UN PARTIT POLÈMIC

Les taules de la sospita

L'Osasuna visita aquest diumenge Cornellà per primera vegada des d'aquell empat del 2014 que va desencadenar una investigació per possible tripijoc

rpaniagua30085588 espanyol   osasuna  foto  valenti enrich170224180640

rpaniagua30085588 espanyol osasuna foto valenti enrich170224180640

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

En aquella clàssica muntanya russa de sensacions que sol viure l’Espanyol toca diumenge un duel amb l’Osasuna. Si en la jornada anterior l’equip periquito es va enfrontar al líder, el Madrid de Zidane al qual amb prou feines va inquietar, ara arriba el cuer a Cornellà. Del partit més complicat al més fàcil, una cita que durà a la memòria de molts aficionats l’últim precedent, aquell polèmic empat del 2014 (1-1) que va donar la salvació matemàtica als blanc-i-blaus i va obrir un llarg camí de sospites, investigacions i acusacions per possible martingala. La setmana passada el jutge del cas va arxivar les denúncies contra Sergio García. Hi va haver final feliç per a l’Espanyol, però no s’oblida el dany d’una llarga història.

Cornellà, 11 de maig del 2014. Penúltima jornada de Lliga. L’Espanyol en tenia prou amb un empat per segellar la permanència i l’Osasuna, molt més aclaparat, somia arribar a l’episodi final amb opcions de salvació. Javier Aguirre, extècnic navarrès per a més inri, dirigeix el quadro periquito, que s’avança amb un gol afortunat de Colotto en un córner. Els vermells igualen just abans del descans en una falta en què Kiko Casilla fa una sortida lamentable i marca Acuña. La segona part sobra. Ni un xut a porta. 

Sergio García va estar imputat,  però el jutge del cas el va alliberar la setmana passada per falta de proves

Capdevila, fins i tot, té minuts per acomiadar-se de l’afició i el xoc acaba amb aplaudiments per a tothom. L’Espanyol se salva i l’Osasuna arriba viu a l’última jornada, però al final baixa. S’obre la veda de les especulacions i Sergio García, el gran capità periquito, se’n va al Rayyan de Qatar. El juny que ve tornarà. 

 

El partit estava en el punt de mira fins i tot abans de disputar-se. La Lliga tenia informes i va establir la seva estratègia per estudiar tots els moviments, però la caixa de trons es va destapar quan l’exgerent vermell Ángel Vizcay va assegurar, després de ser detingut, que la vigília del partit a la nit s’havia produït una reunió per pactar l’empat. A aquella trobada, segons el mandatari, hi havien assistit Sergio García, el capità navarrès Patxi Puñal i Damià Abella, que jugava a l’Osasuna. Segons Vizcay, en aquella cimera es va pactar l’abonament de 250.000 euros per a la plantilla periquita si es produïen les taules. El jutge instructor del cas, Fermín Otamendi, va apuntar abans d’arxivar la causa que el davanter del Bon Pastor estava sent vigilat per detectius privats de la Lliga «sense veure-hi res de sospitós o ni tan sols que cridés l’atenció». 

A Sergio se’l va investigar des del 6 de maig, amb fotografies del seu dia a dia, sense detectar-hi res. Però el cas va fer moltes voltes fins a arribar a aquell desenllaç recent que va corroborar la «total integritat i ètica dels professionals» de l’Espanyol, com va remarcar el club després de conèixer la decisió del jutge. «Té poc sentit esportiu pagar 250.000 euros per aconseguir un resultat que a qui més beneficiava era el receptor dels diners, no el presumpte pagador», va remarcar el magistrat. 

ELS DÈCIMS DE LOTERIA

Aquesta resolució alleuja l’excapità periquito, que va haver de passar pel mal trago de comparèixer als jutjats de Pamplona el març del 2015. El davanter es va acollir al dret de no declarar i va emetre un comunicat afirmant que «mai havia comès cap irregularitat ni delicte». Puñal, mentrestant, va dir que només coneixia Sergio d’«algun sorteig de camp» i que s’estava fent «un dany irreparable» a la seva família amb un «seguit de mentides».

El jutge tampoc va donar importància al premi que li va tocar a la dona de Sergio, Genoveva Montero, que va cobrar «dos dècims de la Lotería Nacional amb 41.000 euros el 16 i 17 de juny». Otamendi no va veure relació amb el possible cas de frau esportiu: «Els dècims es van adquirir a la localitat de Badalona, íntimament vinculada amb aquest jugador i la seva família, com es pot constatar a l’informe dels detectius». El fet que no fossin dècims correlatius no es va considerar «especialment destacable i, en conseqüència, suficient per continuar el procediment» contra el davanter.

TEBAS I LES APOSTES

Notícies relacionades

En el 'cas Osasuna' no hi va faltar la intervenció de Javier Tebas, que sempre va mantenir que el partit estava manipulat i ho va relacionar també amb el joc. Es va arribar a dir que algun jugador blanc-i-blau estava implicat en apostes en cases angleses que superaven els 200.000 euros. No es va poder provar res. El jutge ni tan sols va fer referència a aquest assumpte en la resolució de conclusió del 16 de febrer. La policia va tenir sospites perquè va ser el partit de la Lliga amb més percentatge d’apostes a l’empat (un 49,8%). 

L’Osasuna, el Betis i el Valladolid van acabar baixant en un final de temporada marcat per la polèmica. Fins a 29 persones han sigut investigades en dos anys d’instrucció. D’aquestes, 18 hauran de seure al banc dels acusats, mentre que 11 han sigut exonerades, entre elles els tres implicats de l’Espanyol-Osasuna. En la primera volta, el conjunt periquito va aconseguir a Pamplona la seva primera victòria d’aquesta Lliga (1-2).