha cobrat el Barça pel contracte de Qatar, però no sabem què ha pagat Qatar. Que ensenyin els documents, a veure si coincideixen. I el mateix amb el cas de Neymar».

La pressió sobre Bartomeu no para de créixer, encara que ja es va anticipar la setmana passada: «No dimitiré», va dir.