La campiona olímpica de marató dona positiu d'EPO

Jemima Sumgong es va convertir a Rio en la primera kenyana que aconseguia l'or en la modalitat

jemima

jemima / ADRIAN DENNIS (AFP)

2
Es llegeix en minuts

Jemina Sumgong, la primera kenyana de la història a guanyar la marató olímpica, l’estiu passat a Rio de Janeiro, va donar positiu d’EPO (eritropoetina) en un control antidopatge efectuat fora de competició, segons ha confirmat la IAAF (Federació Internacional d’Atletisme). El test es va practicar aquesta mateixa setmana a Kenya, afegeix la fede­ració.

  

L’atleta kenyana té 32 anys i el 2016, a part de guanyar la marató olímpica, es va imposar en la de Londres. Abans de fer-se públic el positiu, Sumgong tenia previst defensar la victòria aconseguida l’any passat a la capital britànica.

  

Kenya va celebrar l’estiu passat l’èxit olímpic de Sumgong amb tot tipus de pompa. Tot i el domini africà en les llargues distàncies, faltava l’or en la marató femenina, instaurada als Jocs el 1984. Des d’aleshores, tres medalles de plata i un bronze en la prova femenina. A l’èxit de Sum­gong (per davant de l’exkenyana Eunice Jepkirui, ara sota bandera de Bahrain) s’hi va unir el d’Eliud Kipchoge en la carrera masculina. Però les cartes, com s’ha vist ara, estaven marcades.

    

Sumgong ja havia donat positiu el 2012 d’un esteroide prohibit (prednisolona), però el seu càstig va ser reduït de dos a un any després de l’apel·lació. Aquest any l’atleta es va avenir a participar en un programa instigat per la IAAF, l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) i les principals maratons del món, agrupades en la WMM (World Mara­thon Majors), per controlar els millors atletes kenyans. En total, uns 150 d’ells se sotmetran a un mínim de sis controls fora de competició a l’any. El positiu d’ahir és el primer resultat d’aquesta iniciativa, que pretén allunyar de la sospita un atletisme de les regions de l’Est africà que no ha pogut ser controlat fins ara adequadament. El mateix president de la federació kenyana, Jackson Tuwei, va reconèixer que uns 50 atletes del seu país havien violat les regles antidopatge en els últims cinc anys.

Notícies relacionades

    

«¡Ben jugat, IAAF! Espero veure en el futur més resultats d’aquests controls sorpresa fora de competició», ha assegurat a Twitter la medalla de bronze olímpica a Rio Emma Coburn (EUA). Sumgong és la segona víctima il·lustre de Kenya, després que Rita Jeptoo, excompanya d’entrenaments de Sumgong, fos castigada amb quatre anys també per ús d’EPO.