AGENDA PLENA

Totes les versions de l'esquí en un mateix cap de setmana

El Pirineu acull múltiples proves de diferents característiques, com la Head 12 hores Masella, El Dorado Freeride Junior i el Trofeu Jesús Serra

dorado

dorado

3
Es llegeix en minuts
EDUARD PALOMARES / BARCELONA

Març sol ser propici per a l'organització de tot tipus de competicions al Pirineu, i prova d'això és l'assortida agenda prevista per a aquest cap de setmana. Múltiples cites (amb el permís dels campionats del Món de Sierra Nevada) que permetran observar l'esquí en les seves múltiples versions, prova de l'evolució d'aquest esport i de la constant innovació. En alguns casos, la capacitat de resistència és clau; en altres, la tècnica i la velocitat. I quan se surt del traçat marcat per endinsar-se en un forapista, és fonamental saber ser imaginatiu i conèixer la muntanya en profunditat.    

 

La prova més destacada, per nova, és la Head 12 hores Masella, que se celebra aquest dissabte a l'estació de la Cerdanya. Una carrera de resistència 'non stop' inspirada en les 24 hores d'Aspen (EUA), amb un reglament clar i directe: guanya l'equip (d'un a tres participants) que aconsegueixi entre les 8.00 i les 20.00 hores el nombre més gran de descensos, que es comptabilitzaran amb punts de control electrònics. L'estratègia a seguir en els relleus depèn ja de cada equip, si bé només pot estar en pista un dels membres. La competició es portarà a terme a la pista de la Davallada, a la qual s'accedirà a través del telecadira TGV.

Es tracta de la primera prova d'aquestes característiques que se celebra a Catalunya i contempla tres categories mixtes: infantils, elit i màster. Les inscripcions estaran obertes fins demà a les taquilles de l'estació o a la web i els participants aspiren a premis com lots de productes, xecs de compra de material, nits d'hotel i fins i tot la cessió d'un cotxe de luxe. Una competició oberta a tothom en què “el cap jugarà un paper més important que fins i tot el mateix físic”, tal com recalquen des de l'organització. La prova serveix, al seu torn, per acomiadar la temporada d'esquí nocturn de Masella, que ha tornat a aconseguir un balanç positiu. 

‘FREERIDE’ FORMATIU

Boí Taüll, per la seva part, acull durant tot el cap de setmana l'última parada del circuit El Dorado Freeride Junior, que prèviament ha passat per Baqueira-Beret, Vallnord i Cerler. Es tracta d'una competició de forapista amb un elevat component educatiu, ja que està orientat a 'riders' d'entre 14 i 18 anys i té l'objectiu de formar-los de cara a la seva inclusió en competicions oficials. “Els participants reben formació per saber com actuar en cas d'allaus, tenir un bon ús de la pala, ARVA i sonda. Ensenyem a utilitzar la motxilla ABS, les pells de foca o els grampons, a més d'interpretar correctament els mapes meteorològics, hidratar-se i mantenir en bon estat el material”, expliquen des de l'organització.

"Els participants aprenen que és fonamental tenir el mayor respecte a l'alta muntanya", expliquen des de l'organització del Dorado Freeride Júnior.

El circuit també té la seva part competitiva i, de fet, la cita a l'estació de l'Alta Ribagorça servirà per decidir els guanyadors de les quatre categories (esquí i surf de neu, masculí i femení). Per a això, un jurat valora el descens forapista de cada participant, tenint en compte tant la tècnica com la creativitat mostrada en el descens. Això sí, hi ha una cosa que està per sobre de tot: “Tenir el respecte més gran a l'alta muntanya”.

AJUDA PER ALS ESTUDIS

I si El Dorado s'ha convertit en una referència del 'freeride' al Pirineu, el Trofeu Fundació Jesús Serra de Baqueira és un altre clàssic, però aquesta vegada de l'esquí alpí més esportiu. Una prova que arriba aquest cap de setmana a la seva 10a edició i que compta amb dues versions diferents: dissabte està orientada a tot tipus d'aficionats que volen provar un traçat de gegant, mentre que diumenge se centra en esquiadors d'elit menors de 25 anys, que tenen l'opció d'aconseguir una beca d'estudis per seguir formant-se si pugen al podi en la prova de paral·lel.

El Trofeu Jesús Serra  premia els guanyadors amb una beca per poder combinar l'esquí amb els estudis

Notícies relacionades

Per commemorar els 10 anys de vida, l'organització ha volgut donar una nova empenta i incrementar l'import de les beques, que seran de 3.000, 2.500 i 2.000 euros: “Aprofitant aquesta celebració i per actualitzar-nos una mica (ja que les matrícules a les universitats pugen), hem decidit augmentar el valor del premi”. Les inscripcions per a aquesta prova que busca “fomentar l'estudi entre aquells que es vulguin dedicar a l'esquí professional” estan obertes fins a aquesta nit a les 23.00 hores.

Consulta l'estat de les pistes al Canal Esquí d'EL PERIÓDICO.