ATLETISME

Tres atletes africans intenten enderrocar el mur de les dues hores a la marató

Kipchoge, Tadese i Desisa desafien els límits de l'home en un repte organitzat per Nike al circuit de Monza

lmendiola36772749 deportes nike breaking 2 project eliud kipchoge170504171637

lmendiola36772749 deportes nike breaking 2 project eliud kipchoge170504171637

3
Es llegeix en minuts
GERARDO PRIETO / BARCELONA

¿Homes o màquines de córrer? ¿Circ o desafiament als límits de l'ésser humà? L'intent de tres maratonians de córrer en menys de dues hores una marató, aquest dissabte al circuit de Monza, provoca no pocs interrogants i  no deixa a gairebé ningú indiferent en el món del 'running'.

El nou repte està patrocinat per Nike, en el marc del seu projecte Breaking2, dotat amb un pressupost de gairebé 30 milions de dòlars. Els seus protagonistes són tres atletes africans, Eliud Kipchoge, Zersenay Tadese i Lelisa Desisa. Els elegits faran gairebé 18 voltes a un circuit de 2.405 metres a l'Autodromo Nazionale di Monza, marcat amb xips sobre l'asfalt, fins a completar la distància oficial de la marató (42 quilòmetres i 195 metres). Les llebres es rellevaran per assegurar el ritme dels tres fórmula u en cada volta, i facilitaran els avituallaments quan els atletes ho sol·licitin.

El trio de maratonians es va provar al març sobre la pista automobilística en què Michael Schumacher té el rècord de la victòria més ràpida de la història, amb 247,586 km/h de mitjana el 2003. Calçats amb un nou model de sabatilles inferior als 200 grams de pes, Kipchoge va recórrer llavors mitja marató en 59.17 minuts, aparentment sense gaire esforç, segons informa el seu entorn.

A L'ALBA

La sortida de la prova de dissabte està prevista a les sis del matí, l'hora de l'alba, l'habitual en el primer rodatge del dia dels corredors de la vall del Rift. Si al nord d'Itàlia fa vent o plou, l'intent es podria ajornar a diumenge. Si el mal temps continua, se suspèn fins a nou avís.

A priori, Eliud Kipchoge sembla l'atleta que més a prop pot estar de l'objectiu. El kenyà és el vigent campió olímpic i la seva millor marca està a 8 segons de la plusmarca mundial de Dennis Kimetto a Berlín 2014 (2h.02m.57s). Una llaminadura si es compara amb el repte de superar la convencional barrera de les dues hores. 

En tot cas, tant si s'aconsegueix superar el repte o el rècord mundial com si no,  les marques de Monza no seran oficials. La normativa sobre avituallaments i llebres no permeten llicències com les que es posaran en pràctica a Monza. Kipchoge, Tadese i Desisa recorreran 42 quilòmetres i 195 metres certificats i se sotmetran a un control antidopatge a l'acabar la seva odissea, però els seus resultats apareixeran a les llistes de rècords amb l'asterisc corresponent.

L'atletisme ha estat fent servir gairebé el mateix format durant, almenys, els últims 50 anys. El reglament en ús no permet avituallar el corredor d'elit en carrera i menys quan aquest ho demani. La norma no casa bé amb la suposada protecció deguda a la salut de l'esportista. El projecte Breaking2 també podria esquerdar algunes barreres normatives, massa obsoletes en una especialitat en constant progressió gràcies al fenomen 'runner': tot un estil de vida i per tant de consum.  

NOUS REPTES

NOUS REPTESL'aposta per la renovació i les noves tecnologies, juntament amb la magnitud del desafiament, porta associat en aquest cas un màrqueting que algú ha qualificat de ciència-ficció. No n'hi ha per tant, sembla dir Haile Gebrselassie quan afirma que en només una dècada l'home correrà la marató en dues hores.

Notícies relacionades

En el seu origen, el projecte Sub 2hores va néixer de la mà del fisiòleg britànic Yannis Pitsiladis, que va apostar en primer terme pel talent atlètic de l'etíop Kenenisa Bekele, vigent plusmarquista mundial de 5.000 i 10.000 metres en pista. Curiosament, el científic de la Universitat de Brighton sosté que l'èxit de kenyans i etíops en les carreres llargues té un clar fonament socioeconòmic: els països pobres i amb població rural molt disseminada no es poden permetre el transport escolar.

A partir d'aquí, Pitsiladis és partidari d'aplicar tots els avenços tecnològics a l'abast per millorar el rendiment dels atletes africans. Segons la seva opinió, l'equilibri entre les noves tecnologies i l'estil de vida tradicional condicionarà els rècords del futur.