Aquesta vegada ningú li va cridar "surt de la meva carrera i torna'm el dorsal"

Katherine Switzer completa la marató de Boston als 50 anys de voler expulsar-la per ser dona

El dorsal 261 va passar a la història com a símbol de la lluita de les dones pels seus drets

Kathrine Switzer, center, the first official woman entrant in the Boston Marathon 50 years ago, wears the same bib number after finishing the marathon on Monday, April 17, 2017, in Boston. With Switzer are her husband Roger Robinson, left, and Joann Flaminio, right, of the Boston Athletic Association. (AP Photo/Elise Amendola)

Kathrine Switzer, center, the first official woman entrant in the Boston Marathon 50 years ago, wears the same bib number after finishing the marathon on Monday, April 17, 2017, in Boston. With Switzer are her husband Roger Robinson, left, and Joann Flaminio, right, of the Boston Athletic Association. (AP Photo/Elise Amendola) / ELISE AMENDOLA / AP (AP)

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Aquesta vegada ningú la va empènyer, ni la va invitar a marxar, que se n'anés a casa, que córrer era cosa d'homes. Ningú li va cridar allò de “surt de la meva carrera i torna'm el dorsal”, la trista frase atribuïda a Jock Semple, codirector de la Marató de Boston fa 50 anys. En la seva defensa va al·legar que les dones tenien prohibit córrer la marató i que el dorsal al ventre d'una noia podia provocar-li problemes i perdre la llicència.

Fa 50 anys Katherine Switzer tenia 20 anys i el seu nòvio i un grup d'amics la van invitar a apuntar-se a la marató de Boston sense descobrir la seva identitat femenina. A la fitxa d'inscripció va posar les sigles K. V. i el seu cognom i li van atribuir el dorsal 261, un número que va quedar per sempre unit a la lluita de les dones –al que Switzer ha dedicat part de la seva vida—per defensar els seus drets.

Fa 50 anys  van voler expulsar-la de la marató de Boston per ser una noia. El dilluns 13.698 dones van córrer la prova 

PERIODISTA, ESCRIPTORA I SOBRETOT ATLETA

Switzer va arribar a la meta de Boston, envoltada d'homes, amb un temps de 4.21.95 hores i amb el cabreig monumental de l'organitzador. “Aquell home enfadat –ha declarat Switzer—va canviar la meva vida i la de milions de dones”.

Amb 70 anys, periodista, escriptora, comentarista de televisió, i sempre atleta, Switzer va tornar a ser l'heroïna de Boston, però aquesta vegada ningú la va perseguir, ni a ella ni a les 13.698 dones que es van apuntar a un dels monuments dels 42.195 metres.

Katherine Switzer

atleta i escriptora

Estem a anys llum del que va passar el 1967 però encara tenim un llarg camí per recórrer"

Aquesta vegada Katherine Switzer es va col·locar el dorsal, el 261, i va recórrer Boston amb l'aplaudiment del públic, l'atenció de les càmeres i sobretot el reconeixement i l'homenatge de l'organització de la prova. Va arribar a la meta i ho va fer en 4 hores 44 minuts i 31 segons. Feliç, la vuitena en el seu cercle d'edat, i recordant vells temps, perquè ella, a més de pionera, lluitadora, escriptora i periodista,va ser una notable atleta, guanyadora de la marató de Nova York el 1974 i de la de Boston, un any més tard, quan les dones ja podien córrer, guanyar i disfrutar com aquest dilluns a la ciutat nord-americana.

LES MEMÒRIES

Notícies relacionades

Com a atleta d'elit va arribar a córrer 39 maratons, va preparar el camí perquè les dones participessin per primera vegada en una marató olímpica (Los Angeles, 1984), va crear el club ‘261 sense por’ i va invitar dones de tot el planeta a córrer, a córrer en llibertat. I va escriure les seves memòries on va relatar l'escena que va canviar la seva vida: “Un gran home amb les dents al descobert es va llançar sobre mi cridant-me: ‘surt de la meva carrera i torna'm el dorsal’”.

Va guanyar el 1974 la marató de Nova Yorl  i un any després la de Boston

El dilluns només tenia l'admiració del públic, l'organització disposada a ajudar-la al creuar la meta. “La carrera no ha sigut una celebració d'aquests últims 50 anys, sinó dels pròxims 50 que vindran”, va dir feliç. I va afegir: “Estem a anys llum del que va passar el 1967 però encara tenim un llarg camí per recórrer”. El 45% dels inscrits a la marató de Boston 2017 van ser dones.