CICLISME. LA SEGONA ETAPA

'El Goril·la' ja és l'home més ràpid del Giro

Greipel guanya el primer esprint seriós en un dia marcat pel retard causat pel vent

greipel

greipel / LUK BENIES (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

els italians són molt seus. En ciclisme per a les coses bones i per a les coses dolentes. El Tour i la Vuelta aposten més per eliminar jornades condemnades a l'esprint, de llarg quilometratge i la ronda espanyola, sobretot, recorre a arribades curtes i explosives perquè així aconsegueix més gent a la meta i, sobretot, més audiència televisiva. En canvi, la fórmula del Giro difícilment canvia, manté contrarellotges, jornades per sobre dels 200 quilòmetres i s'entusiasma pels esprints als quals denomina volatas, un terme molt identificat amb la ronda italiana però també amb la Milà-San Remo i fins i tot amb la Tirrè-Adriàtic.

La fórmula, però, els funciona. El Giro és un esdeveniment nacional, els pobles per on passa la carrera es decoren en rosa, el color de la prova, la gent es mobilitza per veure els ciclistes i les audiències televisives solen estar a Itàlia per sobre de les del Tour, on els seus corredors, tret de l'excepció de Vincenzo Nibali, brillen molt menys que a la ronda italiana, que ahir va viure la seva segona etapa, en la qual es va imposar, per descomptat a l'esprint, o volata, segons es prefereixi, el velocista alemany André Greipel, a qui tothom coneix amb el sobrenom del Goril·la, perquè un dia el van veure esbufegar i algú va dir que ho feia com un goril·la. I des de llavors porta posada aquesta etiqueta.

Passaran els anys i els sobrenoms seguiran sent una de les perles del ciclisme. Al Giro, per exemple, no només hi ha un Goril·la sinó també un Tauró, de l'estret de Messina, per més referències i que és Vincenzo Nibali, el titular del dorsal número u perquè l'any passat va guanyar el Giro, proesa que vol tornar a aconseguir aquest any, és clar que amb el permís de Nairo Quintana. Ell és el principal rival estranger, en una carrera rosa que, almenys en aquestes dues primeres etapes, no ha ofert cap dada destacable pel que fa a la lluita principal per la general. «Quintana és el principal adversari que tinc i he d'estar pendent d'ell a cada etapa», repeteix l'italià.

LA CITA AMB L'ETNA

Per a això caldrà esperar fins dimarts, després de la jornada de descans de dilluns. El Giro va sortir un dia abans del que és habitual perquè s'ha hagut de programar un dia més de repòs a causa del trasllat que es portarà a terme entre avui i demà des de Sardenya fins a Sicília, l'illa de Nibali, per celebrar-hi el segon menú d'etapes del Giro 2017, que inclou una ascensió a l'Etna, que per cert va entrar en erupció fa poc més d'un mes, el primer test seriós de la prova. Serà dimarts, però abans la carrera s'haurà d'acomiadar de Sardenya amb una altra etapa destinada a l'esprint i també al poder de Greipel, un veterà velocista de 34 anys que posseeix un verdader botí de victòries en les tres carreres grans: set triomfs al Giro, 11 al Tour i quatre a la Vuelta, èxits que el converteixen en un dels millors esprintadors d'aquests últims anys.

Greipel, segurament, deixarà el Giro molt abans que es vegin les Dolomites a l'horitzó, pensant en el Tour. El seu objectiu no són les classificacions generals, sinó els triomfs diaris quan els seus companys el poden llançar i deixar ben col·locat en la lluita final per l'etapa.

AMB LA 'MAGLIA ROSA'

Notícies relacionades

Quintana, en canvi, com Nibali, com Mikel Landa, com tots els que aspiren a una bona posició en la general, es prenen etapes com la d'ahir amb l'ànim de reunir quilòmetres i no tenir sobresalts. Sobretot si el vent bufa de cara i frena els corredors per arribar a la meta amb un considerable retard, en una jornada que va ser intranscendent per al resultat final de la carrera rosa.

El triomf, a més a més, va recompensar Greipel amb la maglia rosa, en una altra jornada en què Quintana va tornar a córrer molt atent.